- Dette er første gangen hele puslespillet er lagt

Ida er hjemme. Se Jørn Hurum beskrive hvorfor hun er verdens mest berømte fossil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Det har vært spennende å transportere henne rundt i verden etterhvert som hun blir mer og mer berømt, sier Jørn Hurum til Dagbladet.

Virveldyrpaleontologen har akkurat pakket ut det 47 millioner år gamle fossilet på et kontor bak de tykke veggene til Geologisk museum i Oslo.

Ida er tilbake fra en promoturné som har vakt oppsikt i forskerkretser.

- For meg var høydepunktet David Attenborough, og hvor utrolig opptatt han blei av fossilet. Han hang over monteret og skalv på henda. Når du klarer å imponere banrdomshelten, det er gøy, sier Hurum.

Hele puslespillet lagt
Foran seg på bordet har han fossilet som på få dager ble verdens mest berømte.

- Dette er første gangen hele puslespillet er lagt fra naturens side, at vi ser et helt individ, sier Hurum, og ser ned på fossilet han kjøpte av en tysk samler for 4,5 millioner kroner i 2006.

- Hun har fortsatt melketenner, og jekslene er ikke brutt ut. Hun er antakelig mistet av moren veldig tidlig. Det ene håndleddet hennes har vært knekt, så hun klatret nok ikke så bra. Men hun sultet ikke i hjel. Hun hadde magen full av mat. Dødsårsaken var nok at hun ble gasset av karbondioksid fra den vulkanske innsjøen, sier Hurum.

Jordas varmeste periode

Da Ida falt i innsjøen, under tidsepoken eocen, hadde jorda den antatt varmeste perioden i forhistorien. Det var tropisk og subtropisk klima så langt nord som Grønland og Svalbard.

Der Ida falt om, rundt Darmstadt i det nåværende Tyskland, var jorda dekket av regnskog.

Tredimensjonal rekonstruksjon
I 1982 ble Ida funnet under en privat ekspedisjon til Meselgruven ved Darmstadt. Funnet forble ukjent for omverdenen i 24 år før Jørn Hurum og Geologisk museum fikk kjøpt det nå verdensberømte fossilet.

- Vi har hevdet at hun er i grunnstammen til aper - ankelknoklene er veldig like aper, ikke lemurer. Vi skal gjøre en tredimensjonal rekonstruksjon av foten - det vil langt på vei avgjøre diskusjonen, sier Hurum.

 

PÅ TURNÉ: Jørn Hurum har nylig vært på promoturne med fossilet. Her fra American Museum of Natural History i New York 19. mai. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Stan Honda
PÅ TURNÉ: Jørn Hurum har nylig vært på promoturne med fossilet. Her fra American Museum of Natural History i New York 19. mai. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Stan Honda Vis mer