UVANLIG: Mange har fått med seg denne høyst spesielle dødsannonsen i Sverige i dag. Faksimile: Dagens Nyheter / Svenska Dagbladet
UVANLIG: Mange har fått med seg denne høyst spesielle dødsannonsen i Sverige i dag. Faksimile: Dagens Nyheter / Svenska DagbladetVis mer

Dette er historien bak Stigs uvanlige dødsannonse

Han ble 92 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den høyst uvanlige dødsannonsen har gått som en farsott i sosiale medier i dag.

Med den enkle teksten «Stig Kernell, Jäg är död. Tranås den 6 april 2014» oppfattes den både humoristisk og sår på samme tid. Kanskje også ensom. Men det var han ikke.

Bestilte den selv Stig Kernell gikk bort 6. april. Han ble 92 år gammel og levde et aktivt liv. Sønnen Lars-Åke Kernell forteller at faren selv gikk til begravelsesbyrået og insisterte på den uvanlige dødsannonsen.

- Han mente man ikke behøvde stort mer. Det er det som skal formidles: Nå er jeg død, sier sønnen til Expressen.se.

Annonsen stod i de svenske storavisene Dagens Nyheter og Svenska Dagbladet lørdag morgen.

- Glimt i øyet 92-åringen var en velkjent flyhistoriker og transporttekniker, var med i 33 foreninger og flyklubber, hadde flysertifikat, hadde jobbet som flyinstruktør, har hatt en plass i Guinness rekordbok, og hadde sveriges største samling flybøker. Og han hadde humor.

- Han var en spesiell mann med veldig mye humor og glimt i øyet. Krass var han også. Det hjalp oss å takle tapet av ham ved at han overhodet ikke var redd for døden, sier sønnen til Expressen.

Etter å ha sett en lignende dødsannonse gikk han til det lokale begravelsesbyrået i Tranås og sa han ville ha en slik da tiden var inne.

- Han var opptatt av klasse- og kjønnsskiller, som følger deg selv i døden på kirkegården, der mannen har yrkestittel og kvinnene står oppført som «hustru» på gravsteinen. Et sted i denne tankerekken fikk han for seg at han ikke ville gjøre en stor greie ut av sin bortgang, og gikk til begravelsesbyrået i Tranås og snakket med dem. Han mente det ikke var behov for så mye mer, forteller sønnen til Expressen.

- Ikke bitter Stig Kernells to sønner har vært engstelig for at teksten skal oppfattes feil av de som ikke kjente faren. Derfor satte de i tillegg inn noen lengre og mer normale dødsannonser i Göteborgs-Posten og Tranås tidning.

- Ikke fordi han ville det. Men man må kjenne ham i hans rette miljø for å forstå, og ikke oppfatte annonsen som et bittert ettermæle eller noe plumt, sier sønnen Lars-Åke Kernell.