Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

Dette er FHIs nye scenarioer

Har som mål å få reproduksjonstallet ned på 1,3 for å ikke sprenge helsevesenets kapasitet.

SMITTETALL: FHI presenterte tirsdag 24. mars sin nyeste tabell for smittespredning. Tabellen har tre vurderinger av hvor mange mennesker hver coronasmittede nordmann i gjennomsnitt smitter: 2,4 eller 1,3 eller 0,9. Vis mer

196 personer er bekreftet smittet av coronaviruset det siste døgnet. Til sammen 2 566 personer i Norge er nå bekreftet smittet, ifølge Folkehelseinstituttet. Tolv personer er døde som følge av sykdommen covid-19.

61 000 mennesker er testet for coronaviruset, og 3,8 prosent av disse har testet positivt.

FHI presenterte i ettermiddag sin nyeste tabell for smittespredning. Tabellen har tre vurderinger av hvor mange mennesker hver coronasmittede nordmann i gjennomsnitt smitter: 2,4 eller 1,3 eller 0,9.

Ved et smittetall på 0,9 vil viruset etter hvert dø ut i Norge. FHI tror Norge i dag ligger et sted mellom 2,4 og 0,9 i smittetall.

De omfattende smitteverntiltakene er innført for å få dette tallet under 2,4. Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier tirsdag ettermiddag at de ønsker å få dette tallet ned på én.

- Beregningene viser for det første at det var riktig å sette inn tiltakene.Før de strenge tiltakene, smittet trolig hver coronasmittet person i gjennomsnitt 2,4 andre. Hvis spredningen hadde fortsatt slik, ville svært mange blitt syke på kort tid, sier statsminister Erna Solberg.

AHUS: Jan Erik Berdal som er leder ved infeksjonsmedisinske avdeling på Ahus forteller hva det er viktig å tenke på om man har symptomer. Vis mer

- Da ville helsetjenesten vår blitt overbelastet, og ikke alle ville fått den behandlingen de trenger. Verken de som er korona-syke, eller de som er syke av andre grunner, sier Solberg.

Kunne gitt 145 000

Om tre uker, dersom smittetallet skulle vært 2,4, tror FHI at 145 000 mennesker ville vært smittet, og at 500 av dem vil ligge på intensiven. Det er imidlertid et smittetall som baserer seg på få eller lite effektive tiltak mot smittespredning. Mange tiltak er nå innført i Norge.

Det vil i så fall klart utfordre Norges intensivkapasitet.

- Vi vet ikke hva smittetallet er akkurat nå, men hvis vi antar den er på 1,3. Vil vi ha rundt 90 på intensivavdeling 11. april. Vi følger utviklingen videre forå se hvor lavt vi har klart å få det, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

- Å presse ned reproduksjonstallet er helt avgjørende for å slå ned epidemien, sier hun.

AVLASTNING: Coronaviruset fortsetter å herje i Norge, og dette av sju nye feberpoliklinikker i Oslo. Disse skal avlaste legekontor og legevakt i kommunen. Video / Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Statsminister Erna Solberg annonserte i dag at smitteverntiltakene videreføres til over påske, som avsluttes med 2. påskedag mandag 13. april.

- Utfordret kapasitet

Dersom smittetallet bare er 0,9 i tida framover vil bare 60 ligge på intensiven om tre uker, ifølge FHIs anslag.

KAPASITET: Helsevesenet kan ha klare kapasitetsutfordringer om Norge ikke får ned smittetallet til 1,3. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KAPASITET: Helsevesenet kan ha klare kapasitetsutfordringer om Norge ikke får ned smittetallet til 1,3. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Antallet coronasmittede på sykehus vil i så fall være lavere om tre uker enn om to uker, fordi sykdommen allerede i midten av april vil være i ferd med å dø ut. Dette er altså hvis Norge samlet sett har et smittetall på 0,9, noe myndighetene ikke mener vi er på i dag.

- Alle smittetall fra 1,3 og oppover vil utfordre helsevesenets kapasitet. Det er av veldig stor betydning at vi klarer å bringe dette tallet nedover. Jo lavere tallet er, jo lengre tid tar det før vi når en smittetopp, sier helsedirektør Bjørn Guldvog på et pressemøte tirsdag.

Simuleringen med smittetall på 2,4 baserer seg på strategien «slipp» også etter 12. mars, simuleringen «brems» benytter et reproduksjonstall på 2,4 fram til 12. mars og anslår deretter en endring til 1,3. Simuleringen «undertrykk» benytter et reproduksjonstall på 2,4 fram til 12. mars og anslår deretter en endring til 0,9.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier alt tyder på at tiltakene samlet stt er effektive, men at de ikke vet enkeltvirkningen. FHI anbefalte blant annet ikke stenging av skoler.

- Vi var skeptiske til det, men vi ar forståelse for at det ble innført. Det er stor usikkerhet om virkningene og bivirkningene, så var vi opptatt av at det skal virke, sa hun på et pressemøte tirsdag ettermiddag.

Ny strategi

Helsedirektaratet har tidligere hatt som mål om å «bremse» epidemien i Norge. Strategien er nå endret til å «slå ned» coronaepidemien i Norge.

- For å lukkes med å slå ned utbruddet i Norge bør innførte tiltak opprettholde, for å vurdere effekt og la så mye som mulig av virussmitte dø ut. Vi kan ikke risikere å miste effekten av tiltakene, skriver helsedirektoratet.

De skriver videre at vi gradvis vil kunne slippe opp på tiltak med liten effekt, men at tiltak kan bli skjerpet i området med mye smitte.

62 personer har vært innlagt på intensivavdelinger ved sykehusene. 51 av dem er fortsatt innlagt, og antall innleggelser er økende, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Fordelt på alder er én person på 24 år eller yngre innlagt, 14 personer mellom 25 og 49 år er innlagt, 37 personer mellom 50 og 75 år og ti personer over 75 år er innlagt.

Gjennomsnittsalderen på pasientene er 59 år, og 76 prosent er menn.

Sifferet FHI opererer med i sine scenarioer kalles reproduksjonstallet. Reproduksjonstallet på 2,4 baserer seg på at det ikke blir satt inn mottiltak.

Til sammenlikning har vanlig sesonginfluensa en reproduksjon på 1,3. Norske helsemyndigheter har i sine scenarioer som mål å få reproduksjonen ned på det samme tallet.

I FHI risikorapport fra 12. mars ser der for seg at 2,2 millioner mennesker kan bli smittet av coronaviruset i Norge i løpet av det kommende året.

De meldte da at utbruddet kunne nå toppen i sommer.

Folkehelseinstituttet regner videre med at mellom 733 000 og 780 000 kan bli syke. Disse tallene er ikke en prognose, men et scenario som FHI har beregnet å gjøre det mulig for helsemyndighetene å forberede seg.

Hele Norges coronakart