<strong>HEDERSMANN:</strong> Garde- og FN-veteran Nils S. Egelien, her med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i Sør-Korea, reagerer sterkt på gardesoldaters oppførsel under en øvelse mandag. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
HEDERSMANN: Garde- og FN-veteran Nils S. Egelien, her med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i Sør-Korea, reagerer sterkt på gardesoldaters oppførsel under en øvelse mandag. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer

- Dette er horribelt

Major og gardeikon Nils Egelien er svært opprørt over gardistene som sneik seg unna da alarmen gikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gardeveteran Nils Egelien (77) - visepresident i Norges Gardistforbund, Korea-veteran og Garde-ikon, blir opprørt når han hører om episoden der flere gardister gjemte seg på do og under senga da det gikk skarp alarm i leiren.

Reagerer - Dette er horribelt, svært lite hyggelig, slår Egelien fast.

Veteranen vil selv undersøke saken, og finne ut hva slags tropp de involverte soldatene tilhører, før han gjør seg noen tanker om hva slags reaksjon soldatene bør få.

- Er dette en beredskapstropp har de ingenting i Garden å gjøre, sier Egelien til Dagbladet.

Episoden kommer på et svært lite heldig tidspunkt for Garden, som i lengre tid har vært gjenstand for en debatt om nedlegging og omprioritering av ressurser.

God jobb - Vaktstyrkene gjør vanligvis en god jobb, dag og natt, erklærer Egelien, som selv er på jevnlige besøk i gardeleiren og er et kjent både navn og ansikt for gardistene.

- Men dette blir så galt.

Alarmen gikk 1903 mandag, og gardistene ble ikke orientert om at det var en øvelse. Derimot ønsket ledelsen å teste beredskapen til soldatene når det virkelig gjaldt.

Forsvaret ønsker ikke å gi det konkrete antallet soldater involvert i episoden.

Holdningsproblem Men Dagbladet får bekreftet at flere soldater gjemte seg både under senga og på do framfor å stille opp for sine medsoldater.

Gardesoldatene har vakthold både ved Slottet, Skaugum og Akershus festning, og leder i Oslo Senterparti Lars Gjemble reagerer sterkt på soldatenes opptreden.

- Når man får æren av å tjenestegjøre for kongen, så må vi også kunne forvente at de vernepliktige stiller opp når det trengs i sin tjeneste. Jeg forventer mer av norsk ungdom enn dette, sier Gjemble til Dagbladet.

- Jeg frykter at dette også handler om kultur og holdninger blant soldater her. Jeg tror ikke vi ville fått sett noe lignende for eksempel hos dem som tjenestegjør ved grensa mot Russland.
 

<strong>REAGERER:</strong> Lars Gjemble, leder i Oslo Senterparti. Foto: Senterpartiet
REAGERER: Lars Gjemble, leder i Oslo Senterparti. Foto: Senterpartiet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer