KAN SMELLE IGJEN: Ordkrigen mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har blitt trappet kraftig opp de siste månedene etter at Nord-Korea har gjennomført en atomprøvesprengning og flere missiltester, og begge to har kommet med trusler om å utslette hverandre. Denne uka er det ventet at det smeller i Nord-Korea igjen. Foto: Brynn Anderson/ AP / KCNA / NTB Scanpix
KAN SMELLE IGJEN: Ordkrigen mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har blitt trappet kraftig opp de siste månedene etter at Nord-Korea har gjennomført en atomprøvesprengning og flere missiltester, og begge to har kommet med trusler om å utslette hverandre. Denne uka er det ventet at det smeller i Nord-Korea igjen. Foto: Brynn Anderson/ AP / KCNA / NTB ScanpixVis mer

Frykter ny rakett-test:

- Dette er gærne folks ansvarsløse herjing på den internasjonale scenen

Donald Trumps kryptiske krigsmeldinger og de stadige atom- og rakettestene fra Nord-Korea gjør at verden holder pusten. Denne uka kan det smelle igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag feiret millioner av nordkoreanere, mer eller mindre frivillig, at det er 72 år siden Koreas Arbeiderparti ble stiftet. Diktaturregimet har ved en rekke tidligere merkedager benyttet anledningen til å gjennomføre missil- eller atomvåpentester.

Det er også frykten denne gang. Det russiske parlamentsmedlemmet Anton Morozov sa forrige uke at Nord-Korea forbereder en oppskyting av en ny langdistanserakett som skal kunne nå så langt som til USAs vestkyst i løpet av de nærmeste dagene.

- De viste oss matematiske beregninger som de mener beviser at deres missil kan treffe USAs vestkyst, sa Morozov til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti, etter et besøk i Nord-Korea.

- Feires som seier

Yong Suk Lee, visedirektør ved CIAs Korea-kontor, understreket nylig at det er grunn til å tro at Kim Jong-un vil sørge for en ny provokasjon i forbindelse med merkedagen i dag.

Direktør for Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen, mener det er grunn til å ta advarslene på alvor.

- Det er så godt som bevist at Nord-Korea ofte gjennomfører missiltester eller atomprøvesprengninger i forbindelse med viktige merkedager, sier Helgesen til Dagbladet.

Han sier at regimet, til tross for at Nord-Korea er en diktaturstat, er nødt til å gi befolkningen stadige betryggelser, og at Kim må vise befolkningen at nasjonen er forberedt på å svare på et amerikansk angrep.

- Hver gang Nord-Korea gjennomfører en vellykket missiltest, eller når de prøvesprenger en atombombe, så blir det feiret som en stor seier av regimet. De ønsker å vise befolkningen at de har slagkraft mot USA. Det gir derfor god mening å si at det kan skje noe en av de nærmeste dagene, sier han.

- Et slag i ansiktet

Prio-forsker og Nord-Korea-ekspert Stein Tønnesson mener på sin side at det ikke nødvendigvis er noen klar sammenheng mellom nordkoreanske merkedager og landets våpentester.

- Kim Jong-un har gjennomført en serie tester, og det kommer med stor sannsynlighet flere. Om den kommer allerede tirsdag er vanskelig å vite. De fleste av Nord-Koreas prøvesprengninger og rakettester har ikke skjedd på merkedager, sier Tønnesson helt korrekt.

Det er likevel en lang historie for nordkoreanske «provokasjoner» i forbindelse med viktige merkedager i det lukkede landet.

- Hvis det kommer en rakettest tirsdag eller i løpet av de neste par ukene, vil det være et slag i ansiktet på Kinas leder Xi Jinping, som nå er fullt opptatt med å forberede Kinas Kommunistiske Partis viktige 19. partikongress, som skal åpne 18. oktober. Det kan da tenkes at det vil komme til en åpen ordkrig mellom Kina og Nord-Korea, og Kina kan tenkes å ytterligere skjerpe sanksjonene mot Nord-Korea, sier Tønnesson.

- Merkelig regime

Helgesen mener derimot at en ny nordkoreansk våpentest ikke skal tolkes som en provokasjon.

- Det skal ikke sees på som et slag i ansiktet, eller som en provokasjon overfor resten av verden. Det må heller sees på som en naturlig del av det rare og merkelige regimet, som har tradisjon for å flekse muskler både for sine egne og overfor omverden.

De nordkoreanske truslene om å angripe USA er først og fremst en forsvarsmekanisme, mener Helgesen.

- Med disse testene så sier de egentlig til USA «come on, vi er forberedt på et angrep». Men Kim Jong-un vet selvfølgelig veldig godt at selv om de har fem eller ti atombomber og et større antall raketter, så blir det som peppernøtter på et kakebord i forhold til hva USA har å by på, mener Helgesen.

- Frykter Trump

CIA-toppen Lee sa i en tale i Washington forrige uke at Kim Jong-un er en svært rasjonell politiker under overflaten, og at man må forstå verden fra hans ståsted.

