- Dette er første gangen hele puslespillet er lagt

Ida er hjemme. Se Jørn Hurum beskrive hvorfor hun er verdens mest berømte fossil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| - Det har vært spennende å transportere henne rundt i verden etterhvert som hun blir mer og mer berømt, sier Jørn Hurum til Dagbladet.

Virveldyrpaleontologen har akkurat pakket ut det 47 millioner år gamle fossilet på et kontor bak de tykke veggene til Geologisk museum i Oslo.

Ida er tilbake fra en promoturné som har vakt oppsikt i forskerkretser.

- For meg var høydepunktet David Attenborough, og hvor utrolig opptatt han blei av fossilet. Han hang over monteret og skalv på henda. Når du klarer å imponere banrdomshelten, det er gøy, sier Hurum.

Hele puslespillet lagtForan seg på bordet har han fossilet som på få dager ble verdens mest berømte.- Dette er første gangen hele puslespillet er lagt fra naturens side, at vi ser et helt individ, sier Hurum, og ser ned på fossilet han kjøpte av en tysk samler for 4,5 millioner kroner i 2006.

- Hun har fortsatt melketenner, og jekslene er ikke brutt ut. Hun er antakelig mistet av moren veldig tidlig. Det ene håndleddet hennes har vært knekt, så hun klatret nok ikke så bra. Men hun sultet ikke i hjel. Hun hadde magen full av mat. Dødsårsaken var nok at hun ble gasset av karbondioksid fra den vulkanske innsjøen, sier Hurum. Jordas varmeste periodeDa Ida falt i innsjøen, under tidsepoken eocen, hadde jorda den antatt varmeste perioden i forhistorien. Det var tropisk og subtropisk klima så langt nord som Grønland og Svalbard.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer