- Dette er galskap

- Vi klarte oss gjennom orkanen. En uke seinere kjemper vi fortsatt for å overleve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange tusen mennesker venter fortsatt på å bli evakuert, en uke etter at orkanen Katrina endevendte New Orleans. Dødstallene kommer til å være uklare i lang tid framover.

Men det hersker ingen tvil om at de blir svært høye.

- Vi må forberede landet på hva vi har i vente. Vi kommer til å finne mange døde. Dette kommer til å bli så stygt som det kan få blitt, sier USAs sikkerhetssjef, Michael Chertoff, til Fox News.

- Etterlatt for å dø

Borgermester C. Ray Nagin i New Orleans innrømmer at dødstallene i verste fall kan bli femsifrede.

- La oss si at rundt 80 prosent av byens 500 000 innbyggere ble evakuert før orkanen. Rundt 50000 kom seg til tilfluktssteder. Det betyr at det kan være 50 000 mennesker vi ikke har gjort rede for, sier Nagin til CNN.

- Du kan regne på det selv. Hva tror du? Er fem prosent av disse omkommet? Ti prosent? Tjue prosent? Tallet kommer til å bli høyt.

En av personene som venter på å bli evakuert, er 35 år gamle Larry Martin. Han har ventet i fire dager på å komme seg bort.

Foto: Scanpix/Reuters
Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

- De har etterlatt oss for å dø. Vi overlevde orkanen. En uke seinere kjemper vi fortsatt for å overleve. Dette er galskap, sier han til Los Angeles Times.Lokalpolitikeren Aaron Broussard brast i gråt under et intervju på NBCs Meet the Press, da han fortalte om en kvinne som var lovet at hun skulle reddes. Kvinnen druknet på fredag, flere dager etter at løftet ble gitt.

- Ingen kommer for å hjelpe oss. Ingen! Det er ikke bare Katrina som har forårsaket dødsfallene i New Orleans. Byråkratiet har tatt livet av mange mennesker her. Byråkratiet må svare for seg i Kongressen.

Ikke rasisme

Det er kommet påstander om at redningsarbeidet ikke ble tatt seriøst, fordi hoveddelen av menneskene som ble rammet, var svarte.

Utenriksminister Condoleezza Rice sier rasisme ikke har noe med situasjonen å gjøre.

- Jeg håper folk slutter å tenke slik. Hvordan kunne det være tilfellet? Amerikanerne vil ikke se at andre amerikanere lider. Ingen, og spesielt ikke presidenten, ville ha gjort noe slikt på grunn av hudfarge.

Redningsmannskapene har en svært vanskelig jobb. Flere bevæpnede bander skyter vilt.

I tillegg er det fortsatt mange som nekter å bli evakuert.

- Mange personer vil fortsatt ikke komme ut av husene sine. De sier at de har nok mat og vann til å klare seg. De forstår ikke at det vil ta seks til åtte uker før elektrisiteten kommer tilbake, sier kaptein Tim Bayard, som er en av sjefene for redningsoperasjonene.

Nekter å dra

Han sier mange frykter at bander vil stjele eiendelene deres.

- De vil ikke at disse udyrene skal stjele fra dem. Alle som utnytter denne situasjonen er dyr. Jeg snakker ikke om folk som tar mat, vann og klær. Men de som stjeler tv-er og skyter mot politiet. Hva skal tyvene med tv-er? Det er jo ikke elektrisitet her.

Så seint som søndag, nektet en familie på fire å bli evakuert.

En kvinne, hennes åtte år gamle barn og kvinnens foreldre måtte nærmest nesten tvinges til å forlate huset sitt, der en sjø av kloakk hadde nådd fram til dørterskelen.

- Vi måtte oppføre oss som politi. Vi kunne ikke la dem bli igjen der, sier redningsarbeideren Morgan Lopez til New York Times.

FANT HVERANDRE: Zahira Sims traff igjen faren i Fort Worth, Texas. De har lett etter hverandre siden orkanen traff New Orleans.
OVERSVØMMET: Giovani Mora (t.v.) og Carlos Figueroa padler forbi en oversvømmet bil på Canal Street.
NEKTER Å EVAKUERE: Cheryl Cook nekter å forlate hjemmet sitt på grunn av hunden (som heter Trouble), de to nymfeparakittene og ti gullfisker.