Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er historiens største politibløff

500 toppmotiverte og ferdigutdannede polititjenestemenn står uten jobb. Det er færre politifolk i Norge i dag enn for sju år siden.

 POLITIJOBBER:  Arne Johannessen frykter at 500 nyutdannende og toppmotiverte politistudenter ikke får jobb. - Det finnes i dag ingen politisk vilje til å ansette studentene, sier Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
POLITIJOBBER: Arne Johannessen frykter at 500 nyutdannende og toppmotiverte politistudenter ikke får jobb. - Det finnes i dag ingen politisk vilje til å ansette studentene, sier Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Justisminister Knut Storberget slo fast i 2008 at vi skulle ha historiens største politisatsing i Norge. Fram til 2020 skulle politiet rustes opp. Virkeligheten er at vi står på stedet hvil. Faktum er at det er færre stillinger i norske politi i dag, enn det var i 2004, slår Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund, fast overfor Dagbladet.

I 2008 var det bred politisk enighet om å satse på politiet. Alt skulle bli bedre. Politiet skulle få nye metoder, nytt utstyr, økonomiske midler, ressurser, og det skulle utdannes nye polititjenestemenn.

- Sannheten er at det i dag er 29 færre stillinger i norsk politi enn det var i 2004. Samtidig har folketallet økt med en halv million mennesker. Målet var at det i 2020 skulle bli to polititjenestemenn per tusen innbygger. Skal Storberget nå dette målet, må det opprettes og ansettes 300 nye stillinger hvert eneste år fram til 2020. En stilling koster i snitt 850.000 kroner. Det betyr en total ekstrabevilgning på 2,3 milliarder kroner, sier Arne Johannessen.

- Storberget skal ha ros for å ha økt opptaket på Politihøgskolen, men det hjelper ikke å utdanne motiverte studenter til arbeidsløshet. Det finnes i dag ingen politisk vilje til å ansette de nyutdannede, sier Johannessen.

- Storbergets bløff - Har regjeringen bløffet, når de skryter av sin satsing på politiet og kampen mot kriminalitet?

- Knut Storbergets satsing på politiet ligger an til å bli norgeshistoriens største politibløff, sier Arne Johannessen.

- Hvem er det Knut Storberget bløffer?

- For det første studentene som trodde de utdannet seg til sikre jobber. Publikum blir lurt, og politiet blir sviktet, vi vil ikke makte å gjøre den jobben samfunnet ønsker vi skal gjøre, sier forbundslederen i Politiets Fellesforbund.

- Hva med andre investeringer?

- Politiet trenger to milliarder akutte kroner, til å investere i helt nødvendig IT-utstyr. Dette må gjøres i løpet av fire til fem år. Så har vi det nye nødnettet, bare det koster politiet årlig 100 millioner kroner å drifte. I dag er virkeligheten at flere politidistrikt ikke har råd til å fornye bilparken og annet nødvendig utstyr som ikke lenger holder mål. På toppen av dette kommer den ordinær lønns- og prisvekst.

- Flere politidistrikt har ikke penger til drift, derfor må de kutte i antall stillinger og bruke pengene til drift. I dag er det ikke politisk vilje til å betale hva det koster å ha et velfungerende politi i Norge, sier Johannessen.

Ikke bruk for I år blir 430 nye studenter uteksaminert fra politihøyskolen. Fortsatt har mellom 150 og 200 av dem som gikk ut fra Politihøgskolen i 2009 og 2010 ikke fått fast jobb.

- Forhåpentligvis vil rundt 100 stillinger bli besatt i løpet av de nærmeste tre til fire månedene. Det betyr at 500 toppmotiverte og velutdannende politifolk ikke får jobb. Dette er flotte tjenestemenn som samfunnet og politiet har bruk for, men Knut Storberget og regjeringen Stoltenberg har ikke bruk for dem, sier Arne Johannessen.

- Hva er konsekvensene når 500 utdannede politifolk ikke får jobb?

- HISTORIENS POLITIBLØFF:  Arne Johannessen (t.v.) og Politiets Fellesforbund mener justisminister Knut Storberget bløffer, og at det ikke finnes jobber til 500 politistudenter.
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
- HISTORIENS POLITIBLØFF: Arne Johannessen (t.v.) og Politiets Fellesforbund mener justisminister Knut Storberget bløffer, og at det ikke finnes jobber til 500 politistudenter. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer

- Hvis ikke disse ansettes klarer ikke norsk politi jobben vi er pålagt av samfunnet. Norge skal være et trygt samfunn hvor kriminalitet ikke lønner seg.

- Du maler ikke «fanden på veggen» og overdriver da, Arne Johannessen?

- Jeg har vært tillitsmann i politiet i over 20 år. Det har aldri vært så ille som det er i dag. Dessverre, det er virkeligheten i Politi-Norge.

- Er det ikke ledige jobber i Finnmark som de nyutdannede kan søke på?

- Det er like ille over alt. Det er ikke ledige jobber. I Sør-Trøndelag var det 100 søkere til tre jobber. I Oslo var det 16 ledige stillinger, 399 velkvalifiserte søkte. Alle uten Knut Storberget og regjeringen erkjenner at vi har et stort problem. Justisministeren kan prøve å bortforklare så mye han bare vil, det blir ikke bedre av det, sier Arne Johannessen.

- Innøvd frase - Vi blir møtt med den innøvde frasen om at det aldri har vært bevilget mer penger til norsk politi enn i dag. Det er riktig, men det hjelper ikke at Knut Storberget faktisk har levert noe. Det nytter ikke å leve på gamle laurbær, Storberget og regjeringen må se framover og løse de enorme oppgavene politiet står foran.

- Er polititilbudet i Norge godt nok?

- Nei. Det er store forskjeller fra landsdel til landsdel. I Follo og på Sunnmøre er det verst. Der er det i dag bare en politimann per tusen innbygger, halvparten av det som er nødvendig. I Agder politidistrikt har politimesteren gjort det klart at det kan bli 42 stillinger som bli stående ubesatte, for å få budsjettet til å gå i hop. En trenger ikke være spesielt oppvakt for å skjønne at dette går ikke, sier Arne Johannessen.

- Er det korrekt at politiet kvier seg for å etterforske store og tidkrevende saker?

- Mange etterforskere har fått beskjed om legge bort saker, fordi det ikke finnes penger til å etterforske. Kompliserte økonomi- og narkotikasaker blir lagt bort. Politiet har ikke råd til å betale tolkeutgifter, dekke reisekostnader, lease biler til spaning eller overtid. Noe er fundamentalt galt når økonomien i et politidistrikt, og ikke sakens karakter, avgjør om det blir etterforskning, sier Arne Johannessen.