Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er Giskes versjon av varslene mot ham

Ap-toppen bestrider tre av sakene mot ham i et brev til partiets sentralstyre. - Framstillingen gir ikke et fullt ut dekkende bilde, sier Støre.

BESTRIDER TRE VARSLER: Trond Giske hevder han har bevis som taler til hans fordel. Han erkjenner og beklager to av varslene.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BESTRIDER TRE VARSLER: Trond Giske hevder han har bevis som taler til hans fordel. Han erkjenner og beklager to av varslene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et brev til sentralstyret i Arbeiderpartiet kommer Trond Giske omsider med sin versjon av varselsakene mot ham.

Etter at flere varslere har fortalt sin historie, både anonymt og under fullt navn, er dette første gang Trond Giske kommer med sitt syn. Detaljene i sakene nedenfor er forfattet av Giskes advokater.

Det er nå klart at Giske beklager sin opptreden i to av varslingssakene, men ikke i de tre andre, selv om partiet mener han har brutt regelverket mot seksuell trakassering i alle fem. Giske fastholder også at minst ett varsel mot ham inneholder uriktige påstander.

Sak 1: Giske beklager

Varsleren, Sunniva Andreassen, som den gangen var 18 år, forteller om et nachspiel i Oslo i 2008. Hun har tidligere fortalt sin historie til Nordlys og sto fredag kveld fram på NRKs «Dagsnytt atten».

- Han fortsetter å nøre opp under en motkamp, og da ser jeg meg nødt til å stå fram og fortelle min historie, sier Andreassen til NRK.

Andreassen, som den gang var medlem av AUF, ble med Giske hjem for å hente alkohol til nachspielet, skriver Giskes advokater i brevet. I leiligheten skal Giske ha blitt svært pågående og ha begynt å kysse henne. Hun skal også ha blitt strøket på ryggen under skjorta.

Den neste episoden skjedde i 2009. Andreassen opplevde Giske som «svært beruset» og følte ansvar for å få Giske opp på rommet. På rommet ville han fortsette å drikke mer øl, og forsøkte også å kysse henne. Hun drakk noen slurker av en øl, men avviste kyssingen og forlot rommet.

Giske erkjenner at han var for beruset, og at hans opptreden var upassende. Han aksepterer Andreassens historier og påtar seg det fulle ansvaret. Han har også beklaget overfor henne.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Andreassen.

- Det mangler vesentlige detaljer og hendelsesforløpet er ikke riktig gjengitt. Ordlyden er så lik at det framstår ganske åpenbart hvem som står bak det «interne notatet» som Nettavisen publiserte, sier kvinnen til VG.

Sak 2: Giske beklager

Varsleren, 23 år den gangen, møtte statsråd Giske på en reise til utlandet i 2010. Hun hatt stått fram i media og fortalt sin i historie til NRK. Varsleren, Line Oma, har fortalt om detaljene i mediene. Giskes advokater skriver i brevet til sentralstyret at Oma mener Giske var svært flørtende overfor henne.

De forlot en klubb som de siste og Giske skal ha snudd seg brått, presset varsler opp mot en vegg og kysset henne før de fortsatte etter resten av følget. Han spurte om hun skulle være med til hotellet, men hun svarte nei.

Ifølge hans advokater, mener Giske at tonene mellom ham og varsleren var god og flørtende på nattklubben.

Kvinnen skriver i varselet at opplevelsen ikke plaget henne særlig og at hun ikke har behov for en unnskyldning. Giske vil likevel uttrykke en slik unnskyldning, og akseptere kvinnens historie. Han påtar seg det fulle ansvaret for det som skjedde og har beklaget sin upassende oppførsel overfor henne, ifølge advokatene.

Oma har ikke anledning til å kommentere saken overfor Dagbladet. Til NRK skriver hun at gjengivelsen ikke stemmer.

- Jeg tror han ikke husker særlig godt, fordi det er flere feil i forklaringen, og det var ikke flørt fra min side. Giske er på bærtur. Han var i Nepal dagen etter og jeg var ikke guide for ham. Det er med andre ord beviselig feil, skriver hun.

Sak 3: Giske husker ikke

En kvinne i 20-årene forteller at hun møtte Giske på et kulturarrangement i 2012, heter det i advokatenes brev. På vei til et nachspiel skal Giske ha forsøkt på tiltvinge seg et kyss. Hun skal ha vridd seg unna og fortalt historien til en venn, som bekreftet historien.

Ifølge Giskes advokater stiller Ap-toppen seg helt uforstående til denne historien.

Han kan ikke engang erindre å ha møtt kvinnen. Giske mener denne saken illustrerer den håpløse situasjonen man kommer i, med en «omvendt bevisbyrde» i slike saker.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med kvinnen. Til VG sier kvinnen at hun er glad for oppfølgingen fra Arbeiderpartiet.

- Vi som har varslet har ikke noe å tjene på å skulle finne på falske varslere. Det sier seg selv. Vi er kvinner som har varslet om flere ganske like hendelser. Jeg er glad Ap sier at det har styrket vår troverdighet. Utover det vil jeg ikke kommentere saken, fordi jeg ikke orker å diskutere dette med Giske gjennom mediene, sier hun til VG.

Sak 4: Giske avviser

Advokatene beskriver detaljert en hendelse da Giske og varsleren, en kvinne i 30-årene, var på et sosialt arrangement i 2016.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med kvinnen. Til VG sier hun at hun ikke ønsker varslet gjengitt.

Trond Giske avviser ifølge hans advokater at han holdt kvinnen fast på fanget eller tok på henne.

Sak 5: Giske avviser

Varsleren, en kvinne i 30-årene, forteller om en episode på et nachspiel i 2014.

Giske bestrider fysiske tilnærmelser og mener deler av varslet er feil.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra kvinnen.

Taus ledelse

Trond Giske er sykmeldt og har ingen kommentar til saken, ifølge Bård Flaarønning.

Hadia Tajik viser til Jonas Gahr Støre. Gahr Støre vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Til VG sier han at Giskes versjon av hendelsene ikke gir et helt riktig bilde av saken.

- Denne framstillingen gir ikke et fullt ut dekkende bilde av innholdet i de nevnte sakene og heller ikke dekker omfanget av saker som partiet har behandlet, sier han til VG.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!