«Hver gang vi møtes»

Dette er «Hkeem»

Abdulhakim «Hkeem» Hassane var ifølge seg selv en klovn og ramp på skolen. Han trodde aldri at musikken skulle bli hans karrierevei.

«HKEEM»: Abdulhakim «Hkeem» Hassane slo i gjennom for snart fire år siden med låta «Fy faen». Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet

«HKEEM»: Abdulhakim «Hkeem» Hassane slo i gjennom for snart fire år siden med låta «Fy faen». Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet

Vis mer
Publisert

Abdulhakim «Hkeem» Hassane (23) har til tross for sin unge alder, rukket å markere seg godt i toppen blant hitmakere i dette landet.

Norsk-nigersk-ghanesiske Abdulhakim Hassane, bedre kjent som «Hkeem», kaller seg selv en stolt østkantgutt og står bak mange kjente hitlåter. Familien hans flyttet fra Grünerløkka til Stovner da han var seks år.

- Det har gitt meg en bra mentalitet og gjort meg mer ambisiøs. Bakgrunnen min fra Stovner er en av grunnene til at jeg er der jeg er i dag. Vi tør å «gønne» på, tør å drømme, sa han til Dagbladet året etter sitt store gjennombrudd.

De fleste tenker «Fy faen» når de hører navnet hans. Men noen tenker også «Ghettoparasitt».

«Fy faen»

«Hkeem» og ungdomsvennen Temur Baig fikk sitt gjennombrudd med låten «Fy faen» som rullet over det ganske land våren 2017. Samme året ble de nominert i kategorien «årets låt» under P3 Gull og vant også Spellemannprisen for årets låt.

NRK-serien «Skam» var med på å gjøre den til en monsterhit. Et drøyt halvår etter låtslippet fikk han platekontrakt med gigantselskapet Universal Music.

Låten ble Norges mest streamede låt på Spotify. Med mer enn 40 millioner strømminger på Spotify blir «Hkeem» gjenkjent på gata, og han har begynt å tjene penger på musikken.

VG-LISTA: Hkeem på scenen under VG-lista topp 20 på Rådhusplassen i 2019. Foto: NTB
VG-LISTA: Hkeem på scenen under VG-lista topp 20 på Rådhusplassen i 2019. Foto: NTB Vis mer

Satset på musikken

På skolen følte han at han ikke var helt på hjemmebane. Han beskriver seg selv mer som klovn og ramp enn skoleflinkis. Men at musikken skulle bli en karrierevei, hadde han aldri trodd.

Men ett år etter at han begynte å jobbe med musikk, kom altså gjennombruddet.

- Hvis jeg hadde sagt til meg selv at jeg kom til å bli artist hadde jeg ledd. Men jeg fikk gode tilbakemeldinger og følte at det var ment for meg, har han tidligere sagt til Dagbladet.

«Hkeem» er vokst opp med moren og tre yngre søsken. Han vedgår at mora var litt tvilende da han fortalte at han ville satse på musikken.

- Hun var selvfølgelig skeptisk, for det var jo en risk og hun vil at jeg skal lykkes. Men nå har det forandret seg.

«Hkeem»s musikalske forbilde er britiske Stormzy.

«Hver gang vi møtes»

Den unge rapperen har det siste året engasjement seg for Black Lives Matter, noe som synliggjøres godt på hans Instagram. Han deltok selv i demonstrasjonen mot rasisme i Oslo sentrum og deltok også på en digital konsert i samarbeid med Amnesty International tidligere i år.

- Selv om det har foregått lenge, er det fint at det har fått større fokus det siste året, men det er fortsatt langt igjen.

Selv om han har bodd i Norge siden han var seks år, påstår han å ha lite kjennskap til norsk musikkliv.

Han sier at «Hver gang vi møtes» er hans måte å bli bedre kjent med en del av norsk musikkliv på.

- Dette kommer til å bli dritkult. Jeg gleder meg til de andre skal tolke mine låter, sa Hakeem til Dagbladet i høst.

I 2019 kom debutalbumet HKEEM. Låtene «Madiba» og «KDVPM» er laget i samarbeid med Unge Ferrari.

Hkeem har spilt på blant annet Stavernfestivalen, Slottsfjell, Ekstremsportsveko, Vervenfestivalen, Utopia, Festningen-festivalen og VG-lista.

Disse deltar på «Hver gang vi møtes» 2021:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer