- Dette er fullstendig uakseptabelt, og det opprører meg

Torgeir Micaelsen mener helsetilsynet bør redegjøre for egen praksis etter pasientovergrep.

OPPRØRT:  Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen mener det er på tide at Helsetilsynet redegjør for egen praksis i overgrepssaker. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
OPPRØRT: Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen mener det er på tide at Helsetilsynet redegjør for egen praksis i overgrepssaker. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er fullstendig uakseptabelt at en kvinne skal oppleve noe slikt på en legeundersøkelse. Det opprører meg, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen til Dagbladet.

Dagbladet har i flere artikler satt fokus på overgrep blant helsearbeidere. En gjennomgang av dokumenter Dagbladet har hentet inn, viser at 15 leger og psykiatere de siste fem årene har mistet autorisasjonen sin for overgrep mot 25 pasienter.

Men noen får fortsette. En iransk lege utførte vaginale undersøkelser hos en 19 år gammel kvinne som kom til ham med halsbetennelse. Legen unnskyldte det hele med utdanningsforskjeller mellom Norge og Iran. Deretter fikk han lisensen tilbake.

Det er slike eksempler som spesielt opprører Michaelsen. Nå etterlyser han tiltak.

- Bør gjennomgå egen praksis
- Helsetilsynet bør redegjøre for sin egen praksis, sier han.

Han peker på tre konkrete forhold:

* Hvor mange slike saker er det?

* Gjeldende lover og praksis fra tilsynet i denne type saker. Hva som er grunnlaget for at lisens til helsepersonell blir trukket tilbake og ved andre tilfeller ikke.

* Det bør også komme på plass et bedre samarbeid over landegrensene. Vi ser i dag at helsepersonell enkelt kan søke seg fra Norge til andre land, og motsatt. Det er for vanskelig å skjekke bakgrunnen deres.

- Dette må legges til grunn for en debatt i Stortinget og i offentligheten, sier Micaelsen

TIPS OSS