IKKE IMPONERT: - Det er ingen forskjell på Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre i oljepolitikken, mener Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
IKKE IMPONERT: - Det er ingen forskjell på Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre i oljepolitikken, mener Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.Vis mer

- Dette er for stusselig, Jonas

Venstre-leder Trine Skei Grande og SV-leder Audun Lysbakken mener Klima-Jonas ikke holder mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er veldig bra med fine taler om klima, men det som trengs er tiltak og tøffe prioriteringer. Dette er for stusselig, Jonas, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Ingen bremser på Den nye Ap-lederen Jonas Gahr Støre vil pusse opp partiets klimaprofil, og forteller i Dagbladet i dag om sine klimaplaner. Støre vil bygge infrastruktur for elbiler, plusshus, og sykkelstier, og samarbeide med industrien om ny teknologi, men vil ikke droppe oljesand i Canada, senke oljetempoet på sokkelen, frede iskanten, Lofoten, Vesterålen eller trekke oljefondet ut av all fossilvirksomhet.

Trine Skei Grande og SV-leder Audun Lysbakken synes ikke det er mye til klimaprofil.

- Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre er helt like. Jeg ser ikke at det er noen endring, sier Venstre-lederen.

- Det han ikke har skjønt, er at det var klimapolitikken som brakte oss borgerlige sammen. Jeg fikk til mer med Erna Solberg i klimaforliket enn de rødgrønne klarte å levere på åtte år, og i siste runde også med Siv Jensen. Det var da jeg fikk øynene opp for Erna Solberg som sjef. Støre tror visst han kan redde klimaet med bare å trekke oljefondet ut av kull, men det utgjør bare 0,04 prosent av oljefondet, påpeker Grande.

- Mener du at man må kutte noe på olje?

- Ja, og dette har Erna skjønt. Den bobla vi er i nå, vil ikke vare evig. Vi vet at næringa er i solnedgang, og vil ta slutt med at varen ikke blir etterspurt på samme måte. Vi gjør ikke jobben vår hvis vi ikke rigger landet klart for den dagen. Men Ap virker å være selve gassen i oljebobla. De har ikke skjønt alvoret for Norge som nasjon. Dette er et resonnement som også Siv Jensen skjønner, sier Grande.

- Høyre og Frp vil vel egentlig ikke kutte på olje?

- Nei, vi måtte presse fram enigheten om null oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, iskanten, Møreblokkene og Jan Mayen, men de skjønner dette med omstilling.

- Ikke bestått Det var Arbeiderpartiets tidligere alliansepartner, SV-leder Audun Lysbakken, som mandag utfordret Klima-Jonas. Lysbakken mener at Ap stryker på klimatesten.

- Det er dessverre ingen nye signaler fra Arbeiderpartiet i det som er den avgjørende testen på om et parti er et miljøparti eller ikke, oljepolitikken. Du må tørre å tenke nytt, Jonas, sier Lysbakken.

- Det er veldig positivt at Ap setter ned et klimapanel, og at Jonas setter klima så høyt på dagsorden. Men oljeavhengigheten kan ikke forbli elefanten i rommet som ingen snakker om. Å sette bremsene på i oljeutvinningen er nødvendig, både for at Norge skal bidra til å få verdens utslipp ned og for at vi tidlig nok skal komme i gang med å tilpasse norsk industri til framtiden og slik sikre morgendagens arbeidsplasser, mener Lysbakken.

Han ber Støre tenke seg om når det gjelder SV-forslaget om et tempoutvalg.

- Vi må ta en oljepause inntil vi vet hvor mye olje Norge kan ta opp uten å komme i konflikt med togradersmålet, sier Lysbakken.

Han mener at Ap også bør være med på å trekke oljefondet ut av all fossil energi og Statoil ut av oljesand.

- Norge kan ikke late som om verdens utslipp kan begrenses gjennom at vi øker våre. Store deler av verdens olje og gass må forbli under havet og bakken. Det vil oppfattes som dobbeltmoral om vi trekker oss ut av kull, men fortsetter å investere i olje og gass utenlands. Dette burde være det enkleste valget for Ap. Jeg er skuffet over at de ikke vil følge oss i spørsmålet om å få slutt på oljefondets investeringer i all fossil energi og presse Statoil ut av tjæresand, sier Lysbakken.

Kommer på dagsorden Flere av disse miljøsakene vil bli debattert i Stortinget det kommende året.

Trine Skei Grande sier til Dagbladet at Venstre vil reise debatt om Statoils oljesandprosjekt i Canada i forbindelse med behandlingen av regjeringens eierskapsmelding til høsten.

Til neste vår kommer debatten om oljefondet, og kampen for å verne iskanten er heller ikke over for Venstres del.

Regjeringen og samarbeidspartiet Venstre er uenige om definisjonen av hva som er iskanten. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har lyst ut områder i 23. konsesjonsrunde som er klarert i forvaltningsplanen, men ny forskning fra Norsk polarinstitutt mener flere av feltene er innenfor den reelle iskanten.

BESTÅR IKKE KLIMATESTEN: Det mener SV-leder Audun Lysbakken om Jonas Gahr Støre. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet.
BESTÅR IKKE KLIMATESTEN: Det mener SV-leder Audun Lysbakken om Jonas Gahr Støre. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet. Vis mer