GIKK AV: Fredag forrige uke trakk tidligere statssekretær Roger Ingebrigtsen seg fra sin stilling. Riksadvokatembetet utalte i går at de avventer å ta initiativ til å etterforske saken. 
Foto: Torgrim Rath Olsen / Nordlys
GIKK AV: Fredag forrige uke trakk tidligere statssekretær Roger Ingebrigtsen seg fra sin stilling. Riksadvokatembetet utalte i går at de avventer å ta initiativ til å etterforske saken. Foto: Torgrim Rath Olsen / NordlysVis mer

Dette er hva Ingebrigtsen kan bli siktet for

- Det er ikke noe krav om at dette skal ha skjedd ved bruk av tvang eller vold, forklarer lagdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Riksadvokatembetet gikk i går ut og uttalte at de avventer hvorvidt de vil ta initiativ til at sex-saken som felte statssekretær Roger Ingebrigtsen blir etterforsket.

- Vi ser ikke noen grunn til å gi noe pålegg om å innlede etterforskning nå, sier jourhavende førstestatsadvokat Guri Lenth hos Riksadvokaten til NTB.

Paragraf 193 Men dersom påtalemyndighetene likevel velger å ta ut en siktelse mot Ingebrigtsen, vil det skje etter straffelovens paragraf 193, som lyder som følger:

«Den som skaffer seg eller en annen seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, straffes med fengsel inntil 6 år».

- Men hva betyr det?

- En overmaktsituasjon Jon Kapelrud, lagdommer i Frostating lagmannsrett og medlem av dommernes mediegruppe, forteller at denne paragrafen gjelder et misbruk av en overmaktssituasjon.

- Paragrafen omhåndler situasjoner der en person bruker sin overmakt til å skaffe seg seksuell omgang. Det er altså ikke noe krav om at dette skal ha skjedd ved bruk av tvang eller vold, men ved bruk av den overmaktssituasjonen noen befinner seg i overfor noen andre, forklarer Kapelrud.

Forholdet som gjorde at Ingebrigtsen trakk seg på fredag pågikk i 2004. Jenta som var medlem av AUF, var da 17 år gammel. Roger Ingebrigtsen var fylkesråd for utdanning i Troms og 20 år eldre enn henne.

- Spørsmålet i denne saken er om det var et slikt misbruk, sier Kapelrud.

- Ikke noe straffbart Roger Ingebrigtsens advokat, John Christian Elden, har både overfor Dagbladet og Nordlys uttalt at det etter hans vurdering ikke har skjedd noe straffbart i saken.

- Slik jeg har vurdert saken inneholder den ikke noe lovstridig. Det er utlukkende et spørsmål om politikk og tillitt, sier John Christian Elden til Dagbladet.

- Andre synes å mene det motsatte, sier Kapelrud, som selv ikke tar stilling til dette spørsmålet.

- Brukes sjeldent Ifølge førstestatsadvokat Lars Fause i Troms politidistrikt er paragraf 193 en bestemmelse som sjelden tas i bruk.

- Det er en bestemmelse som ikke brukes ofte. Hittil i år har vi ingen anmeldelser etter den bestemmelsen i Troms politidistrikt, sier han til Nordlys.