Dette er høstens kaldeste dag

Men nytt skiføre får du ikke i helgen. Lite snø i Sør-Norge fram til onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ekstremværet Vera blir langs Trøndelagskysten og nord til Lofoten blir etterfulgt at høstens kaldeste dag i store deler av landet. Men de som ikke har fått skiføre så langt, får det neppe denne helgen.

Her finner du oversikten over hvor du kan bruke skiene i helgen.

- Nå i morgentimene har vi gammeldags vinter med snø og noen få minusgrader på Vestlandet og Sørvestlandet. Snøværet vil avta ganske raskt, og for resten av landet ser det ut til at det bare ligger an til noen spredte snøbyger i Sør-Norge i helgen.

- Fram til onsdag ser vi heller ikke noe kraftig snøvær på gang fram til onsdag neste uke, sier vakthavende meteorolog Frode Håvik Korneliussen hos Storm Weather Center til Dagbladet.no.

Her kan du sjekke været der du bor.

Mest snø i landet er målt flere steder i indre deler av Trøndelag-fylkene med mellom 50 og 70 centimer - blant annet i Oppdal og Namdalseid.

Meterorologisk institutt kommer med oppdatert snø- og helgevær ved 11-tiden, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss til Dagbladet.no.

Minus 21,3

 HER KAN DU STÅ PÅ SKI:  Skibygda Oppdal i Sør-Trøndelag er blant stedene i landet som har mest snø - mellom 50 og 70 centimeter. Illustrasjonsfoto: SCANPIX.
HER KAN DU STÅ PÅ SKI: Skibygda Oppdal i Sør-Trøndelag er blant stedene i landet som har mest snø - mellom 50 og 70 centimeter. Illustrasjonsfoto: SCANPIX. Vis mer

Storms meteorolog har funnet landets kaldeste sted i natt og morgentimene i Siccajavre i Finnmark med 21,3 minusgrader. Trysil hadde minus 17,6 grader før sola sto opp, Hovden minus 12 og Lillehammer minus 10.

- Men det blir en mildere værtype over store deler av landet allerede i helgen, varsler Frode Håvik Korneliussen hos Storm.

Ekstremværet langs Midt-Norge fikk en kort og hektisk karriere. Vera ble offisielt sendt over i historien av Meteorologisk institutt klokka 22.30 i går kveld.

Vogntog på sommerdekk 

 - Været har roet seg, og det eneste problemet som skyldes vinden, er et stort grantre over E6 i Gartland i Grong ved 06-tiden. Der måtte vi stenge en kort periode. Ellers er det som vanlig vanskelige kjøreforhold på denne tiden av året over Ørskogfjellet og på riksvei 714 på Hitra, melder vaktleder Steinar Hammer ved Vegmeldingssentralen i Sør-Trøndelag fra Trondheim.

Også Trondheim får snø i formiddagstimene.

- I går kveld var det en propp på 20 vogntog som blokkerte veien over Ørskogfjellet. Og årsaken var den samme som mange ganger før: utenlandske trailere som ikke er skodd for norsk vinter, sier Hammer til Dagbladet.no.

Vaktleder Luis Barra ved Vegtrafikksentralen i Oslo har en oversiktlig føremelding for Sør-Norge: - Fire fjelloverganger har kolonnekjøring: riksvei 13 Vikafjellet, riksvei 52 Hemsedal - Lærdal, Strynefjellet og riksvei 7 over Hardangervidda. Riksvei 7 er også stengt for biler under 7,5 tonn, sier Barra.

Dette er høstens kaldeste dag