- Dette er fullstendig uakseptabelt

Jonas Gahr Støre utelukker ikke diplomatisk brudd med Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Har du tips eller kjenner du noen i Syria? Tips oss!

(Dagbladet.no): Utenriksminister Jonas Gahr Støre kom med skarp kritikk av syriske myndigheter på en pressekonferanse i Utenriksdepartementet i kveld.


- Det er en svært alvorlig situasjon når noen går til angrep på en ambassade, og bruker vold, sa Støre.

Utenriksministeren har tatt kontakt med sin syriske kollega for å protestere i dag.

- Jeg har gitt uttrykk for at dette er fullstendig uakseptabelt til min syriske kollega. Jeg har også sagt at norske myndigheter holder syriske myndigheter ansvarlige for det som har skjedd, sier Gahr Støre.


- Ambassaden skal sikres av vertslandet, sa utenriksministeren.

Han opplyser at alt norsk ambassadepersonell er i sikkerhet og blir evakuert fra landet. Både syriske myndigheter og EU har tilbudt seg å bistå i arbeidet med å evakuere nordmennene.

UD har også bedt de 70 nordmennene som oppholder seg i Syria og Libanon om å reise ut. Alle nordmenn frarådes nå å reise inn i disse landene.

RASERT: Slik ser det ut utenfor den norske ambassaden i Damaskus i kveld. Foto: Scanpix/AP
RASERT: Slik ser det ut utenfor den norske ambassaden i Damaskus i kveld. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Syria beklager

- Min syriske kollega har beklaget, og selv sagt at det som har skjedd er helt uakseptabelt. Han sa også at de ansvarlige vil bli straffet, uttalte Gahr Støre i kveld.

Ministeren sier norske myndigheter vurderer hvordan de skal håndtere situasjonen i Syria i løpet av morgendagen. Han sier det er mulighet for at angrepet på ambassaden kan få alvorlige konsekvenser for forholdet mellom de to landene.

Gahr Støre utelukker ikke at Norge kan komme til å bryte de diplomatiske forbindelsene med Syria.

- Men et brudd på de diplomatiske betyr også brudd på kontakt. Og det er ikke det vi trenger i en situasjon som denne. Men vi må ta en full gjennomgang av det som har skjedd, sa Gahr Støre.

Kraftigere protester

På tross av at norske myndigheter tidlig instruerte norske ambassader i utlandet og ba dem beklage at Muhammed-karikaturene har såret muslimer, har protestene mot Norge og Danmark blitt stadig kraftigere.

UD har også hatt omfattende dialog med myndighetene i en rekke muslimske land, uten at det ser ut til å ha roet gemyttene.

Det er på gatene, i moskeene og gjennom sms-er og medier at motstanden mot Norge og Danmark sprer seg.

Utenriksministeren sa i kveld at UD som hovedkanal forholder seg til andre lands myndigheter.

- Men vi har lagt vekt på at de nordmenn som har kontakt med religiøse organisasjoner bør fortsette med dette. Jeg sa selv i møtet med Islamsk Råd i går at de er velkommen til å benytte seg av sine kontakter for å skape forståelse. Representanten for Islams Råd ga utrykk for at når noen brenner norske flagg, brenner de like mye hans flagg også, fordi han er like mye nordmann som vi andre, sa Gahr Støre til Dagbladet.no.

  • Har du tips eller kjenner du noen i Syria? Tips oss!
KRAFTIG KRITIKK: Det er vertslandets oppgave å sikre ambassaden, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse i kveld.
BRENTE FLAGGET: Demonstrantene brente det norske flagget utenfor ambassaden.
KNUSTE RIKSVÅPENET: Demonstrantene ødela riksvåpenet ved ambassaden.
BRANT NED: Den danske ambassaden ble angrepet og påtent av illsinte demonstranter i Damaskus tidligere i dag. Senere i ettermiddag ble den norske ambassaden også angrepet.