ET SISTE FARVEL: Bjørn Karlsen ved kista til sin avdøde kone. Hun slåss mot systemet i flere år. Han har ikke gitt opp ennå.  Foto HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet
Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
ET SISTE FARVEL: Bjørn Karlsen ved kista til sin avdøde kone. Hun slåss mot systemet i flere år. Han har ikke gitt opp ennå. Foto HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet Foto: Jon Terje H. Hansen / DagbladetVis mer

- Dette er helt uakseptabelt

Torbjørn Røe Isaksen (H) synes saken om Kate Karlsens kamp mot systemet var vond å lese.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det var en veldig vondt sak å lese, og det er jo selvfølgelig helt uakseptabelt, sier Høyres sosialpolitiske talsmann, Torbjørn Røe Isaksen, til Dagbladet om saken om Kate Karlsen og hennes kamp mot NAV.

Han understreker at han kan si noe om sine synspunkter om NAV-rotet på generelt grunnlag fordi han betegner saken som svært betent og personlig.

- NAV er grunnmuren - NAV er grunnmuren i velferdssamfunnet vårt, og administrerer de viktigste velferdsordningene. Det har mye å si for mange nordmenn, og svikt i NAV rammer ofte de som trenger det offentlige mest, sier Røe Isaksen.

- Det er helt uakseptabelt at det tar 1,5 år uten at det skjer noe. Vi har sett flere lignende saker i det siste, og det viser at det har vært en dårlig gjennomført NAV-reform.

Han mener mye tyder på at det skjer en positiv utvikling i NAV for tiden, men understreker at saker om såpass lange køer og ventetider uansett ikke kan forsvares.

- De siste rapportene viser at ventetiden går ned, men det hjelper ikke de som har stått der lenge allerede, sier han.

Alene mot systemet Han forteller at flere han selv har snakket med har beskrevet NAV-prosessen som en kamp der de står alene mot systemet.

ET HYGGELIG ØYEBLIKK: Kate Karlsen kjempet hele livet. Til slutt måtte hun gi tapt. Foto: Privat
ET HYGGELIG ØYEBLIKK: Kate Karlsen kjempet hele livet. Til slutt måtte hun gi tapt. Foto: Privat Vis mer

- De føler seg maktesløse, og derfor mener vi at det bør være et eget NAV-ombud som kan kjempe på vegne av brukere som opplever at NAV ikke gjør jobben sin. Det er ekstremt frustrerende ikke å få hjelp når du ikke kan jobbe. Slik skal det ikke være.

- Det rammer helt åpenbart de svakeste i samfunnet, mener Røe Isaksen.

Høyre-politikeren har og skal hospitere i NAV i sommer, og har de siste tre dagene besøkt forskjellige avdelinger og overvært saksbehandlinger.

- NAV har mange brukere som er ressurskrevende, og har et enormt spekter. Fra du og jeg som skal ta foreldrepermisjon til tunge rusmisbrukere som skal tilbake i arbeidsmarkedet. Det er ofte snakk om folk som krever mye tid og oppfølging.

- For dårlig av statsråden Han understreker at det er politikerne som må stilles til ansvar for systemene.

- Jeg forestiller meg at statsråden også ønsker at det skal fungere best mulig, men til nå har hun gjort en for dårlig jobb og det har ikke fungert, sier han.

- UAKSEPTABELT: Høyres helsepolitiske talsmann, Torbjørn Røe Isaksen, mener arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, som styrer NAV, har gjort en for dårlig jobb.
- UAKSEPTABELT: Høyres helsepolitiske talsmann, Torbjørn Røe Isaksen, mener arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, som styrer NAV, har gjort en for dårlig jobb. Vis mer

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm viser til NAV til spørsmål om saker etaten behandler.

- Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men det er viktig å jobbe systematisk og godt for å hindre at slike ting skjer, sier Bjurstrøm til Dagbladet.

Les også: Kates kamp mot systemet

VIL HINDRE: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) mener det er viktig å jobbe systematisk og godt for å forhindre at slike ting skjer, men ønsker ikke å kommentere enkeltsaker. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
VIL HINDRE: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) mener det er viktig å jobbe systematisk og godt for å forhindre at slike ting skjer, men ønsker ikke å kommentere enkeltsaker. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer