Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er Forsvarets nye panserdoning

Bytter ut usikre Mercedeser med bombesikker italiener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette blir Forsvarets nye pansrede personellkjøretøy for soldatene i utenlandstjeneste.

Italienske IVECO har fått kontrakt på å levere 25 pansrede patruljevogner av typen LMV til Forsvaret. Videre åpnes det for en opsjon på levering av ytterligere 47 kjøretøy.

Kjøretøyene skal erstatte de pansrede Mercedes-feltvognene forsvaret har operert med til nå. Utenlandssoldater og ledelsen i Forsvaret har ikke vært fornøyd med Mercedes-vognenes sikkerhet. Blant annet er feltvognene dårlig sikret mot miner, og har dårlige kjøreegenskaper sammenlignet med andre pansrede kjøretøy.

- Den gamle Gelendevagen er ikke en modell som opprinnelig er bygget for å være pansret. Og da sier det seg selv at egenskapene påvirkes. LMVen fra IVECO er i tillegg bedre pansret, og langt sikrere mot for eksempel miner, sier Asle Kjelsberg, sjef for investeringskontoret ved Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO).

Forsvarsledelsens bekymring over sikkerhetsproblemene knyttet til kjøretøyene for utenlandssoldatene gjenspeiles i hastverket de har hatt for å skaffe nye vogner til veie.

I løpet av to måneder har FLO hentet inn anbud fra fire utenlandske leverandører, testet, og inngått kontrakt om innkjøp.

De første 15 patruljevognene skal leveres innen årets utløp, og de ti siste innen februar 2007. Mye tyder på at broparten av vognene vil gå direkte til Afghanistan og de norske ISAF-styrkene.

- Når vi har fått testet de ut ytterligere vil vi se nærmere på om vi benytter oss av opsjonen og bestiller de resterende 47 vognene. I såfall vil vi dekke Hærens behov for denne type patruljekjøretøy, sier Kjelsberg til Dagbladet.no.

NY BIL: Forsvaret kjøper inn 25 IVECO LMV for å gi bedre sikkerhet til soldater i utlandet. De pansrede Mercedes-feltvognene forsvaret til nå har brukt har ikke gode nok kjøreegenskaper eller sikkerhet mot blant annet miner. Foto: Forsvaret
NY BIL: Forsvaret kjøper inn 25 IVECO LMV for å gi bedre sikkerhet til soldater i utlandet. De pansrede Mercedes-feltvognene forsvaret til nå har brukt har ikke gode nok kjøreegenskaper eller sikkerhet mot blant annet miner. Foto: Forsvaret Vis mer

Storbritannia, Belgia og Italia har også nylig kjøpt inn samme type kjøretøy til bruk for sine styrker. Forsvaret vil ikke navngi de tre andre tilbyderne, men sier valget falt på IVECO på grunn av rask leveringstid og kvalitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!