Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er helt forjævlig

Ap-topper i nord er rasende fordi partiet ikke sikret Mehamn-anlegget mot Røkke-nedleggelse før regjeringstida var over.

RASER: Leder av Finnmark Ap, Ingalill Olsen, er rasende etter at fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) lar Kjell Inge Røkkes trålbåtselskap slippe aktivitetsplikt ved fiskeforedlingsanlegget i Mehamn. Hun sparer heller ikke på kruttet mot sine egne partifeller, som hun mener burde sikret anlegget mens Ap satt i regjering. Mehamn-saken er bare én av konfliktsakene med Kjell Inge Røkke som provoserer store deler av befolkningen nordpå og langs kysten. Foto: Erlend Aas / Scanpix
RASER: Leder av Finnmark Ap, Ingalill Olsen, er rasende etter at fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) lar Kjell Inge Røkkes trålbåtselskap slippe aktivitetsplikt ved fiskeforedlingsanlegget i Mehamn. Hun sparer heller ikke på kruttet mot sine egne partifeller, som hun mener burde sikret anlegget mens Ap satt i regjering. Mehamn-saken er bare én av konfliktsakene med Kjell Inge Røkke som provoserer store deler av befolkningen nordpå og langs kysten. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-topper i nord raser mot sine egne partifeller i Oslo, etter at fiskerimilliardær Kjell Inge Røkke nå går seirende ut av en langdryg konflikt om et fiskeanlegg i Finnmark.

LES OGSÅ: Utsatte betent fiskeristrid til etter valget

Fylkesleder i Finnmark Ingalill Olsen, som nå er 1. vara til Stortinget etter fire år med fast plass, serverer følgende kraftsalve:

- Det er kritikkverdig at den forrige regjeringen ikke gjorde noe med denne saken. Jeg vet ikke om vedtaket ble skjøvet på på grunn av av valget, men med det resultatet vi nå har fått, vil jeg si at det er for jævlig, for å si det rett ut.

Ap-kjempe i nord, tidligere Gamvik-ordfører og sentralstyremedlem Roger Hansen er lite tilfreds:

- Vi er veldig indignert over at regjeringa ikke fattet et vedtak tidligere. Hva jeg tror er én ting, men det er vanskelig på konkludere på hvorvidt denne saken ble lagt til side på grunn av valget.

- Skuffet over mine kamerater Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) offentliggjorde mandag sitt vedtak om å la Røkke slippe aktivitetsplikt ved Norway Seafoods foredlingsanlegg i Mehamn i Gamvik kommune. Hun sier at ordlyden i den opprinnelige avtalen med Røkke la klare rettslige føringer, og at det ikke var politisk handlingsrom til å fatte et annet vedtak.

Saken havnet imidlertid på tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansens (Ap) bord allerede i november 2011, før hun i februar 2012, grunnet sin fortid som fiskeristrateg for Røkke i Aker Seafoods-styret, meldte seg inhabil og overlot saken til settestatsråd Trond Giske (Ap).

Deretter har saken ligget til behandling i embetsverket i Fiskeridepartementet, mens det altså var daværende næringsminister Giske som skulle fatte vedtak. Det kom imidlertid aldri.

Som Dagbladet skriver i dag, ble avgjørelsen utsatt til etter valget selv om en innstilling fra embetsverket skal ha vært klar allerede i fjor sommer  - i god tid før valget i september.

Roger Hansen sier han forsøkte å få en avklaring på saken, men opplevde «at den bare ble lagt død».

- Det var en tilbakeholdenhet fra regjeringa i denne saken som ikke er verdig. Jeg er veldig skuffet over mine kamerater her, og det vet de godt, sier han.

- Skandaløst Ap-toppene i Finnmark er likevel skuffet over flere enn bare sin egne. Nå frykter de at Høyre-Frp-regjeringen vil la Røkke gjøre som han vil med fiskeressursene han har fått tilgang til.

Som Gamvik-ordfører la Roger Hansen (Ap) ned en betydelig innsats for Røkke-selskapet Havfisk ASA, som da het Aker Seafoods. Da Kjell Inge Røkke i 2006 fikk overta både trålkonsesjonene og fiskeanlegget i Mehamn, var det med drahjelp fra den daværende ordføreren.

I november 2012 sa Hansen at han angret på at han hjalp Røkke til fiskefatet, og at han hadde vært en nyttig idiot for moldenseren.

