Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er helt forkastelig

ConocoPhillips hemmeligholder giftinformasjon. Fagforeningene reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag i forrige uke kunne Dagbladet.no avsløre at oljeselskapet ConocoPhillips nekter å utlevere informasjon om hva Jan Terje Biktjørn, Jan Erik Tandberg og rundt 70 av deres syke kolleger er blitt eksponert for av giftige stoffer på Ekofisk.


- Det er helt forkastelig hvis ConocoPhillips ikke gir fra seg den informasjonen som måtte finnes om hva arbeiderne har vært eksponert for offshore. Denne saken angår mange av våre medlemmer, fastslår leder Geir Heddeland i Ekofiskkomiteen.

Ekofiskkomiteen organiserer rundt 900 ConocoPhillips-ansatte i Norge og er tilsluttet Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (Nopef).

Krever gransking

Fagforeningen Safe, som organiserer en god del innleide arbeidere på Ekofisk, forlanger alle kortene på bordet.

- Vi er veldig sjokkert over hemmeligholdelsen, men dessverre ikke overrasket. Dette er en ukultur av fordekkelse og undergraving som er veldig skremmende, sier HMS-ansvarlig og andre nestleder i Safe, Roy Erling Furre.


Safe ser gjerne at ConocoPhillips blir gransket og sier de vil kreve «full opprulling».

- Alle eksponeringsdata som finnes, må opp i dagen. Tilsynsmyndigheten, fagforeningene og fagmiljøene må få innsyn i dette, sier Furre.

GIFTSKADDE: Jan Terje Biktjørn, Harald Kristensen og Viggo Hortmann jobbet alle på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Nå fremmer de yrkesskadesak Foto: Jan Dahl
GIFTSKADDE: Jan Terje Biktjørn, Harald Kristensen og Viggo Hortmann jobbet alle på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Nå fremmer de yrkesskadesak Foto: Jan Dahl Vis mer

- I vranglås

Dagbladet har gjennom en rekke artikler dokumentert en opphopning av giftskadde, kreftsyke og døde oljearbeidere som har jobbet på ulike installasjoner i Nordsjøen. Advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & co fremmer nå yrkesskadesak på vegne av rundt 70 skadde som alle har arbeidet på Ekofiskfeltet.


Til tross for gjentatte purringer, har ikke advokaten mottatt ett eneste dokument fra ConocoPhillips som omhandler arbeidernes eksponeringssituasjon.

Geir Heddeland i Ekofiskkomiteen sier han ikke er overrasket over reaksjonsmønsteret til bedriften.

- Bransjen er ganske kynisk. Når en sak blir advokatmat, går mølla veldig tregt. Vi har selv erfart at bedriften opptrer veldig firkanta og formelt når kommunikasjonen går mellom advokater, sier Heddeland i Ekofiskkomiteen.

Fagforeningslederen drar parallellen til en sak hvor to ConocoPhillips-ansatte fikk sparken for å ha sett på internettporno. Saken gikk helt til Høyesterett som i fjor avgjorde at oppsigelsesgrunnen er ugyldig.


- Vi opplevde at bedriften gikk helt i vranglås når dette ble advokatmat, sier Geir Heddeland.

Siden de rundt 70 tidligere Ekofisk-ansatte nå fremmer yrkesskadesak gjennom advokat Ambjørndalen, og ikke gjennom LOs juridiske ekspertise, føler Ekofiskkomiteen at de sitter litt på sidelinja.

- Vår direkte inngripen i saken blir litt annerledes, men vi gir de skadde vår støtte og prøver å framskaffe de opplysninger vi kan. Vi følger spent med på hva som skjer i saken, sier Heddeland.

Savner åpenhet

Fagforeningen Lederne organiserer også folk som arbeider på det ConocoPhillips-opererte Ekofiskfeltet i Nordsjøen. Også de reagerer kraftig på bedriftens hemmeligholdelse av informasjon.


- Vi synes det er veldig beklagelig at det ikke er full åpenhet om dette. Sykehusene som skal utrede de skadde har et sterkt behov for å vite hvilke stoffer som har vært i omløp, påpeker forbundssekretær Gudmund Gulbrandsen i Lederne.

<B>TÅLER IKKE:</B> Jan-Erik Tandberg tåler ikke lenger kjemikalier, uten å få kraftige hudutslag.
<B>GIFTSKADD:</B> Jan-Erik Tandberg
<B>GRISEJOBB:</B> Gørra i piglauncheren, hvor rensepluggen i oljerørene settes inn og tas ut, er slett ikke helsebringende.
<B>OPPRØRT:</B> HMS-ansvarlig Roy Erling Furre i Safe krever alle kortene på bordet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media