- Dette er grotesk

Den norske landslagsstreneren Ulf Morten Aune ber allmenheten om hjelp etter at hans avdøde spedbarn forsvant fra kista før begravelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svensk politi ber om hjelp fra publikum etter at et dødt spedbarn forsvant på mystisk vis mandag denne uka. Den svært spesielle saken ble oppdaget i forbindelse med forberedelser til begravelsen.

Da var kroppen fjernet fra kista, skriver Expressen.se.

Foreldrene til den tidligfødte gutten, som ble gitt navnet Ville, er den norske langrennsprinttreneren Ulf Morten Aune og hans svenske kone Maria.

- Dette er selvsagt fryktelig vanskelig for oss alle sammen. Grotesk, kan jeg vel si, sier Ulf Morten Aune til Dagbladet i kveld.

Han er naturlig nok svært preget av det som har skjedd. Aune mener det ligger en ugjerning bak forsvinningen.

- Det finnes ingen tvil om at noe kriminelt ligger bak, sier han til NTB.

- Flere hadde tilgang
Guttebabyen ble født for en måneds tid siden, men levde bare en kort stund etter fødselen.

For drøye to uker siden ble den døde kroppen fraktet fra Karolinska universitetssjukhuset til et lokale ved en kirke vest i Stockholm. Der lå barnet i en kiste i påvente av begravelsen.


Da ansatte i et begravelsesbyrå på mandag skulle gjøre klart til et likskue for de pårørende, var kisten helt tom. Foreldrene var i lokalet da situasjonen kom for dagen.

- Det var et sjokk å oppdage at kroppen var borte. Det skjedde i forbindelse med at kona ville legge noe oppe i kista til gutten, som jo er ganske vanlig, sier Aune til Dagbladet.

- Heldigvis slapp hun å oppdage det selv at kista var tom. Det var det andre som gjorde. Sjokket var likevel enormt. Dette er vanskelig, svært vanskelig.

Ifølge politiet har bygningen stått ulåst uten alarm, og dermed kan mange personer ha hatt tilgang til barnekisten.

- Vanskelig å ta inn over seg
Foreldrene valgte i dag å delta på en pressekonferanse sammen med politiet for å appellere til den eller de som kan vite om forsvinningen.

- Hjelp oss å finne Ville,  sa Aune til svenske medier.

- Jeg håper at vi kan få hjelp, og at de som har sett eller hørt noe tar kontakt med politiet.

Nordmannen sier at paret nå tar en time og en dag av gangen etter sjokkoppdagelsen.

- Det er vanskelig å ta inn over seg, sa moren Maria.

Til Expressen.se forteller den rystede faren at foreldrene først tenkte at den tomme kista var en misforståelse.

- Jeg trodde at det var en feil. Men sånn var det dessverre ikke.

- Hva er det verste med denne situasjonen?

- Det at man ikke vet hva som har skjedd. Uvissheten er det verste, sier Aune.

Sikrer spor
Saken ble politianmeldt, og politiet har gjort flere undersøkelser på stedet i tillegg til avhør av flere personer. Det skal også være gjort beslag i en kontainer.

Men foreløpig har etterforskerne ingen indikasjoner på hvem som kan ha tatt det døde barnet ut av kista og kirkebygningen, eller hvor spedbarnet er nå.

- Vi har ingen teorier om hva som kan ha skjedd i det hele tatt, sa politiet på pressekonferansen.

Etterforskningsleder Pontus Oscarsson er kritisk til at det såkalte bisettelsesrommet der kista sto bare var låst på kveldstid og verken utstyrt med alarm- eller overvåkningssystemer.

- Jeg synes man kan stille spørsmål ved kirkens rutiner - at det står åpent på dagtid og at hvem som helst kan gå inn, sier han til Expressen.

Kirgegårdsforvaltningen opplyser at det var begravelsesbyrået som hadde valgt å oppbevare kisten i lokalet, og at den ikke formelt var overdratt forvaltningen. Men også kirkepersonalet er rystet over at det avdøde spedbarnet er borte.

- Jeg ble som alle andre forskrekket. Min bønn er at man skal få klarhet i hva som ahr skjedd og de pårørende skal få den støtten og den hjelpen de trenger, sierkirkeverge Torbjörn Gustavsson.

Også han er overrasket over at lokalet, som kirken ikke administrerer, har stått ulåst.

SPESIELL SORG: Dette er begravelseskappellet der spedbarnet forsvatn fra. Der hadde flere av de pårørende og sørgende lagt ned kranser denne uka. Foto: SCANPIX
SPESIELL SORG: Dette er begravelseskappellet der spedbarnet forsvatn fra. Der hadde flere av de pårørende og sørgende lagt ned kranser denne uka. Foto: SCANPIX Vis mer