- Dette er frihetssykkelen, vi tråkker mot en bedre verden

Men Jessica sykler i motbakke for et selvstendig Skottland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GLASGOW/EDINBURGH (Dagbladet): - Dette er frihetssykkelen, vi tråkker mot en bedre verden, sier Jessica Smart til Dagbladet.

Hun tråkket i går rundt George-plassen midt i Glasgow, da tusenvis av ja-tilhengere var samlet for å kjempe for skotsk uavhengighet før valget på torsdag. Smart syklet på en finurlig farkost med fire unge menn, og en eldre kar med sekkepipe. 

- Vi har syklet over hele Glasgow. Alle elsker det, sier hun.

Nei-siden fortsatt foran Men selv om det ikke virker sånn i Glasgow sentrum, der flertallet vil ha selvstendighet, sykler de i motbakke.

To meningsmålinger publisert i onsdagens Telegraph og Scotsman viser nemlig at nei-sida, som vil ha status quo, leder med fire prosentpoeng. Ja-siden har kneppet inn på motstanderne i begge målingene, men ikke nok, i hvert fall ikke om vi skal tro bookmakerne i Betfair, som nå betaler ut til de som har satset på nei-sier. Samtidig melder avisa Herald at det er for tett til å kunne spå noe utfall. 

Det er gode nyheter for John Windmill. Han har dratt fra sør i Wales til Edinburgh for å hjelpe nei-kampanjen Better Together.

- Det tok meg ni timer å komme opp hit. Jeg ønsker ikke at Storbritannia skal deles opp. Da jeg så at ja-sida ledet på en meningsmåling bestemte jeg meg for å ordne meg tre dager fri for å dra hit og hjelpe til, sier han.

VIL HA FRIHET: Et stort antall uavhengighetstørste skotter var i går samlet på George-plassen i sentrum av Glasgow. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL HA FRIHET: Et stort antall uavhengighetstørste skotter var i går samlet på George-plassen i sentrum av Glasgow. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Sammen med et knippe skotter gikk han dør til dør i Fountainbridge-området i går. Han kjemper ikke mot vindmøller der, da han har ganske mange meningsfeller i den skotske hovedstaden. Nei-siden står sterkt i Edinburgh, i motsetning til Glasgow.

- Jeg tenker at jeg kan bidra med en ganske nøytral stemme, siden jeg er fra Wales, og ikke Skottland eller England. Jeg har ingen egeninteresse. 

Åpent brev fra førsteministeren En som har mer på spill, er Skottlands førsteminister Alex Salmond. Han har i onsdagens aviser et følelsestungt åpent brev til alle skotter.

- Dette er det største øyeblikket noen av oss vil oppleve. Vi har framtiden i våre hender, skriver han.

HAN SIER JA: En av mange glaswegians som vil ha uavhengighet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HAN SIER JA: En av mange glaswegians som vil ha uavhengighet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Vi kan våkne opp fredag til den første dagen i et bedre land.

FOR BARNEBARNET: Eddie O'Connor stemmer ja, fordi han mener det er best for barnebarnet Marley O'Sullivans framtid. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FOR BARNEBARNET: Eddie O'Connor stemmer ja, fordi han mener det er best for barnebarnet Marley O'Sullivans framtid. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
TYDELIG BUDSKAP: Mange flagger sitt standpunkt på husvinduene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TYDELIG BUDSKAP: Mange flagger sitt standpunkt på husvinduene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer