Dette er framtidas superdatamaskin

Forskere har klart å feste nanoledninger på silisium.

SMÅ: Her er en grafisk framstilling av nanoledningene forskerne dyrket fram. Streken nederst på bildet er 1000 nanometer lang, det er en milliondels meter. Foto: NIST
SMÅ: Her er en grafisk framstilling av nanoledningene forskerne dyrket fram. Streken nederst på bildet er 1000 nanometer lang, det er en milliondels meter. Foto: NIST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Nanoledninger er en samlebetegnelse på bitte små ledninger som kan brukes i blant annet elektroniske kretser - selve hjertet i datamaskiner.

En nanoledning har en diameter på en nanometer eller mindre, noe som er en milliarddel av en meter.

Nå har en gruppe forskere ved National Institute of Standards and Technology (NIST) klart å dyrke fram nanoledninger og feste dem på silisium.

Ny teknikk Dette kan være et gjennombrudd i datateknologi, siden veien ikke er så lang fram til å lage kretser på silisiumbrikker - dermed kan man lage superkraftige datamaskiner som er langt mindre enn dem man har i dag.

Forskerne ved NIST brukte en ny teknikk da de dyrket nanoledningene av galliumnitrid. De la nitriden lag på lag oppå silisiumkrystaller under høyt trykk. Nanoledningene ble så «dyrket» gjennom et maskesystem, slik at man fikk omlag 30 000 nanoledninger på en 76 millimeter bred silisiumplate.

Etter tre dager med dyrking av ledningene, fant forskerne svært stabile resultater - nanoledningene var nogen lunde like tykke og de kunne i stor grad variere tykkelsen utfra hvor store hull det var i maskesystemet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer