Været

- Dette er galskap

En rekke europeiske land har satt varmerekorder de siste dagene. Norge skiller seg ut som en blå flekk på det ellers røde Europa-kartet.

ILDRØDT: I løpet av de første dagene av året har flere varmerekorder blitt slått i Europa. Foto: European Center for Medium-Range Weather Forecasts.
ILDRØDT: I løpet av de første dagene av året har flere varmerekorder blitt slått i Europa. Foto: European Center for Medium-Range Weather Forecasts. Vis mer
Publisert

Bare i løpet av årets første dager har allerede tusenvis av varmerekorder blitt slått over hele Europa.

Noen steder på kontinentet er det blitt målt mellom 10 og 20 grader varmere enn normalt.

I Warszawa viste gradestokken 18,9 grader søndag, 4 grader mer enn det som noensinne er målt i den polske hovedstaden i januar.

Bilbao i Spania hadde 25,1 grader, det samme som gjennomsnittstemperaturen vanligvis er i juli og mer enn 10 grader over det normale gjennomsnittet for januar, ifølge BBC.

Andre deler av Spania opplever også høye temperaturer, og i deler av Catalonia, inkludert Barcelona, er det innført restriksjoner for bruk av vann.

Nye rekorder

Også i Nederland, Liechtenstein, Litauen, Latvia, Tsjekkia, Danmark og Belarus er det registrert rekordhøye temperaturer de siste dagene, og det er også målt rekordvarme i regioner i Tyskland, Frankrike og Ukraina.

Den nye januar-rekorden i Belarus er på 16,4 grader, rundt 4,5 grader mer enn det som noensinne er målt i januar.

Også i Sveits har gradestokken vist over 20 grader, og på skistedene i Alpene er det usedvanlig lite snø i år.

Krympende isbreer i Alpene kan på sikt true vannforsyningen til flere europeiske land, advarer eksperter.

LITE SNØ: Det er usedvanlig lite snø på skistedene i Alpene. Foto: Laurent Gillieron/Keystone via AP/NTB
LITE SNØ: Det er usedvanlig lite snø på skistedene i Alpene. Foto: Laurent Gillieron/Keystone via AP/NTB Vis mer

- Enestående

Flere klimaeksperter og meteorologer reagerer kraftig på de høye temperaturene i Europa.

- Dette er virkelig enestående i moderne tid, sier den skotske meteorologen Scott Duncan på Twitter.

Klimaeksperten Maximiliano beskriver temperaturene som ekstreme til The Washington Post.

- Dette er galskap. Det er den mest ekstreme hendelsen noen gang sett i europeisk klimatologi.

Mens man nord i Danmark har temperaturer over 12 grader tirsdag, var det rundt minus ti grader på Østlandet i Norge. Meteorolog Rasmus Benestad sier til Aftenposten at det skyldes bevegelsene til jetstrømmen.

Jetstrømmer er et bånd med kraftige og smale vindstrømmer, som går rundt kloden, 5 -15 kilometer over havnivå. Den kalde vinden skiller mellom kald luft fra Arktis og varm luft lenger sør. Vindretningen er som regel fra vest og mot øst.

VANSKELIG FØRE: Denne videoen fra Seattle går sin seiersgang på Twitter, og viser hvordan det ekstreme vinterværet skaper trøbbel for amerikanerne. Video: @kay0kayla / Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Uten sidestykke

Storbritannia, Irland, Frankrike og Spania konstaterte nylig at 2022 var det varmeste året som noensinne er målt.

Meteorologen Alex Burkill forklarer til avisa The Guardian at en av årsakene til de høye temperaturene til Europa, skyldes en varm luftmasse fra Afrikas vestkyst.

Ifølge meteorologen har luftmassen beveget seg nordøstover i Europa fra Portugal og Spania, med hjelp fra et høytrykk over Middelhavet

- Den ekstreme varmen er nesten, for å være ærlig, helt uten sidestykke, sier Burkill til avisa.

Menneskeskapte klimaendringer får skylden for at hetebølgene blir stadig kraftigere, hyppigere og mer langvarige.

Gjennomsnittstemperaturen i verden har steget med 1,1 grad siden førindustriell tid, og ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) er det 50 prosent sannsynlighet for at den vil overstige 1,5 grader i løpet av de neste fem åra.

I Parisavtalen fra 2015 ble verdens land enige om å begrense den globale oppvarmingen til «godt under» 2 grader, sammenliknet med det som ble målt mellom 1850 og 1900.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer