- Dette er helvete på jord

Orkanen «Katrina» feide inn over New Orleans og Mississippi. Skadene kan være enorme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Katrina» traff  land 100 kilometer sør for New Orleans i 13.30-tida i ettermiddag norsk tid. Vindstyrken var nesten 230 kilometer i timen, noe som gjorde den til en kraftig kategori 4-orkan.

Stormsenteret var først antatt å bevege seg tvers over New Orleans, men passerte i stedet like øst for storbyen og mot kystområdene i Mississippi.

«Katrina» ble i kveld nedgradert til en kategori 2-orkan. Vindstyrken er likevel over 200 kilometer i timen, og den vil fortsette å herje utover kvelden.

Først når oppryddingsarbeidet kommer i gang vil  det være mulig å få oversikt over skadeomfanget.

«Helvete på jord»

Orkanen beveget seg i kveld nordøstover med en fart på 24 kilometer i timen. Orkanens øye passerer Mississippi-byene Biloxi og Gulfport, der innbyggerne for lengst har merket kreftene.

- Det er intense ødeleggelser, sier CNN-reporter Gary Tuchman fra Gulfport.

- Vi ser akkurat nå på at en nydelig by blir tatt fra hverandre. Vi ser bygningene falle sammen rett foran øynene våre.

Deler av byen står allerede under vann, og båter har blitt kastet opp fra havna og flyter i gatene.

REDDET FAMILE: Redningspersonale trosser flommen etter «Katrina» for å få en båt fram til en familie som trenger hjep i Pascagoula i Mississippi. Foto: SCANPIX/AP
REDDET FAMILE: Redningspersonale trosser flommen etter «Katrina» for å få en båt fram til en familie som trenger hjep i Pascagoula i Mississippi. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Det er rett og slett som et helvete på jord her, sier Tuchman.

Fanget av vannmasser

I 16-tida norsk tid - klokka 08 lokal tid - slo ytterkanten av stormsenteret til mot New Orleans. Vindstyrken hadde avtatt til i overkant av 210 kilometer i timen, men styrtregnet og vinden har forårsaket flom, oversvømmelser og kaos.

Pumpesystemer kollapset, og noen steder har vannstanden steget 1,8 meter. Vinden flerret av deler av bygninger, noe som gjorde det livsfarlig å bevege seg utendørs.

Det renner i øyeblikket inn meldinger om ødeleggelser.

Hjem og forretninger er fylt av vann, trær har blåst over ende og orkanen har slått ut strømmen. Klokka 17.30 hadde politiet mottatt over 100 meldinger fra desperate mennesker som hadde klatret opp på taket av bygninger for å redde seg fra vannmassene, melder CNN.

Monsterorkan

Til sammen én million mennesker er på flukt fra «Katrina». Ingen vet hvilke skader det 400 kilometer brede stormsystemet har gjort på sin ville ferd fra Louisiana-kysten og nordover.

Mange frykter at dette kan bli en av de mest ødeleggende orkanene som har feid over amerikansk jord, melder CNN.

New Orleans er spesielt sårbar for orkaner fordi store deler av byen ligger inntil tre meter under havstanden. Underdirektøren ved USAs nasjonale orkansenter, Ed Rappaport, sa tidligere i dag at New Orleans kan bli rammet av opptil seks meter springflo. I tillegg kan dobbelt så høye bølger slå inn over den lavtliggende byen. Skrekkscenariet er at demningene som beskytter byen fra Missisippi-elva og Pontchartrain-sjøen skal briste på grunn av store nedbørsmengder og økt vannstand.

Flerrer av tak

I 16-tida kom de første meldingene om at orkanen hadde flerret av deler av taket på Louisiana Superdome. Den overbygde fotballarenaen var regnet for å være det sikreste tilfluktsstedet for de mange tusen som ikke har kunnet forlate New Orleans.

Ifølge nyhetsbyrået AP har de vanvittige vindkastene revet opp deler av taket, men det skal ikke være fare for at bygningen kollapser.

Orkanen flerret av store metallbiter og hullene i taket var synlige fra gulvet. Vann rant inn og vinden ulte i den 19 etasjer høye bygningen. Mennesker ble evakuert fra fem seksjoner inni arenaen

Kan ikke flykte

Inntil 10 000 av byens fattige, hjemløse eller pleietrengende mennesker har søkt tilflukt inne i Superdome, som har kapasitet til 75 000 mennesker.

Arenaen er hjemmebanen til det amerikanske fotballaget New Orleans Saints, og er ment å være hjemmet til værflyktningene de nærmeste dagene.

- Vi tok bare med oss det mest nødvendige. Vi får håpe at ikke alt er ødelagt når vi kommer hjem. I så fall får vi bare begynne på nytt igjen, sa Michael Skipper, som kom til Superdome med noen sekker med klær og en radio.Tre eldre mennesker døde under evakueringen fra New Orleans i natt norsk tid.

Valgte å bli

I et leilighetskompleks knappe ti minutters kjøring fra bykjernen av New Orleans bor norske Else (76) og Lars Pedersen (90). De to valgte å bli hjemme da evakueringen begynte.

- Det blåser godt her, regnet pisker mot rutene og bladene fyker, sier Else Pedersen over telefon.

Ekteparet får ikke fulgt med på nyheter eller værvarsler fordi strømmen er gått. Foreløpig er det ingen store skader å se fra stuevinduene til de to, men 76-åringen tror den sterke vinden kan få trær i nabolaget til å velte i løpet av de neste timene.

- Vi vet ikke omfanget av skadene før orkanen er over. Kanskje vi skulle ha evakuert, vi også, men vi gjorde ikke det. Vi tenkte at vi skulle greie det. Det verste skal være over ved 14-tida, sa den eldre kvinnen til Dagbladet.no ved 18-tida i kveld norsk tid, eller klokka 11 lokal tid på formiddagen i New Orleans. Følg orkanen USAs nasjonale orkansenter

FLORIDA: Tidligere i uka døde sju mennesker da «Katrina» slo inn over delstaten. I kveld ble gatene i Grande Lagoon i Pensacola oversvømmet.
MISSISSIPPI: John Volkman hjalp kona Kathy å søke dekning på et motel i Gulfport da orkanen slo inn over delstaten Mississippi.
STORE ØDELEGGELSER: Det verste så ut til å være over for sentrum av New Orleans i 19-tida i kveld, men foreløpig vet ingen hvor store de materielle skadene vil bli.
UFORUTSIGBAR: «Katrina» var en kategori 5-orkan da den befant seg over Mexicogulfen. Den slo inn over land som en kategori 4-orkan i formiddag, og beveger seg nå nordover i retning Mississippi. Men ingen kan med sikkerhet si hvor en orkan vil bevege seg eller hvor sterk den vil bli.
FOLKETOMT: Én million mennesker forlot New Orleans før «Katrina» slo inn over byen. Hovedgatene i byen lå folketomme i morgentimene i dag lokal tid.