Dette er helgas værvinner

Sør-Norge har måttet belage seg på en skikkelig skyllebøtte rett før helga. Nedbøren minker, men stanser ikke.

Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Meteorologen kårer været i Nord-Norge til helgens beste. Der kan det i indre strøk ventes både fint vær og noe sol. I sør bringer lavtrykket med seg både snø og regn.

Meteorolog Marit Berge ved Meteorologisk institutt forteller til Dagbladet at et lavtrykk er på vei inn mot Sør-Norge, som forårsaker en grå fredag i sør. Særlig i Østafjells blir det en del nedbør.

- Spørsmålet er om det blir regn, sludd eller snø. I indre strøk på Østlandet blir det nok snø, mens på kysten blir det regn. Oslo er på grensa mellom regn og snø, sier hun.

Farevarsel: Sterk vind

Hun varsler også om en god del vind fredag, særlig langs kysten på Vestlandet og i Agder, i tillegg til sludd eller snøbyger. I Agder er det ventet såpass kraftige vindkast at Meteorologisk institutt har utstedt et gult farevarsel.

Spesielt fra morgenen ventes det lokalt sterke vindkast på 20 meter i sekundet i indre strøk. Det anbefales å sikre løse gjenstander, og advares mot at snøfokk i fjellet kan gi redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og stengte veier.

Lenger nord finner vi det beste været fredag. I Nordland og Troms vil det være sørøstlig vind og noen snøbyger, men det blir oppholdsvær mange steder og sol i perioder. I Finnmark blir det også snøbyger på kysten og etter hvert litt snø på vidda.

- Svalbard får også fint vær fredag. Det er den offisielle soldagen i Longyearbyen i morgen, og det ser ut som de får se sola.

Lavere temperaturer

Generelt blir det lavtrykksprega vær i sør og mer byger lenger nordover, sier meteorolog Berge.

Lørdag går den populære femmila i langrennsverdenscupen i Holmenkollen av stabelen. Meteorologen forteller at det blir litt lavere temperaturer mot helgen, og at det kanskje kan komme noe snø utover ettermiddagen og kvelden lørdag, men ikke store mengder.

- Men det ser ikke så verst ut for Holmenkollen, sier hun.

Meteorologen forteller at det er et lavtrykk som passerer Skagerrak, og spørsmålet er hvor langt nord eller sør det vil legge seg.

- Men det ser ut som nedbøren ikke trekker så langt nord. Det blir ikke store mengder, men det blir noe nedbør på Sørlandet og Vestlandet.

Det blir også litt byger på kysten i nord, i tillegg til grensetraktene i Nordland.

Helgas værvinner

- Søndag vil Midt-Norge få best vær. Det vi være litt bygeaktivitet i nord og kanskje litt nedbør. Det kommer nok som snø på grunn av lave temperaturer, sier Berge.

I sør blir det litt nedbør, spesielt i Agder, Telemark og de sørligste delene av Østlandet. Vestlandet og Østlandet kan det blir noe oppholdsvær og mulig sol, mens bygeværet på kysten i nord fortsetter.

Det er flere kandidater til helgas værvinner.

- Det blir ganske bra vær i Midt-Norge. Longyearbyen får litt nedbør lørdag, men søndagen får også de ganske fint vær. Men værvinneren blir deler av Nord-Norge. Bygene vil i hovedsak gå i kysten, innover i landet blir det nok ganske fint vær, med litt sol, sier Berge.

Neste ukes vær

Utover neste uke fortsetter det med bygevær i nord og lavtrykksvær i sør.

- Det kommer lavtrykk på rekke og rad. Mellom lavtrykkene blir det bedre vær i perioder, men det blir nok nedbør og snø mange steder, særlig Østafjells, sier Berge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer