Dette er Folkeaksjonen mot svinevaksine

- Ikke trå på gresset, advarte Stortingsvakten.

TRÅDTE LITE PÅ GRESSET: Fakkeltoget mot statens vaksine mot svineinfluensa startet utenfor Stortinget i kveld. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
TRÅDTE LITE PÅ GRESSET: Fakkeltoget mot statens vaksine mot svineinfluensa startet utenfor Stortinget i kveld. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): - Ikke trå på gresset, er oppfordringen fra en av Stortingets sikkerhetsvakter før vaksinemotstanderne samler seg foran Stortinget. Men det ble god plass mellom bysten av tidligere statsminister Christian Michelsen og plenen på Eidsvolls plass.

Temaet er svineinfluensaen og de fremmøtte er mot statens vaksiner.

- Har ikke folk dødd av det da, spør Silje (14) en fremmøtt.

- Joda, men flere dør av vanlig influensa, svarer hun.

- Stolt
Med fakler til 20 kroner stykket, innkjøpt av SOS rasisme, kan aksjonistene i Folkeaksjonen mot svineinfluensavaksine vise misnøye med norske myndigheter og sin skepsis til vaksiner generelt - og spesielt mot svineinfluensa.

- Jeg regner med at mange folk ble skremt av Dagblad-artikkelen, men jeg er stolt av alle som våger å stille opp her, sier initiativtaker Kjetil Andreas Dreyer (28) fra Tønsberg.

Forsamlingen på rundt 60 stykker foran ham står rolig i regnet og venter på avmarsj.

- Heia Kjetil!, roper to menn til spredt applaus.

- Takk for at dere er her, svarer han.

Lite om vaksinen
Appellen handler i liten grad om hvorfor de fremmøtte er samlet og kritikken av Folkehelseinstituttet.

Men Dreyer var nøye med å understreke at de oppmøte må passe på hva de sier til media, som han, og flere andre tilstede, mener feilinformerer og tilbakeholder informasjon for offentligheten.

- Uttaler man seg i dette fakkeltoget om andre ting enn vaksineaksjonen, så står ikke Folkeaksjonen bak uttalelsen deres, sier Dreyer.

- Er det klart?

- Ja, lyder flere stemmer blant faklene som lyser opp Eidsvolls plass.

VOFFER MOT VAKSINEN: Under fakkeltoget mot statens vaksine mot svineinfluensa. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
VOFFER MOT VAKSINEN: Under fakkeltoget mot statens vaksine mot svineinfluensa. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Mange penger
Dreyer kan fortelle om at folk gir mange tusen kroner både over internett og ved direkte henvendelser.

- Ingen av lederne i vaksineaksjonen tar noe fra kassa. Vi er her for å gjøre noe godt for mennesker som bor i Norge. Hvis noen her forsøker å lage bråk, så vil de bli pælma rett ut av toget. Dette handler ikke om konspirasjonsteorier, men om fakta, understreker Dreyer, før han nærmer seg slutten av appellen.

- Jeg forsøker å hjelpe mennesker. Det jobber jeg hardt med meg selv på, hver dag, avslutter han.

Til Karl Johan
Fakkeltoget beveger seg i retning av Karl Johans gate og Egertorget. Når det ankommer Jernbanetorget i bunnen av Oslos paradegate, er mengden i villrede om hva som skal skje.

Dreyer tar opp megafonen.

- Ja, da kan vi snu. Vi går tilbake.

- Skulle dere ikke samles her på Jernbanetoget, spør Dagbladets utsendte.

- Neida, vi hadde ingen plan, egentlig, sier Dreyer med ryggen mot Østbanehallen.

- Flott, vi har ingen planer, det liker jeg altså, sier en jente som bærer et bredt smil og fakkel og setter av gårde mot Egertorget igjen, sammen med andre plakatbærere.

Nekter å kommentere
Dreyer hevder han blir hengt ut i dagens Dagbladet, men nekter utover det å kommentere saken om vaksineskeptikerne, som også er erklærte motstandere av den offisielle historien om månelandingen og terrorangrepene 11. september 2001, står bak kampanjesiden vaksineaksjonen.no.

Han vil heller ikke kommentere at han både argumenterer mot statens vaksine og samtidig selger det han beskriver som «alternativer».

- At jeg ikke vil kommentere det, det må dere i media respektere, sier Dreyer.

SNUDDE: Med et stort og øde Jernbanetorg i bakgrunnen, fant Kjetil Andreas Dreyer (28) (foran til høyre) og resten av fakkeltoget ut at det skulle gå samme vei tilbake som det kom. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
SNUDDE: Med et stort og øde Jernbanetorg i bakgrunnen, fant Kjetil Andreas Dreyer (28) (foran til høyre) og resten av fakkeltoget ut at det skulle gå samme vei tilbake som det kom. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer