Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er helvete på (en) jord

Nyoppdaget planet av stein er den minste som hittil er funnet utenfor vårt solsystem. Er så varm at jern smelter.

HELVETESPLANET: Nasa sier den nyoppdagede planeten Kepler-10b er den første helt sikre påvisningen av en steinplanet utenfor vårt solsystem. Den ekstreme temperaturen på planeten fører imidlertid til at den ikke bærer håp om liv, og er trolig dekket av flytende lava. Illustrasjon: NASA
HELVETESPLANET: Nasa sier den nyoppdagede planeten Kepler-10b er den første helt sikre påvisningen av en steinplanet utenfor vårt solsystem. Den ekstreme temperaturen på planeten fører imidlertid til at den ikke bærer håp om liv, og er trolig dekket av flytende lava. Illustrasjon: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å finne en jordliknende planet, som er liten, laget av stein og i bane rundt en annen stjerne, har lenge vært en av astronomiens hvite hvaler. Nå har forskere, ved hjelp av Nasas Kepler-teleskop, kommet et godt stykke på veien.

Planeten Kepler-10b er den første såkalte eksoplaneten bestående av stein som Kepler har funnet, melder Nasa i en pressemelding. Den nye kloden er bare 1.4 ganger større enn jorda, og dermed den minste planeten som med sikkerhet er påvist utenfor vårt solsystem.

- Alle Keplers beste egenskaper har bidratt til det første stykket håndfast bevis for en steinete planet i bane rundt en annen stjerne enn sola, sier Natalie Batalha, vitenskapelig nestleder i Kepler-teamet, i en uttalelse.

Dette er et svært viktig skritt for den videre jakta etter små planeter som jorda, hvor liv kan potensielt kan ha oppstått og utviklet seg.

- Disse observasjonene er absolutt pålitelige og gode nok. Dette er bare teaseren til det vi vil få ut av Kepler-teleskopet, sier astrofysiker Håkon Dahle ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO til Dagbladet.

Glødende helvete Kepler-10b går i bane rundt Kepler 10, en stjerne 560 lysår unna oss og som er svært lik sola. Men dette er ikke noen komfortabel, jordliknende planet med håp om liv, og den ligger langt unna den såkalte beboelige sonen hvor flytende vann kan eksistere.

For en uheldig romfarer eller bakterie på overflata vil livet bli et varmt helvete som fort tar slutt.

Kepler-10b gnisser nemlig svært nært inntil moderstjernen. Ett år tilsvarer 0.84 dager på jorda, og klodens omløpsbane er 20 ganger nærmere stjernen enn Merkurs rundt sola. Videre er den samme siden alltid vendt mot stjernen, akkurat som månen er i forhold til jorda.

TVILSTILFELLE? Også eksoplaneten Corot-7b ble offentliggjort i 2009 som den første steinplaneten oppdaget i et annet solsystem. Målingene er imidertid mindre sikre enn i Kepler-10bs tilfelle. Foto: AFP PHOTO/ESO/SCANPIX
TVILSTILFELLE? Også eksoplaneten Corot-7b ble offentliggjort i 2009 som den første steinplaneten oppdaget i et annet solsystem. Målingene er imidertid mindre sikre enn i Kepler-10bs tilfelle. Foto: AFP PHOTO/ESO/SCANPIX Vis mer

Med temperaturer opp mot 1500 grader er lavaplanet sannsynligvis en dekkende beskrivelse.

- Alt stoff vil være smeltet og flytende på overflaten. Jern vil kunne smelte og fordampe, og planeten blir nesten som en komet hvor overflatemateriale fordamper og blir blåst bort av strålingstrykket fra stjernen. Det er en ganske ugjestmild verden, sier Dahle.

- Den ble sannsynligvis ikke dannet på plassen den er nå. Stjernen likner veldig på sola, men er mye eldre. Planeten er nok blitt dannet lenger ute, men vandret innover over lang tid, sier Dahle videre.

Sikrere enn før Dette er imidlertid ikke første gang astronomer sier de har påvist en steinete eksoplanet. Det samme skjedde i 2009 med planeten Corot-7b, men denne ukas offentliggjøring skal angivelig være av en sikrere art.

