Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er folkemordsretorikk

Forskere skremt av hatretorikken mot romfolk på nettet.

- FOLKEMORDSRETORIKK: Retorikken mot romfolket på nettet avhumaniserer en hel gruppe mennesker, og minner om ordbruken under folkemord, sier forskere. 
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
- FOLKEMORDSRETORIKK: Retorikken mot romfolket på nettet avhumaniserer en hel gruppe mennesker, og minner om ordbruken under folkemord, sier forskere. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utskjellingen av romfolk i kommentarfelt på nettet minner om retorikk som er brukt under folkemord, mener forskere.

- Dette er folkemordsretorikk. Vi må kalle en spade for en spade. Det er retorikk som avhumaniserer en hel gruppe mennesker, sier Claudia Lenz ved forskningsinstitusjonen Wergelandssenteret i Oslo til Dagsavisen.

Kommentarene hun sikter til, er lagt ut på sosiale nettsteder og nettavisenes kommentarfelter etter at romfolk slo leir ved Sofienberg kirke.

Flere personer har oppfordret romfolk til å ta sine egne liv, og én har sammenlignet dem med brunsnegler. «Jeg kan hjelpe til med knuten», skrev en person etter at en kvinne i leiren ved Sofienberg kirke hevdet at beboerne ville begå selvmord hvis de ble flyttet.

- Avhumanisering av mennesker flytter grenser, advarer forsker Ana Perona-Fjeldstad, som også jobber ved Wergelandssenteret.

Hun understreker at voldsretorikk ikke nødvendigvis fører til vold, men beskriver likevel tendensen på de norske nettstedene som farlig.

Perona-Fjeldstad minner om at romfolk er blitt diskriminert opp gjennom historien og at de er en sårbar gruppe som nærmest lever uten rettigheter i mange land.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media