Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er for alle dere som ikke gir opp

Leder så vidt i Texas, men opptellingen er ikke ferdig ennå. McCain er republikanernes presidentkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Allerede ved 05-tida i natt ble det klart at Hillary Clinton vinner en uhyre viktig seier i Ohio. Dette betyr etter alt å dømme at kampen med Obama langt fra er over.

Resultatene i 08-tida viste derimot nærmest dødt løp i Texas, med 51 prosent til Hillary og 47 til Obama, men dette kan forandre seg når caucus-resultatene foreligger.

- Dere kjenner ordtaket: As Ohio goes, so goes the nation (det går i landet som i Ohio), sa en tydelig lettet Hillary til ekstatiske støttespillere i Columbus og siktet til at utfallet i Ohio som regel blir utfallet nasjonalt i USA.

Kappløpet fortsetter

Mange ser på resultatene fra nattas primærvalg som et vinn eller forsvinn for Hillary Clinton; vinner hun ikke minst én av de folkerike statene Ohio eller Texas, kan det bli vanskelig for henne å hente inn igjen Barack Obamas forsprang, etter at han nå har vunnet tolv delstater på rad.

Den demokratiske kandidaten trenger 2025 delegater for å vinne. Så langt har Hillary 1393, mot Obamas 1481.

- Dette landet er tilbake i gjenge, det samme er denne kampanjen, sa Hillary i seierstalen, da resultatet fra Ohio var klart.

- De demokratiske velgerne vil åpenbart at kappløpet skal fortsette, sier CNNs kommentator.

image: - Dette er for alle dere som ikke gir opp

 I Texas, der demokratene har en omstendelig valgprosess med først allmenne primærvalg etterfulgt av håndsopprekkingsvalg/

lukkede valg (caucuses), er så langt bare resultatene fra de allmenne valgene klare. Her leder altså Clinton.

Caucus-stemmene er knyttet til 1/3 av Texas-delegatene, mens de resterende 2/3 velges i de allmenne valgene.

Opptellingen av caucus-stemmene har akkurat startet, og de endelige resultatene ventes ikke før utpå dagen. I 08.30-tida viste de foreløpige caucus-tallene et forsprang til Obama - 55 prosent mot Hillarys 45.

Fire stater

Primærvalgene i Rhode Island og Vermont får ikke de store utfallene for nattas resultater; de to statene har så få innbyggere og delegater at de knapt kan spille noen avgjørende rolle for verken demokratiske eller republikanske kandidater.

Rundt tida da stemmelokalene stenger, viser valgdagsmålinger at Obama tar grisgrendte Vermont, mens Hillary vinner lille Rhode Island, ifølge ABC News og CNN.

Obama har fått 60 prosent av Vermont-stemmene, mot Hillarys 38. I Rhode Island dro Hillary i land en forventet seier, med 58 prosent mot Obamas 40.

Obama gikk tidligere i natt rettens vei for å få gjenåpnet stemmelokalene i 15 valgdistrikt i Cuyahoga ved Cleveland i Ohio. Grunnen er at lokalene gikk tom for stemmesedler, blant annet på grunn av dårlig vær i området.

Selv om Hillarys mann, ekspresident Bill Clinton, mener at kona må ta både Ohio og Texas, som til sammen gir 370 delegater til nominasjonsvalget i august, mener mange at hun fortsatt vil kunne klore seg fast ved å vinne bare én av statene.

Takknemlig

På republikansk side er det allerede klart at John McCain vinner så vel Vermont som Ohio, Texas og Rhode Island med klar margin foran Mike Huckabee og Ron Paul.

I Vermont får McCain 72 prosent, mot Mike Huckabee med 14, og får liknende resultater i Ohio. I Texas har han så langt 52 prosent, mot Huckabees 37, og i Rhode Island er tallene 65 mot 22.

Nattas resultat gjør det endelig klart at John McCain nå er republikanernes presidentkandidat.

- Jeg er veldig, veldig takknemlig, sa den 71 år gamle senatoren til jublende tilhengere i Dallas i Texas.

Huckabee kunngjorde i natt at han nå trekker seg som presidentkandidat.


- For en reise det har vært, sa den slåtte predikanten tydelig beveget til sine entusiastiske velgere, og stilte seg bak McCain i det videre løpet.

Ron Paul klarte ikke å sanke mer enn 5-7 prosent av stemmene i noen av valgene og var aldri noen trussel for verken McCain eller Huckabee.

Neste primærvalg det er knyttet seg stor interesse til, er 22. april, i Pennsylvania. I mellomtida står spredt befolkede Wyoming og sørstaten Mississippi for tur, henholdsvis på lørdag og neste onsdag.

Oppdaterte stemmetall på CNN og oppdatert delegatfordeling hos ABC News.

LANGT FRA FERDIG: Med nattas seier i Ohio har Hillary vist at hun fortsatt er en faktor å regne med i nominasjonsprosessen. Her foran triumftalen i Columbus i den viktige delstaten, der utfallet tradisjonelt har vært identisk med det nasjonale resultatet.
DET NESTE PRESIDENTPARET?: John McCain og kona Cindy vinker til massene i Dallas. McCain er republikanernes presidentkandidat ved valget i november; etter å ha sopt med seg Texas, Vermont, Ohio og Rhode Island i natt har han oppnådd de 1191 delegatene han trenger.
UTE AV DANSEN: Mike Huckabee måtte innse nederlaget og erklærte foran skuffede tilhengere at han trekker seg fra kappløpet. Til venstre kona Janet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media