- Dette er galskap

Gaza på randen av borgerkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Etter fire dager er 70 personer drept i Gazas verste interne kampene på flere måneder. Den palestinske samlingsregjeringen står i fare, og Gaza er på randen av borgerkrig, skriver Reuters.

To av FNs medarbeidere er drept i dagens kamper, og en talsmann for organisasjonen forteller til AP at de har besluttet å trekke ut flere av sine medarbeidere fra regionen. Med øyeblikkelig virkning.

Fra Gaza kommer stadig meldinger som vitner om et land i krise. Hamas-tilhengere skal i ettermiddag ha drept 13 medlemmer av Fatahs sikkerhetsstyrker da sprengte en bygning i Khan Younis sør på Gazastripen. Angriperne skal ha gravd ut en tunnel, fylt den med sprengstoff og deretter sprengt bygningen som lå over, opplyser sikkerhetskilder ifølge NTB.

I morgentimene i dag ble åtte av Fatahs medlemmer drept i kamper med rivaliserende Hamas. Ifølge Haaretz hevder Hamas at de har tatt kontroll over hele den nordlige delen av Gaza. De rykker stadig sørover.

- Khan Younis er tapt, men vi holder stand i Rafah, sier Ziad Sarafandi, en ledende sikkerhetsoffiser til AP.

Hamas skal ha overtatt flere poster som tidligere har vært kontrollert av den Fatah-allierte sikkerhetsstyrken, og journalister fra Reuters forteller at partiets flagg heises fra leire som tidligere har tilhørt Fatah.

Ultimatum

Hamas har i dag gitt Fatah-bevegelsen frist til fredag med å gi fra seg våpnene. De kreves overlevert til Hamas væpnede fløy.

BLODIGE KAMPER: Kampene tilspisser seg på Gaza. Den humanitære situasjonen forverres, og politikere frykter spredning til Vestbredden. Her er militante Hamas-medlemmer på Gaza i dag. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/SCANPIX
BLODIGE KAMPER: Kampene tilspisser seg på Gaza. Den humanitære situasjonen forverres, og politikere frykter spredning til Vestbredden. Her er militante Hamas-medlemmer på Gaza i dag. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/SCANPIX Vis mer

Hvis Fatahs sikkerhetsstyrker ikke går med på dette, vil de bli avvæpnet med makt, het det i ultimatumet. Fristen for overlevering av våpnene utløper klokken 19.00 lokal tid - 18.00 norsk tid - fredag kveld.

- De som nekter å gi fra seg våpnene, vil bli regnet som ettersøkte av Ezzedine al-Qassam-brigadene, lød ultimatumet ifølge NTB. Ezzedine al-Qassam-brigadene er den væpnede fløyen av det politiske partiet Hamas.

President Mahmoud Abbas anklager ifølge BBC Hamas for «å planlegge et kupp mot legitime institusjoner», og Fatah-ministrene i samlingsregjeringen innstilte i går kveld samarbeidet med Hamas. De truer med å forlate regjeringen om ikke kampene tar slutt.

Frykter spredning

- Det er galskap, det som foregår i Gaza nå, sa president Abbas under en pressekonferanse med den nederlandske utenriksministeren i dag.

- Hver og en som løsner skudd er ansvarlige, sier president og Fatah-leder Abbas til AP.

Han oppfordrer til en snarlig slutt på kampene, og håper partene tar imot Egypts tilbud om å lede fredsforhandlinger.

Palestinernes utenriksminister, som er politisk uavhengig, advarer at kampene kan spre seg til Vestbredden om de ikke tar slutt.

- Dette er galskap

- Nå må vi se på hvordan vi kan redde situasjonen. Hvis du setter to brødre i et bur, og fratar dem de mest grunnleggende livsnødvendigheter, så kommer de til å sloss. Jeg syns ikke vi skal skylde på offeret, sa Ziad Abu Amr under et besøk i Tokyo.

Tidligere i dag skrev Dagbladet.no om en hemmelig FN-rapport hvor en tidligere toppdiplomat slaktet vestens strategi med boikott av den palestinske regjeringen, og sier den hadde katastrofale følger for den palestinske sivilbefolkningen.

Stans i humanitær hjelp

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) forteller i en pressemelding at tre av deres fem matstasjoner på Gaza er stengt, og sju av 18 helsestasjoner har måttet legge ned arbeidet på grunn av de blodige kampene.


- Vi er ekstremt bekymret for den uheldige situasjonen til en million flyktninger som er avhengige av UNRWAs matprogram og helsetjenester, men vi kan ikke gjøre jobben i kryssilden, sier John Ging, leder av UNRWA.

- Vi ber all palestinske ledere om å bruke sin innflytelse til å løse konflikten med fredelige midler. Kampene må stanse gi plass til dialog og forhandlinger. Gazas sivilbefolkning krever det, og fortjener det, sier Ging.

- GALSKAP: Palestinernes president Mahmoud Abbas oppfordrer partene til å stanse kampene.
TAR KONTROLL: Militante Hamasmedlemmer tok kontroll over sikkerhetsstyrkenes hovedkvarter på Gaza i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer