Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er Høyre og Frp's mål for betent skattereform

Står fortsatt på arbeidende kapital, men er villige til å gjøre kompromisser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ifølge løpet vi har foreslått vil vi på dagens møte diskuteres de overordnede målene for reformen og hovedgrepene knyttet til selskapsskatt og personskatt. Det er også de største og viktigste enkeltelementene i reformen, sier saksordfører Siri A. Meling (H) til Dagbladet.

Finanskomiteen på Stortinget møtes i dag klokka 11.30, for å fortsette arbeidet med skattereform. Til tross for mye støy i kjølvannet av at Høyre og Frp la fram sin skisse til løsning på arbeidende kapital og formuesskatt, har de to regjeringspartiene fortsatt mål om et bredt forlik.

- Jeg opplever at det er bred enighet om at det er utfordringer knyttet til dagens modell for formuesskatt, og et ønske om å finne gode løsninger på disse. Derfor er det helt naturlig at vi diskuterer videre hvordan det kan gripes an, sier Meling.

Dette er målene På møtet i dag skal partiene altså legge fram sine overordnede mål, og Høyre og Frp kommer til å presentere følgende felles mål:

• En reform for å stimulere til arbeid, aktivitet og omstilling som bidrar til vekst og sparing
- Reformen må smøre omstillingen ved at det lønner seg mer å jobbe, og oppmuntre til sparing som skaper økt økonomisk aktivitet og gir oss flere bein å stå på, utdyper Meling.
 
• Likebehandling, brede skattegrunnlag og lave satser
- Det bør tilstrebes mindre favorisering av enkelte investeringsformer, samtidig som vi beholder et bredt skattegrunnlag for å unngå for mange tilpasninger, sier Meling.
 
• Positive dynamiske virkninger og sikre finansiering av fellesgoder
- Kaken må bakes større, for å sikre statens inntekter, forklarer Meling.

• Tilpasset internasjonale utfordringer
- Konkurransedyktighet mot omverdenen og samtidig hindre internasjonal skattetilpasning gjennom overskuddsflytting, sier Meling.

• Brede skattelettelser og en god fordelingsprofil
- Reformen bør komme flest mulig til gode. De som tjener best skal betale mest, sier Meling.

• Sikre sosial mobilitet
- Skattesystemet må oppmuntre til å komme seg i arbeid og å kunne skape sin egen arbeidsplass

• Effektiv ressursutnyttelse og stimulere til miljøvennlig adferd
 - Gjennom mindre favorisering av enkeltområder vil pengene plasseres der de gjør størst nytte. Det oppmuntrer også til teknologiutvikling som gir oss mer miljøvennlige produkter, forklarer Meling.

• Sikre privat eierskap i Norge og gi forutsigbarhet
- Skattesystemet må oppmuntre til at norsk kapital blir investert i Norge, ikke utlandet. Det er spesielt viktig for mengden av små- og mellomstore bedrifter eid av nordmenn. I praksis betyr det lettelser for arbeidende kapital, sier Meling.

Bråk om arbeidende kapital Både Ap og SV har reagert på fordelingsprofilen til skissen til arbeidende kapital som regjeringspartiene har lagt opp til, og skal etter det Dagbladet forstår legge fram sine egne forslag i dag.

Også økonomieksperter har hevdet at det er mannen i gata som må ta regninga for skattelettene til Høyre og Frp, noe regjeringspartene hardnakket har avvist.

NHO har på sin side ropt varsko fordi de mener arbeidet går for sakte.

Vil skape mer Høyre og Frp gir ikke slipp på sitt prinsipp om skattefritak for arbeidende kapital, men er villige til å se på endringer i formuleringene.

- Det viktigste er at vi ender opp med en skattereform for å skape mer, ikke skatte mer, sier Meling i forkant av møtet.

Etter planen skal det være ytterligere to møter i mars i finanskomiteen for å diskutere skattereform, hvor blant annet eierskatt, investeringer og formuesskatt, avgifter på finanssektoren og andre avgiftsspørsmål vil stå på agendaen. Fristen for å komme med en innstilling er satt til den 12. april.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media