- Dette er helt vanvittig

Thomas Thendrup var en fri mann i 30 minutter, nå må han gjennom en helt ny rettssak og kan bli sittende fengslet til da.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet.no): Retten besluttet i ettermiddag at Thomas Thendrup varetektsfengsles i fire nye uker. Da kom det siste slaget for Thendrup i det som må ha vært et mareritt av en dag i retten.

Før han ble kjørt tilbake til Stavanger kretsfengsel ble han stående helt urørlig med hendene på bordflaten og så rett ned etter at dommer Lunde hadde forlatt salen.

- Dette er helt vannvittig. Jeg vet ikke hva mer jeg kan si. Jeg har ikke hatt noe med dette å gjøre, sa Thendrup selv da han fikk ordet av dommeren i 12.20-tida.

Hans reaksjon kom etter at lagdommer Daniel Lunde og de to andre fagdommerne har satt til side juryens fullstendige frifinnelse av Thendrup.

- Lagmansretten finner enstemmig at Thomas Thendrup utvilsomt er skyldig, uttalte lagdommer Daniel Lunde etter den korte pausen etter jurykjennelsen.

Det betyr at alle de tre fagdommerne mener at juryen tar helt feil i sin vurdering av skyldspørsmålene for Thendrup. Sjokkavgjørelsen fra dommerbordet medføre trolig at hele Thendrups sak må opp på nytt i retten.

Thendrups forsvarere er opprørte etter mistilliten fra dommerbordet.

- Det er nesten ikke til å bære for vår klient at han en kort stund kjente at friheten var innen rekkevidde, kjente at han blir trodd. Så blir det hele snudd opp ned på. Det er en umenneskelig belastning, sier Ellen Holager Andenæs.

- Dette er helt vanvittig

- Jeg synes det er meget betenkelig at man setter til side en kjennelser hvor det utelukkende har vært tema om han var der eller ikke. Loven er slik at dette er det juryen som skal skal avgjøre, det er ikke respektert. Situasjonen som dette, er det meget betenkelig, sier advokat Berit Reiss Andersen.

Nå avventer advokatene en kjennelse fra lagmannsretten om hvorvidt Thendrup skal holdes varetektsfengslet videre.

- Det er fremmet en begjæring om løslatelse. Han er varetektsfengslet på grunnlag av bestemmelse hvis støtende for sammfunnet hvis vedkommende er på frifot. Det er ikke støtende hvis han settes på frifot, sier Andenæs

- Ikke avgjort ennå 

Den første store overraskelsen i rettslokalet på Forus i dag var utvilsomt at juryen vil frikjenne Thomas Tendrup på alle punkter.

Thomas Thendrup sto i pausen etter juryen hadde sagt sitt helt rolig, da ventet en halvtimes helvete før han fikk vite hva lagdommer Lunde gjorde. Thendrup ville da ikke snakke med noen i det enorme pressekorpset.

- Vi snakker med dere etterpå, var alt hans forsvarer Andenæs ville si.

- Saken er ikke avgjort ennå, understreket hun - og fikk altså helt rett.

- Trist og mørk dag

Juryen i Nokas-saken mente 12 av de 13 tiltalte er skyldige for å ha deltatt i Nokas-ranet, men kunngjorde at Thomas Thendrup skal frikjennes på alle punkter - en avgjørelse som nå altså er kjent ugyldig. William Pettersen ble frikjent for den såkalte mafiaparagrafen, men dømmes for ranet.

Når skyldspørsmålene er klarlagt for de 12 skyldige skal fagdommerne avsi dom om straffeutmålingen for disse. Det er ennå ikke kjent når det vil skje.

- Dette er en trist og mørk dag. Han føler det uvirkelig, at man ikke er tilstede, sier Alf Henrik Christensens forsvarer, Erik Lea til Dagbladet.no.

- Han trodde på juryen, sier Lea om klienten. 

- Juryen har jobbet grundig. Erling Havnå er skuffet over å bli funnet skyldig i ranet av Postens brevsentral, som han fastholder ikke å være skyldig i. Vi kommer til å se om det  finnes noe ankegrunnlag dersom kjennelsen blir stående etter at dommerne har vurder den, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.no.

- Vi tar kjennelsen til etterretning, selv om vi selvsagt er uenig i vurderingen, sier advokat Brynjar Meling, som er forsvarer for Dan Pettersen, en av de 10 tiltalte som av juryen blir holdt ansvarlig for politimann Arne Sigve Klunglands død.

Alvorstyngede tiltalte

Klokka 10 kom juryen i Nokas-saken ut i offentligheten for å gi svar på de sentrale skyldspørsmålene for hver enkelt av de 13 tiltalte, totalt 39 spørsmål som angår Nokas-ranet og to spørsmål som berører ranet av Postens brevsentral.

Juryformann Henning Aastved svarte først «JA» på alle spørsmål for tiltalt etter tiltalt.

Metkel Betew støttet hodet i hendene og så vekk fra presse og tilskuere da han ble klistret til både ranet, dødsfølgen og for å være en del av en organisert kriminell gruppe - den såkalte mafiaparagrafen.

Ikmet Kodzadzikus forsvarer, Knut Smedsrud, ristet på hodet da kjennelsen kom.