OG VANNET STIGER:  Her forsvinner skillet mellom land og vann på kaia i Ålesund. Kontoret til Redningsselskapet og daglig leder Kristin Wiig Sandnes er omringet av de ekstreme vannmassene. FOTO: REDNINGSSELSKAPET.
OG VANNET STIGER: Her forsvinner skillet mellom land og vann på kaia i Ålesund. Kontoret til Redningsselskapet og daglig leder Kristin Wiig Sandnes er omringet av de ekstreme vannmassene. FOTO: REDNINGSSELSKAPET.Vis mer

- Dette er helgen for å holde seg inne

Redningsselskapet advarer båteiere mot «Berit». Venter ekstremtilstander i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her tar vannmassene grepet om kaia i Ålesund i formiddag. 

Daglig leder Kristin Wiig Sandnes i Redningsselskapets regionkontor på kaia kommer seg garantert ikke tørrskodd til bilen på baksiden av kontoret når hun skal hjem fra jobb i kveld.

- Jeg har vært her på kontoret i to år, men har aldri sett at sjøen har skylt inn over kaia, sier Wiig Sandnes til Dagbladet under en kort og fuktig luftetur utenfor inngangsdøra.

Redningsselskapet advarer småbåtfolket om å sjekke fortøyningene og holde seg langt unna sjøen.

- Dette er helgen for å holde seg inne og gjøre noe hyggelig der. Her i Ålesund ser vi at erfarne fiskeskippere allerede trekker inn fra sjøen etter egen vurdering, sier Kristin Wiig Sandnes.

Vasser etter bilen Den ekstreme vannstanden nådde en foreløpig topp på en meter over normalt ved 13-tiden.

I Trondheim forteller adressa.no om bileiere som tar av seg skoa og vasser ut til parkerte biler på kaiområdet i trønderhovedstaden.

Men først rundt midnatt natt til lørdag har meteorologene beregnet at stormen «Berit» og ekstremværet  vil utfolde seg på det mest kompromissløse.

Her er siste «Berit»-varsel fra Meteorologisk institutt.

Hurtigruten har innstilt Hurtigruten har utsatt både nordgående og sørgående hurtigruteskip til lørdag i respekt for været rundt Stad i kveld og natt.

Redningsskøyta «Emmy Dyvi» ligger i beredskap i Fosnavåg for å rykke ut til norskekystens mest fryktede skipslei.

- Her inne i Fosnavåg er det faktisk sol og finvær nå midt på dagen, men vi skal ikke langt ut i retning Stad før det ser helt annerledes ut. Bølgene blir allerede målt til 24-25 meter med et gjennomsnitt på 13 meter, sier kapteinen på redningsskøyta, Tom Kausanrød, til Dagbladet.

 TRÅR VANNET:  En fisker i Moskenes kommune i Lofoten trekker til land i dag før nattens ekstremvær. Fortsatt fast grunn, men kaia er oversvømt. 2400-FOTO: STINE M. OLSEN.
TRÅR VANNET: En fisker i Moskenes kommune i Lofoten trekker til land i dag før nattens ekstremvær. Fortsatt fast grunn, men kaia er oversvømt. 2400-FOTO: STINE M. OLSEN. Vis mer

Her er det oppdaterte spesialvarselet for Stad, som Redningsselskapets folk på post følger tett.

Bortsett fra lokale strømbrudd og skader på enkelte bygninger, er det foreløpig ikke meldt om alvorlig skadeomfang i kjølvannet av «Berit».  I ettermiddag er det stille før stormen - bokstavlig talt.

- Utfra hva vi hører kjentfolk vurdere, slipper vi nok «hundreårsflommen» som mange har snakket om. Lokalkjente snakker mer om en «femårsflom». Og det er alvorlig nok, resonnerer Redningsselskapets Kristin Wiig Sandnes fra den oversvømte kaia i Ålesund.

Frykter lakseflukt I dag har Fiskeridirektoratet gått ut med en sjelden formaning til fiskeoppdretterne langs hele kysten om å sikre at anleggene er godt fortøyd.

- Det er vanligvis unødvendig. Oppdretterne selv er særdeles godt klar over hvilke verdier som kan forsvinne til havs. Men nå er været så ekstremt at vi kommer med en påminnelse, sier avdelingsdirektør Jens Christian Holm i Kyst- og havbruksavdelingen i direktoratet.

Han understreker at sikringstiltakene rundt anleggene er mye bedre enn for bare fire-fem år siden. Etter noen gyldne år i i bransjen har fiskeoppdretterne hatt råd til å bruke penger på sikkerhet.

- Laks som rømmer til havs nå er i praksis tapt. Et lyspunkt på denne tiden av året, dersom anlegg skulle bli ødelagt, er at laksen neppe rømmer opp i elvene og truer villfisken, sier Holm til Dagbladet.

 SANDNESSJØEN:  Dette bildet er tatt ved full flo og stille hav ved kai i Sannedssjøen i dag. - Ikke vanskelig å tenke seg hva som vil skje når det blåser opp til storm i natt, varsler fotografen, Willy Sørøy.
SANDNESSJØEN: Dette bildet er tatt ved full flo og stille hav ved kai i Sannedssjøen i dag. - Ikke vanskelig å tenke seg hva som vil skje når det blåser opp til storm i natt, varsler fotografen, Willy Sørøy. Vis mer