GLEDER SEG: Astrofysiker Håkon Dahle ved institutt for astrofysikk ved Universitetet i Oslo sier dette bare er en forsmak på det vi kan vente av oppdagelser fra Kepler-teleskopet. Foto: UiO
GLEDER SEG: Astrofysiker Håkon Dahle ved institutt for astrofysikk ved Universitetet i Oslo sier dette bare er en forsmak på det vi kan vente av oppdagelser fra Kepler-teleskopet. Foto: UiO Vis mer

- Også i Corot-7bs tilfelle er man rimelig sikker, men i dette tilfellet har man gjort enda mer nøyaktige målinger, sier Dahle.

Funnet er basert på over åtte måneder med observasjoner, utført av Kepler i perioden mellom mai 2009 til januar 2010. Planeten ble påvist ved den såkalte passasjemetoden, som måler endringer i lysstyrken hver gang planeten suser forbi.

For å være helt sikre på at det er snakk om en liten planet, og ikke et annet legeme som fører til en dukkert i lyset fra stjernen, må målingene bekreftes av et observatorium på landjorda - i dette tilfellet det store Keck-teleskopet på Hawaii.

LANGT UNNA I FORHOLD: Merkur er den planeten som er nærmest sola i vårt solsystem. Kepler-10b, som nylig ble offentliggjort, har en omløpsbane som er 20 ganger tettere inntil sin stjerne. Foto: NASA/SCANPIX
LANGT UNNA I FORHOLD: Merkur er den planeten som er nærmest sola i vårt solsystem. Kepler-10b, som nylig ble offentliggjort, har en omløpsbane som er 20 ganger tettere inntil sin stjerne. Foto: NASA/SCANPIX Vis mer

- Oppdagelsen av Kepler-10b er en betydelig milepæl i letingen etter planeter som vår. Selv om denne ikke ligger i den beboelige sonen, viser den hvilke typer oppdagelser oppdraget kan gjøre. Dette gir løfte om mange flere, sier Kepler-forsker Douglas Hudgins.

Leter etter ny jord Nasas Kepler-oppdrag, skutt opp i 2007, skal totalt bruke 3.5 år på kontinuerlig overvåkning av over 145 000 stjerner, på jakt etter er de minste uregelmessigheter som kan avsløre en fjern «Jord 2.0».

Og det er nok bare et tidsspørsmål før en slik planet blir funnet, i akkurat passe avstand fra moderstjerna slik at vann verken koker bort eller fryser til is. Og der det er flytende vann, kan det være liv (som vi kjenner det).

Men ting tar tid. For å kunne slå fast at det dreier seg om en planet må forskerne observere flere passeringer foran moderstjernen. Om noen for eksempel observerer vårt solsystem akkurat nå, vil jorda bare passere og formørke sola én gang hver 365. jorddag.

ROSINEN I PØLSA: Planetjegernes store mål er å finne en jordliknende planet i bane rundt en annen stjerne. Den må ikke være for stor eller for liten og i passe avstand fra moderstjernen, slik at flytende vann kan eksistere. Det er en forutsetning for liv, som vi kjenner det, selv om det åpenbart ikke utelukker at liv kan oppstå og trives på steder tidligere antatt for å være ubeboelige. Foto: AFP PHOTO/NASA/SCANPIX
ROSINEN I PØLSA: Planetjegernes store mål er å finne en jordliknende planet i bane rundt en annen stjerne. Den må ikke være for stor eller for liten og i passe avstand fra moderstjernen, slik at flytende vann kan eksistere. Det er en forutsetning for liv, som vi kjenner det, selv om det åpenbart ikke utelukker at liv kan oppstå og trives på steder tidligere antatt for å være ubeboelige. Foto: AFP PHOTO/NASA/SCANPIX Vis mer

- Også så må det bekreftes gjennom bakkebaserte, spektroskopiske målinger. Det er veldig tidkrevende og pusher virkelig teknologien vi har i dag, sier Dahle.

HÅPET: Nasas Kepler-teleskop gransker over 100 000 stjerner på jakt etter små planeter som jorda. Foto: AFP PHOTO/HO/NASA/SCANPIX
HÅPET: Nasas Kepler-teleskop gransker over 100 000 stjerner på jakt etter små planeter som jorda. Foto: AFP PHOTO/HO/NASA/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!