Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er folk med makt. De burde vi kunne se i korta

Venstres Sveinung Rotevatn mener det er behov for større åpenhet rundt økonomien til medlemmene av kongehuset.

ETTERLYSER BAKKEKONTAKT: Stortingsrepresentant for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, mener kronprinsfamiliens luksuriøse vaner kan ødelegge forholdet mellom kongehuset og folket. Foto: CharterWorld/NTB Scanpix
ETTERLYSER BAKKEKONTAKT: Stortingsrepresentant for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, mener kronprinsfamiliens luksuriøse vaner kan ødelegge forholdet mellom kongehuset og folket. Foto: CharterWorld/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at det ble kjent at kronprinsfamilien i sommer ferierte på luksusyachten «Mia-Elise», som ifølge Se og Hør koster over to millioner kroner å leie i uka, har flere reagert på at Slottet ikke vil oppgi hvem som har betalt for oppholdet.

Venstre-politiker Sveinung Rotevatn sier han håper kronprinsparet hadde en fin ferie, men at han ønsker seg større åpenhet rundt økonomien deres, samt økonomien til de andre medlemmene av kongehuset.

- Folk med makt - Jeg har ikke så fryktelig sterke meninger om hva kronprinsparet gjør i ferien sin. Men på prinsipielt grunnlag mener jeg det bør tilstrebes større åpenhet rundt økonomien deres. Det har jeg ment lenge, også når det gjelder formueforvaltningen til kongehuset, sier Rotevatn til Dagbladet.

- Hvorfor mener du det?

- Medlemmene av kongehuset er en del av det offentlige Norge som vi har ganske begrenset innsyn i når det gjelder økonomi, og en av grunnene til at jeg ønsker meg større åpenhet er for å unngå interessekonflikter. Slik er det for blant annet stortingsrepresentanter og medlemmer av regjeringen, og jeg mener i utgangspunktet at tilsvarende bør gjelde hoffet. Dette er mennesker i maktposisjon, og folk med makt bør vi kunne se i korta, sier Rotevatn.

Tidligere kritisert Dette er ikke første gang kronprinsparet får kritikk for å ikke ville oppgi om de får luksusgjenstander gratis. Da Mette-Marit uttalte seg om hvordan hun mente klærne hennes ofte får mye fokus i et intervju med Dagbladet Magasinet i 2013, reagerte mange.

Det kom også da fram at kronprinsessa får flere av sine eksklusive luksusklær gratis.

ØNSKER INNSYN: Sveinung Rotevatn (V) mener det er behov for større åpenhet rundt økonomien til medlemmene av kongehuset. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ØNSKER INNSYN: Sveinung Rotevatn (V) mener det er behov for større åpenhet rundt økonomien til medlemmene av kongehuset. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

I tillegg har kronprinsparet fått kritikk for å bryte med tradisjonen med å la kongebarna utdannes på offentlige skoler. I fjor sommer ble det nemlig kjent at de skulle overføre både prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra til private skoler, henholdsvis Oslo Internasjonale Skole og Montessoriskolen.

Den gangen sa Stortingsrepresentant for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, til Dagbladet at han fryktet det var et tegn på at kongefamilien var på vei bort fra allmennheten. Det mener han sommerens luksusreise også er.

- Et hemmelig liv - Det er en tendens til at kongefamilien beveger seg bort fra folket, og at man blir mer og mer en del av en type gruppe som utgjør en liten promille av befolkningen, nemlig de superrike, sier han til Dagbladet.

Han mener kongehuset burde være åpne om hvem de mottar gaver fra.

- Hvis det skapes et hemmelighetskremmeri rundt det, så er det en erklæring i seg selv om at kongehuset skal ha et slags hemmelig liv som folket ikke skal ha innsikt i. Hadde Erna Solberg dratt på en lignende yacht-tur så ville folket krevd full åpenhet rundt det, sier han.

Kontrakten mellom kongehuset og folket blir nå utfordret, mener han.

- I FERD MED Å MISTE KONTAKTEN: Stortingsrepresentant for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, mener kongehuset har en tendens til å bevege seg bort fra folket. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
- I FERD MED Å MISTE KONTAKTEN: Stortingsrepresentant for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, mener kongehuset har en tendens til å bevege seg bort fra folket. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Enn så lenge vi har et monarki, så mener jeg at kongehuset bør tilstrebe seg å ha kontakt med vanlige nordmenn, og at de ikke forsvinner ut i en superrik tilværelse. Det er nordmenn de skal være et kongehus for. Ikke en helt marginal gruppe som lever helt utenfor normal virkelighet, sier han, og legger til:

- Jeg mener de må beholde bakke-kontakten. Nå spør jeg meg om de er i ferd med å miste kontakten med det norske folk.

- Misforstått Kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen sier at Slottet hvert år redegjør for bruken av bevilgningen fra Stortinget i sin årsberetning.

- Når det gjelder Kronprinsparets apanasje, er denne å betrakte som deres lønn. Etter at utgiftene til driften til Skaugum gård er dekket, disponerer de drøyt 2 millioner årlig. Lønnen dekker i tillegg til vanlige private utgifter, offisielle antrekk. Også dette fremgår av årsberetningen, sier Hagen til Dagbladet og tilføyer:

- Vi håper dette oppklarer misforståelsen om manglende åpenhet om økonomien. Når det gjelder de kongeliges private formue, svarer jeg på det når hver gang noen spør.

- Et demokratisk problem Leder i Unge Venstre, Tord Hustveit, mener kongefamiliens økonomi burde være offentlig.

- Det er et demokratisk problem. Kronprinsparet reiser mye utenlands og promoterer norske bedrifter, og det er viktig at offentligheten kan være trygge på at de ikke mottar noen form for motytelser eller favoriserer noen, sier han til Dagbladet.

- ET PARADOKS: At man vet mer om hva naboen tjener enn statsoverhodet vårt, mener leder i Unge Venstre, Tord Hustveit. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
- ET PARADOKS: At man vet mer om hva naboen tjener enn statsoverhodet vårt, mener leder i Unge Venstre, Tord Hustveit. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Kongen og kronprinsen er de eneste i statsråd som ikke er åpne på hvilke økonomiske interesser de har.

- At de ikke vil være åpne om hvem som finansierer ferien, er et godt eksempel på hvorfor det er problematisk at offentligheten ikke har innsyn i kongefamiliens økonomi. Det er et paradoks at vi vet mer om hva naboen tjener enn statsoverhodet vårt, sier han.

Det var Se og Hør som bragte nyheten om kronprinsparets luksusferie. Faksimile: Se og Hør
Det var Se og Hør som bragte nyheten om kronprinsparets luksusferie. Faksimile: Se og Hør Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!