SMÅ: Her er en grafisk framstilling av nanoledningene forskerne dyrket fram. Streken nederst på bildet er 1000 nanometer lang, det er en milliondels meter. Foto: NIST
SMÅ: Her er en grafisk framstilling av nanoledningene forskerne dyrket fram. Streken nederst på bildet er 1000 nanometer lang, det er en milliondels meter. Foto: NISTVis mer

Dette er framtidas superdatamaskin

Forskere har klart å feste nanoledninger på silisium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nanoledninger er en samlebetegnelse på bitte små ledninger som kan brukes i blant annet elektroniske kretser - selve hjertet i datamaskiner.

En nanoledning har en diameter på en nanometer eller mindre, noe som er en milliarddel av en meter.

Nå har en gruppe forskere ved National Institute of Standards and Technology (NIST) klart å dyrke fram nanoledninger og feste dem på silisium.

Ny teknikk Dette kan være et gjennombrudd i datateknologi, siden veien ikke er så lang fram til å lage kretser på silisiumbrikker - dermed kan man lage superkraftige datamaskiner som er langt mindre enn dem man har i dag.

Forskerne ved NIST brukte en ny teknikk da de dyrket nanoledningene av galliumnitrid. De la nitriden lag på lag oppå silisiumkrystaller under høyt trykk. Nanoledningene ble så «dyrket» gjennom et maskesystem, slik at man fikk omlag 30 000 nanoledninger på en 76 millimeter bred silisiumplate.

Etter tre dager med dyrking av ledningene, fant forskerne svært stabile resultater - nanoledningene var nogen lunde like tykke og de kunne i stor grad variere tykkelsen utfra hvor store hull det var i maskesystemet.

Jobber med kretser Gjennombruddet skal i første omgang brukes i sensorer og lasere, men bruksområdene er nærmest endeløse.

Man har lenge drømt om å bruke nanoledninger i datamaskiner, og det er allerede utviklet alle typer kretser man trenger. Når forskerne ved NIST nå kan feste enkeltledninger til silisium, kan det føre til masseproduksjon og kommersialisering av teknologien.

- Neste utfordring er å få hele kretser festet på silisium. Dette er et problem, siden nanoledningene «gror» på 800 grader - en temperatur der silisium smelter. Vi håper nå å dyrke kretsene først, og så feste dem, sier Kris Bertness, leder for forskningsprosjektet.