En annen viktig faktor Lee trakk fram i sin tale, er at Nord-Korea hele tiden har vært omringet av større og mektigere nasjoner. Det betyr at landet hele tiden er på defensiven, noe landets ledere har måttet spille på, forklarte han, ifølge NTB.

- Nord-Korea er en politisk organisme som blomstrer på konfrontasjon, sa Lee.

Det er et utsagn som Helgesen støtter fullt ut:

- Trump og Kim hyler mot hverandre. Men Nord-Korea roper fra en svakhetsposisjon, og de er engstelige for hva som kan skje dersom Trump nå velger å bruke de militære musklene.

Den pågående ordkrigen mellom de to lederne har blitt møtt med stor engstelse av statsledere, forskere og politiske eksperter. FNs generalsekretær António Guterres, gikk for tre uker siden så langt som å si at den globale frykten for atomvåpen nå er på sitt høyeste nivå siden den kalde krigen.

«Stille før stormen»

STORMEN: Donald Trump kom med noen korte kommentarer under en fotoseanse militærledere og deres ektefelle i Det hvite hus. Hva det betyr, vil tiden vise. Video: CNN Vis mer

USAs president Donald Trump og den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un har ikke gjort mye for å dempe bekymringene. I helga var førstnevnte statsleder ute med en ny Twitter-melding som førte til ville spekulasjoner.

- Presidenter og deres administrasjoner har snakket med Nord-Korea i 25 år, avtaler er gjort og massive pengesummer er betalt, men ingenting har virket. Avtaler er brutt før blekket har tørket, og amerikanske forhandlere latterliggjort. Beklager, men kun én ting vil virke, skrev Trump.

En rekke amerikanske medier mener Trump antyder en mulig militær konfrontasjon mot Nord-Korea.

- Det kan tolkes på to måter. Den ene er at det eneste som nytter er å ødelegge Nord-Korea i et militært angrep. Den andre er at det eneste som nytter er å true Kim Jong-un på livet, få ham til å forstå at nå er hans regimes dager snart talte slik at han blir redd og bøyer unna i forhandlinger. Jeg tipper på at Trump har ment det siste, sier Tønnesson til Dagbladet.

Under en fotoseanse med militærledere og deres ektefeller før en middag i Det hvite hus forrige uke, vekket også Trump oppsikt med en annen kryptisk kommentar:

- Dere vet hva dette representerer? Kanskje det er stillheten før stormen, sa Trump.

Da journalistene som var til stede ville vite hva Trump mente, svarte han bare igjen: «Det kan være stillheten, stillheten før stormen».

Redd for militær løsning

I forbindelse med den ventede nordkoreanske provokasjonen denne uka, stiller mange seg spørsmålet: «Hva er det Trump og USA planlegger?»

- Det er mange muligheter. Men mange frykter at Trump vil velge å gå inn militært i Nord-Korea. USA prøver konstant å følge med på hvor Kim befinner seg, så det er også en mulighet at de vil sende 100 raketter der hvor etterretningen mener at han er. Men ethvert angrep vil være å spille hazard med verdensfreden, mener Helgesen.

Kina gjorde det i sommer klart og tydelig at dersom Nord-Korea går til angrep på et annet land, så står de på egne ben.

- Men dersom USA skulle finne på å angripe Nord-Korea, så vil Kina agere umiddelbart. USA har tross alt 25 000 tropper i Sør-Korea, og det er ikke i Kinas interesse at de kommer nærmere deres grenser, sier Helgesen.

Han beskriver ordkrigen mellom Trump og Kim som ansvarsløs herjing.

- Dette er gærne folks ansvarsløse herjing på den internasjonale scenen. Jeg kan egentlig ikke forestille meg at amerikanerne ser på krig som en god løsning. Det har vært flere hendelser gjennom historien der USA har vært nære på å gå til angrep, men har endt opp med å avstå. Det som er en vesentlig forskjell nå, er at det sitter en tilsynelatende gæren fyr i Det hvite hus.

Helgesen tror likevel ikke Trump alene vil lykkes med å overbevise USA om at et angrep på Nord-Korea vil være veien å gå.

- Trump kan ikke selv sette fyrstikken bak veken til raketten som skal ramme Nord-Korea. Det må finnes noen i apparatet rundt Trump som sier stopp, fordi man vet at det vil være starten på en storkrig.

Han er derfor trygg på at det ikke blir en militær løsning på den pågående ordkrigen mellom Kim og Trump.

- De siste 35 åra har jeg sagt at det ikke blir krig på Korea-halvøya. Jeg tror ikke det blir krig denne gangen heller.

VARSLER ØDELEGGELSE: USAs president Donald Trump er lite fornøyd med Kim Jong-un sine uttalelser, og sier at han vurderer å ta i bruk alternativ nummer to, som vil være ødeleggende for Nord-Korea. Video: CNN Vis mer