FORVENTER UNNSKYLDNING: På et KrF-møte søndag gikk foredragsholderen Per Haakonsens langt i å hevde at terrorangrepene 22.juli kan ses på som et resultat av Guds vrede. Nå forventer Eskil Pedersen at KrF-lederen lokalt ber AUF om unnskyldning. Foto: Nina Hansen
FORVENTER UNNSKYLDNING: På et KrF-møte søndag gikk foredragsholderen Per Haakonsens langt i å hevde at terrorangrepene 22.juli kan ses på som et resultat av Guds vrede. Nå forventer Eskil Pedersen at KrF-lederen lokalt ber AUF om unnskyldning. Foto: Nina HansenVis mer

- Dette er galskap

Trond Henry Blattmann reagerer sterkt på uttalelsene om Utøya. AUF krever en unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går, et halvt år etter 22.juli, arrangerte Sarpsborg KrF et møte hvor foredragsholder Per Haakonsen skal ha satt terrorangrepene 22.juli i år i sammenheng med Guds vrede.

-Det er jo vrøvl det han sier. Det selvfølgelig veldig sårende. Vi er nå blitt vant til at det er en del uakseptable ting som sies og skrives. Det som er nytt er at han inviteres til et stortingsparti i en større norsk by, sier AUF-leder Eskild Pedersen.

Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad skal Haakonsen blant annet ha sagt at «Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid», og «uvilkårlig må vi spørre: Kunne disse ulykkene ha vært unngått dersom vi hadde hatt et mer positivt forhold til Israel?».

- Dette er galskap. Ytterliggående fanatikere er farlige uansett hvor de kommer fra, og dette er ingenting annet enn galskap som faller på sin egen urimelighet. Her er det kanskje noen som burde vernes mot seg selv, sier Trond Henry Blattmann, leder av støttegruppa etter 22. juli til Dagbladet.

- Dette er reneste tøv. Jeg er glad for at Knut Arild Hareide så tydelig tar avstand fra dette, sier parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiet, Martin Kolberg.
Tok avstand For KrF-leder Knut Aril Hareide gitt kjapt ut i dag og tok avstand fra uttalelsene.
Hareide sier at han håper at folk ser at dette er langt fra normal tankegang.

-Jeg er glad for at Hareide er så tydelig, det er bra at han sier at han skal ta det opp med lokallagslederen. Jeg forventer at det blir ryddet opp på den måten at lokallagslederen ber om unnskyldning. Dette er så på siden av hva vanlige folk kan si og mener, sier Pedersen.

Også Blattmann er glad for Hareides håndtering:
 
- Jeg er glad for Knut Arild Hareides reaksjoner, og at det skal tas affære internt i KrF. Jeg synes Haakonsen burde tenke på at det er en del ofre her. Vi blir lei oss når vi leser dette, sier Blattmann.

Vil til Ap Per Haakonsen sier til Sarpsborg Blad at gjerne kommer til Arbeiderpartiet for å holde den samme innledningen.

-Det kommer han nok ikke til å få lov til. Det ville sjokkert meg om noen i Ap ville invitert ham. Det føler jeg meg ganske trygg på at ikke skjer, sier, AUF-leder Eskil Pedersen om Per Haakonsens ønske om å komme til Ap for å holde det samme foredraget som for Sarpsborg KrF søndag

-Da ser vi hva slags holdninger som finnes  i tillitsmannskorpset til dette partiet. Jeg forventer at lokallagslederen kommer med en beklagelse, sier Pedersen.

Men ledern i Sarpsborg KrF, Inger Marit Sverresen tar ikke avstand fra Haakonsens utsagn, tvertimot mener hun han er inne på noe:

- Ja, det gjør vondt for alle å snakke om Utøya, men dette skjer etter at vi i Norge har fått lover som fjerner oss fra Guds ord. Jeg tenker blant annet på abortloven, ekteskapsloven og det at man ikke skal ha kristendom i skolen. Vi er under Guds beskyttelse, men når man fjerner seg fra Gud, kan han ikke lenger beskytte oss. Det bør vi minnes på, sier Sverresen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Halvt år siden Søndag var det også et halvt år siden terrorangrepene 22.juli.

-Jeg brukte dagen i går til å tenke på det som skjedde og alle de som nå er borte. Sosiale medier flommet over av folk som mintes dem som gikk bort, men på et møte i Sarpsborg KrF greier en person å lire av seg dette. Han får ha de meningene, han er uinteressant. Men at han får backing av tillitsvalgte som er representert på Stortinget, synes jeg er fryktelig, sier Pedersen til Dagbladet.

- GALSKAP: Trond Henry Blattmann, leder av støttegruppa etter 22. juli, reagerer sterk på uttalelsene fra Per Haakonsen. Han mener Haakonsen burde tenke på at det er mange ofre som leser det han sier, og at det vekker vonde følelser.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
- GALSKAP: Trond Henry Blattmann, leder av støttegruppa etter 22. juli, reagerer sterk på uttalelsene fra Per Haakonsen. Han mener Haakonsen burde tenke på at det er mange ofre som leser det han sier, og at det vekker vonde følelser. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer