- Dette er helt greit

Israelsk granskningskommisjon mener ingen internasjonale lover ble brutt under bording av Mavi Marmara. FN og Tyrkia mener det motsatte.

- HELT GREIT: Israelsk granskningskommisjon mener ingen internasjonale lover ble brutt under bording av Mavi Marmara. Foto: AP Photo/IDF/Scanpix
- HELT GREIT: Israelsk granskningskommisjon mener ingen internasjonale lover ble brutt under bording av Mavi Marmara. Foto: AP Photo/IDF/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Turkel-kommisjonen kan passasjerene som var om bord i det tyrkiske skipet Mavi Marmara, skylde seg selv for at militæraksjonen endte i blodig vold.

- Gjennom tydelig å motsette seg pågripelse gjorde Mavi Marmara seg til et militært mål, heter det i den 245 sider lange rapporten.

Soldatene grep til skytevåpen mot passasjerer som truet dem på livet, og motstanden fra aktivistene om bord i Mavi Marmara beskrives av kommisjonen som «planlagt og ekstremt voldelig».

- Lovlig blokade Bordingen var i tråd med folkeretten, mener kommisjonen, som dermed går imot konklusjonen fra FNs menneskerettighetsråd, som i september i fjor la fram sin gransking av militæraksjonen.

FN-panelet konkluderte da med at bordingen var ulovlig og brøt med menneskerettighetene og folkeretten.

Ifølge Israels egen kommisjon er blokaden av Gaza ikke i strid med internasjonal rett, og om den så hadde vært, «ville det likevel være ulovlig for enkeltindivider eller grupper å ta loven i egne hender for å bryte blokaden».

- Forferdet Tyrkiske myndigheter sier søndag at de er «sjokkert og forferdet» over konklusjonen fra den israelske granskingen.

En tyrkisk gransking har i likhet med FN kommet fram til at bordingen av den tyrkiskledede hjelpekonvoien var i strid med folkeretten. Tyrkia har siden aksjonen 31. mai i fjor krevd at Israel ber om unnskyldning. Dette har Israel så langt nektet.

Videoopptak Den israelske kommisjonen har undersøkt videoopptak fra passasjerer om bord på Mavi Marmara og opptak fra kamera montert på hjelmene til soldatene som deltok i aksjonen.

I tillegg er vitnesbyrd og avhør av de pågrepne aktivistene gransket.

I 127 av 133 tilfeller av voldsbruk som er gransket, mener kommisjonen at dette var legitime svar på angrep fra passasjerer. I seks av tilfellene, hvorav tre innebar bruk av skytevåpen, har ikke kommisjonen kommet fram til noen konklusjon.

Konklusjonene i rapporten er ikke overraskende for israelske medier, som tidligere har meldt at militæret sannsynligvis ville bli renvasket for all urett og at kommisjonen ville støtte blokaden.

- Planlagt provokasjon Både den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Ehud Barak og forsvarssjef Gabi Ashkenazi har vitnet overfor kommisjonen. Men ingen av soldatene som faktisk deltok på bordingen har fått lov til å avgi sitt vitnemål.

Barak har tidligere kalt hjelpekonvoien en planlagt provokasjon og har uttalt til granskningskommisjonen at menneskeliv ble spart under bordingen.

- Vi beklager tap av liv, men flere mennesker ville ha mistet livet om vi hadde oppført oss annerledes, sa Barak.

Ny FN-gransking Turkel-kommisjonen ble satt sammen etter at israelske myndigheter avviste den massive kritikken fra det internasjonale samfunnet i etterkant av aksjonen.

Kommisjonen skal overlevere sine funn til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som har igangsatt en egen gransking av hendelsen. Denne er ennå ikke ferdigstilt.

Totalt seks skip var med i den såkalte Frihetsflåten som i slutten av mai tok sikte på å bryte den israelske blokaden av Gazastripen. Skipene var lastet med medisinsk utstyr, mat og rundt 700 propalestinske aktivister.

(NTB)