Dette er Forsvarets bade-regler

I et 465 sider langt dokument lister Forsvaret opp nesten fem sider med regler for bading.

 FEM SIDER:  Forsvaret har fem sider med regler for bading. Her fra en øvelse på Senja fra 2012.  Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvarets mediesenter
FEM SIDER: Forsvaret har fem sider med regler for bading. Her fra en øvelse på Senja fra 2012. Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvarets mediesenterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2011 ble Alice Aspelund beordret til å kle seg naken foran sine mannlige med-soldater og bade for å vaske seg.

Tropssjefen som ga ordren fikk refs og ble omplassert, og Forsvaret mye kritikk for hvordan de behandlet saken.

Da saken nylig ble behandlet på nytt, fikk befalet opphevet refsen han fikk. Igjen fikk Forsvaret kritikk for håndteringen.

Fem sider bade-regler «Friluftsbading ved militære avdelinger og institusjoner kan foregå enten som fri bading eller som avdelingsbading.»

Slik åpner underkapittelet som inneholder spesifikke regler for bading i Forsvarets 465 sider lange dokument med sikkerhetsbestemmelser for all militær aktivitet på land. Regelboka heter «UD 2-1».

I alt nesten fem sider i kapittelet går med på å liste opp Forsvarets regler for bading. Ytterligere noen sider beskriver hvordan soldater skal opptre i vassdrag, hvordan de skal svømme i forskjellige typer vann og hvordan de skal vade.

Forskjellige bade-typer Og det er altså forskjell på typer bading, ifølge Forsvaret:

«Fri bading» defineres som bading militært personell gjør på fritiden etter eget initiativ og på eget ansvar. «Avdelingsbading» derimot er bading under kontroll av befal.

Det er for såkalt avdelingsbading at listen med regler og plikter er lang, særlig for befalet.

Badeplassen må godkjennes Badingen kan i utgangspunktet bare finne sted på badeplasser som på forhånd er godkjent av avdelingen Lokal koordinerende myndighet (LKM), plassmajor eller avdelingssjef.

Og har soldatene spist, bør de unngå å bade før en time etter måltidet er fortært hvis vannet er dypt.

Befalet skal sørge for at «svømmere skal være i badeantrekk», og at alle andre bestemmelsene blir fulgt: som at strømmen i vannet ikke er for sterk, de badende ikke er for mange og at vannet ikke er for dypt.

Forsvaret har også særskilte bestemmelser for bading i badebasseng. En av reglene er blant annet ingen skal bruke dykkermaske. Dette har badevakten ansvaret for at blir fulgt.

- Av sikkerhetshensyn Grunnen til at bestemmelsene er så mange og detaljerte er rett og slett av sikkerhetshensyn. Det forteller Eystein Kvarving, oberstløytnant og pressetalsmann for Forsvaret.

- Dette er sikkerhetsbestemmelser som sørger for at gjennomføring av bading med større tropper foregår sikkert. Reglene er detaljerte for å sikre at ingen kommer til skade.

Kvarving understreker at reglene for såkalt avdelingsbading er irrelevante i behandlingen av nakenbading-saken fra 2011.

Badingen var en øvelse i såkalt felthygiene, og da gjelder ikke reglene for avdelingsbading, forteller Kvarving.