AL CAPONES HJEMBY: Det lignet mer Chicagos lange mafiatradisjoner enn noe Abraham Lincoln ville ha gjort, triksingen Illinois-guvernør Rod Blagojevich satte i gang etter presidentvalget i november.
AL CAPONES HJEMBY: Det lignet mer Chicagos lange mafiatradisjoner enn noe Abraham Lincoln ville ha gjort, triksingen Illinois-guvernør Rod Blagojevich satte i gang etter presidentvalget i november.Vis mer

- Dette er «fucking golden», jeg har ikke tenkt å gi det bort gratis

Guvernør prøvde å tjene penger på Obamas avgang - arrestert av FBI i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Chicago politics» har et noe frynsete rykte i utgangspunktet, og Illinois-guvernør Rod Blagojevich har med sine krumspring de siste ukene på ingen måte bidratt til å renvaske delstatens storby.

I dag ble den demokratiske toppolitikeren arrestert av det føderale politiet FBI, siktet for grov korrupsjon. Saken ryster nå både det politiske USA og garvede korrupsjonsetterforskere.

- Hvis dette ikke er den mest korrupte staten i USA, er det i hvert fall en helsikes konkurrent til posisjonen. Selv de mest kynisk anlagte agentene på kontoret vårt ble sjokkerte, sier spesialagent Robert Grant i FBI til Chicago Tribune i kveld.

Omfattende avlytting
FBI har blant annet avlyttet telefonene til guvernøren, og skal nå sitte på bevis for at Blagojevich har prøvd å tjene penger på ulovlig vis etter at Barack Obama ble valgt til USAs president 4. november. Da var han ennå Illinois-senator, og det er guvernøren som i den spesielle situasjonen utpeker Obamas etterfølger i Senatet for de resterende to åra av hans periode.

FBI mener de hemmelige lydopptakene avslører at guvernøren rett og slett prøvde å selge senatplassen til høystbydende.

«Jeg har noe (senatplassen) som er «fucking golden», du gir ikke det bort gratis», sier Blagjoevich i en av de kompromitterende telefonsamtalene i den 76 sider lange siktelsen.

Se hele det ødeleggende dokumentet her!

Mens FBI-agentene lyttet. truet han også med å utpeke seg selv som senator om han ikke fikk «noe virkelig bra» som gjenytelse. En sentral del av planen var å gi inntrykk av at han var svært aktuell for posisjonen for dermed å kunne kjøre harde forhandlinger med de reelle kandidatene.

Guvernøren skal ha konspirert på flere plan for å skaffe både seg selv og kona det han kaller «finansiell sikkerhet».

- Jeg vil tjene penger, konstaterer guvernøreren utilslørt i et telefonmøte med sin medsiktede stabssjef John Harris og en Washington-basert konsulent 7. november.

Ville bli helseminister
I samtalene med nære rådgivere sjonglerte demokraten med en rekke mulige lukrative utfall av ansvaret han hadde fått i fanget på grunn av presidentvalget. Blant stillingene han så for seg var helseminister i Obama-administrasjonen eller en jobb som ambassadør.

Guvernøren skal også ha prøvd å gi Obamas senatplass i bytte mot flere millioner dollar i donasjoner til en non-profit-organisasjon - der Blagojevich selv skulle innta en høyt lønnet lederposisjon etter avgangen som guvernør. I et annet forsøk på korrupt byttehandel skal han ha stilt krav om at kona skulle få betalte posisjoner som styremedlem flere steder.

I telefonopptakene kunngjør guvernøren en viss omsorg for delstaten han er valgt til å lede - dog ikke udelt.

«Dette må bli bra greier for Illinois, og bra for meg», konstaterer han allerede på selve valgdagen 4. november.

- Disse handlingene ville fått Lincoln til å spinne i grava, sier statsadvokoat Patrick Fitzgerald til Chicago Tribune, med henvisning til den kanskje mest aktede presidenten i USAs historie, fra nettopp Illinois.

Den republikanske senatoren Richard Durbin fra samme stat foreslår nå at det skal avholdes valg om Obamas senatplass for å rydde opp i skandalen.

Ville sparke aviskommentatorer
Avsløringene av guvernøren er en del av en FBI-innsats som har pågått i fem år der de føderale agentene prøver å røske opp de skitneste elementene i Illinois-politikken.

- Er dette en spøk, skal Blagojevich ha sagt da han ble arrestert, men politikeren valgte å samarbeide med politiet da han skjønte hvor landet lå.

I tillegg til de pikante hestehandlene knyttet til Obamas ubesatte senatplass, er Blagojevich også siktet for å har brukt sin politiske makt til å påvirke Chicago Tribune, den velrenomerte men kriserammede storavisa i delstaten.

Guvernøren skal ha truet med å holde tilbake statlig støtte til selskapet Tribune Co., avisas eier, fram til kommentaravdelingen hadde kvittet seg med skribenter som har vært kritiske til Blagojevich.

Nå konstaterer den samme avisa at korrupsjonsanklagene er «rystende, selv til å være i Illinois».

PARTIFELLER OG ILLINOIS-VENNER: Barack Obama har hat tmye med Blagojevich å gjøre, men kan ifølge FBI ikke klandres på noen måte for de korrupte hestehandlene guvernøren skal ha begått.
PARTIFELLER OG ILLINOIS-VENNER: Barack Obama har hat tmye med Blagojevich å gjøre, men kan ifølge FBI ikke klandres på noen måte for de korrupte hestehandlene guvernøren skal ha begått. Vis mer