Etter at den nye regjeringen mandag slo fast at Havfisk ikke er pålagt å opprettholde aktiviteten i Mehamn-anlegget, er Hansen ikke nådig:

- Vi hadde en avtale mellom kommunen og Aker Seafoods. Hadde vi visst at de kort tid etter skulle gi fanden, hadde vi selvfølgelig ikke gitt fra oss noe som helst.

Ingalill Olsen karakteriserer det hele som skandaløst:

DEN GANG DA: I 2006 tok daværende Mehamn-ordfører Roger Hansen (Ap) i mot Jens Stoltenberg med åpne armer, da Ap-lederen kom for å åpne Aker Seafoods (nå Norway Seafoods) nye ferskfiskfabrikk. De siste årene har Hansen vært svært kritisk til sitt eget partis fiskeripolitikk. - Ap's fiskeripolitikk hadde vært veldig bra, dersom vi bare hadde gjennomført den, sier han til Dagbladet. Foto Knut Falch / SCANPIX
DEN GANG DA: I 2006 tok daværende Mehamn-ordfører Roger Hansen (Ap) i mot Jens Stoltenberg med åpne armer, da Ap-lederen kom for å åpne Aker Seafoods (nå Norway Seafoods) nye ferskfiskfabrikk. De siste årene har Hansen vært svært kritisk til sitt eget partis fiskeripolitikk. - Ap's fiskeripolitikk hadde vært veldig bra, dersom vi bare hadde gjennomført den, sier han til Dagbladet. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- Dette er så grovt. Den blåblå regjeringen har startet med å plukke ressurser fra Finnmark, og jeg er sikker på at Røkke i løpet av de kommende fire årene kommer til å få gjøre akkurat som han vil.

Hun kjøper ikke fiskeriministerens argument om at det ikke var politisk handlingsrom til å fatte en annen avgjørelsen enn å gi Røkke rett i aktivitetsplikt-saken.

- Jeg oppfatter dette som ren juss. Vi har sett på ordlyden i de vedtak som er gjort, og må forholde oss til det. Vedtakene la klare rettslige føringer, sier Aspaker til Dagbladet i dag.

- Men da trenger vi jo ikke politikere lenger, kontrer Olsen:

- Da kan Aspaker bare gå av og overlate alt til jurister. Om man skal kunne lure seg unna i juridiske smutthull, så får Røkke det lett framover, han har mange flere jurister enn Fiskeridepartementet. Dette er et nytt røveri fra Finnmark, og det kunne vært unngått. Det er bare én vinner her, og det er Kjell Inge Røkke, sier hun.

Skjøv på Mehamn-avgjørelse De om lag 25 ansatte ved Norway Seafoods-anlegget i Mehamn har de siste årene gått permittert i lange perioder, grunnet lite tilgang på råstoff. I tillegg har de hatt trusselen om nedleggelse hengende over seg, etter at selskapet i 2011 mente de ikke hadde aktivitetsplikt, og anlegget sto på selskapets kuttliste under en foreslått omorganisering året etter.

I august 2012 sendte regjeringen et forslag om innstramming i den såkalte leveringsplikten på høring. Enkelt sagt dikterer leveringsplikten til hvilke anlegg trålere som driver kvotefiske på konsesjon skal levere fangsten.

Men etter at daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) i 2003 løsnet på denne forpliktelsen, har andelen fisk som leveres til anleggene på land krympet, og stadig mer fisk fryses ombord og selges til det internasjonale markedet.

Røkke protesterte heftig, og den rødgrønne regjeringen trakk forslaget - med begrunnelsen om en forverret økonomisk situasjon i eksportmarkedene.

Gjennomgangen av leveringsplikten ble av Fiskeridepartementet brukt som argument for å skyve på en avgjørelse i Mehamn-saken.

«Statsråd Trond Giske, som settestatsråd i saken om aktivitetsplikt eller ikke i Mehamn, har bestemt seg for å utsette avgjørelsen i saken inntil det er bestemt hvilke endringer som skal gjøres i regelverket for leveringsplikten. Selv om aktivitetsplikt og leveringsplikt rettslig sett er to ulike ting, handler begge deler om hvilken aktivitet som faktisk finner sted på anlegget. Derfor avventer en med avgjørelse i Mehamn-saken til det er konkludert etter høringen om leveringsplikt», heter det i en e-post fra departementet til Dagbladet 13. januar 2013.

Konklusjonen om å droppe innstramming av leveringsplikten var imidlertid klar 18. juni 2013, snaut tre måneder før valget - uten at den rødgrønne regjeringen løste den betente saken.

Giske avviser at saken ble utsatt på grunn av valget - han skylder på ferie og valgkamp.

Hele Norges coronakart