INVITERT: Partiene i Alliansen i Sverige har invitert statsminister Stefan Löfven til samtaler for å be om støtte til en borgerlig regjering, skriver de i et debattinnlegg i Dagens Nyheter. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090
INVITERT: Partiene i Alliansen i Sverige har invitert statsminister Stefan Löfven til samtaler for å be om støtte til en borgerlig regjering, skriver de i et debattinnlegg i Dagens Nyheter. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090Vis mer

Dette er fempunktplanen som skal hindre Sverigedemokraterna makt

Alliansen inviterer Löfven til samtale.

De borgerlige partiene i Sverige ber Socialdemokraterna om støtte slik at de kan danne et samarbeid på tvers av blokkene, melder Dagens Nyheter.

I et debattinnlegg i avisa skriver partiene i Alliansen i Sverige at de har invitert statsminister Stefan Löfven til samtaler for å be om støtte til en borgerlig regjering.

I går ba Socialdemokraterna inn samtlige allianseledere til samtaler om Sveriges framtid, men da ble invitasjonen avvist, melder Aftonbladet.

TALER TIL VELGERNE: – Vi skal stå rakrygget og være stolte over det vi og Miljøpartet og Vänstrepartiet og alle positive krefter i Sverige har fått til, sier Stefan Löfven til Sosialdemokraternas valgvake. Video: Expressen Vis mer

Samarbeid

- Vi vil bygge en allianseregjering på samarbeid over blokkgrensene, skriver de i DN.

De fire partilederne medgir i innlegget at de rødgrønne partiene Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet fikk flest mandater i valget, men viser til at de borgerlige partiene fikk flest stemmer, skriver NTB.

Alliansen bør derfor også danne regjering, mener de.

Löfven inviteres derfor til samtaler for å søke støtte til et såkalt blokkoverskridende samarbeid «i langsiktige og for landet viktige spørsmål».

Som eksempel nevnes migrasjon, boligpolitikk, et bedre pensjonssystem og forsvars- og sikkerhetspolitikken.

Fem punkter

I kronikken kommer alliansepartiene med fem punkter de ønsker gjennomført ved et eventuelt samarbeid, skriver de i DN.

  • Alliansen vi be om at tilliten til regjeringen prøves så fort Riksdagen settes den 24. september, dersom Löfven allerede ikke har gått av.
  • Utgangspunktet er at de fire partiene i alliansen sammen danner regjering før de deretter søker politiske løsninger på tvers av blokkene.
  • Alliansen kommer til å nominere en talsmann.
  • En allianseregering kommer ikke til å forhandle med Sverigedemokraterna.
  • Alliansen inviterer Stefan Löfven til samtaler for å etablere et samarbeid som skal sikre framtidige store og langsiktige reformer.
HISTORISK: - Det er et nytt Sverige vi ser, sier Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Avgjørende betydning

Klokka 08 i morges startet opptellingen av de om lag 200 000 stemmene som er avgitt av svenske statsborgere.

Bare en gang tidligere - i 1979 - har utenlandsstemmene hatt avgjørende betydning for det endelige valgresultatet til Riksdagen i Sverige.

Dagens opptelling er like spennende som da. Før opptellingen er mandatfordelingen 144 til Socialdemokraterna og de rødgrønne samarbeidspartiene, 142 til Moderaterna og den blå alliansen og 63 til Sverigedemokraterna.

Centerpartiet mangler bare sju stemmer på å overta ett av de totalt 349 delegatene i Riksdagen.

Dagbladet kommer med mer.