Dette er helvete på (en) jord

Nyoppdaget planet av stein er den minste som hittil er funnet utenfor vårt solsystem. Er så varm at jern smelter.

HELVETESPLANET: Nasa sier den nyoppdagede planeten Kepler-10b er den første helt sikre påvisningen av en steinplanet utenfor vårt solsystem. Den ekstreme temperaturen på planeten fører imidlertid til at den ikke bærer håp om liv, og er trolig dekket av flytende lava. Illustrasjon: NASA
HELVETESPLANET: Nasa sier den nyoppdagede planeten Kepler-10b er den første helt sikre påvisningen av en steinplanet utenfor vårt solsystem. Den ekstreme temperaturen på planeten fører imidlertid til at den ikke bærer håp om liv, og er trolig dekket av flytende lava. Illustrasjon: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Å finne en jordliknende planet, som er liten, laget av stein og i bane rundt en annen stjerne, har lenge vært en av astronomiens hvite hvaler. Nå har forskere, ved hjelp av Nasas Kepler-teleskop, kommet et godt stykke på veien.

Planeten Kepler-10b er den første såkalte eksoplaneten bestående av stein som Kepler har funnet, melder Nasa i en pressemelding. Den nye kloden er bare 1.4 ganger større enn jorda, og dermed den minste planeten som med sikkerhet er påvist utenfor vårt solsystem.

- Alle Keplers beste egenskaper har bidratt til det første stykket håndfast bevis for en steinete planet i bane rundt en annen stjerne enn sola, sier Natalie Batalha, vitenskapelig nestleder i Kepler-teamet, i en uttalelse.

Dette er et svært viktig skritt for den videre jakta etter små planeter som jorda, hvor liv kan potensielt kan ha oppstått og utviklet seg.- Disse observasjonene er absolutt pålitelige og gode nok. Dette er bare teaseren til det vi vil få ut av Kepler-teleskopet, sier astrofysiker Håkon Dahle ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer