- Dette er ikke akkurat «Welcome to Norway»

Regjeringen lanserer asylkampanje på sosiale medier.

NYE MIDLER:
Justisdepartementet tar sosiale medier i bruk for å skremme mennesker uten beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
NYE MIDLER: Justisdepartementet tar sosiale medier i bruk for å skremme mennesker uten beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet tar sosiale medier i bruk for å skremme mennesker uten beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge.

- Vi vet at asylsøkere henter informasjon på sosiale medier og at det går mange rykter der. Da er det viktig at vi er på de samme kanalene og gir korrekt informasjon, sier han til NTB.

Justisdepartementets Facebook-side «Stricter asylum regulations in Norway» ble opprettet fredag kveld, etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) hadde informert Stortinget om tiltaket. Der skrives det blant annet om hvordan regjeringen vil stramme inn asylpolitikken.

- Vi skal gi korrekt og nøktern informasjon. Dette er ikke akkurat «Welcome to Norway», sier Kallmyr og viser til Facebook-aksjonen hvor enkeltpersoner melder seg til å hjelpe flyktninger som kommer til Norge.

Advarer afghanere Forrige uke kom det flere asylsøkere fra Afghanistan enn fra Syria. Mange krysset grensen ved Storskog i Finnmark fra Russland. Afghanere som ikke oppfyller krav om oppholdstillatelse, vil bli deportert, heter det i et innlegg på Facebook-siden.

NY KAMPANJE: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) ser ingen problemer med Facebook-kampanjen. 


Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY KAMPANJE: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) ser ingen problemer med Facebook-kampanjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Regjeringens mål om å sende asylsøkere tilbake til Irak og Eritrea - noe blant andre Amnesty tidligere har advart mot - kan man også lese om på Justisdepartementets side.

Også Utlendingsdirektoratet (UDI) har de siste dagene tatt sosiale medier i bruk.

«Voksne afghanere uten asylbehov som tar den arktiske ruten fra Russland, risikerer å få søknaden avvist og bli sendt tilbake til Kabul, heter det i en Twitter-melding fra UDI mandag. Meldingen er på både engelsk og russisk.

Skal «intensiveres» Kallmyr ser ingen problemer med kampanjen og mener den ikke vil skremme mennesker med behov for beskyttelse fra å komme til Norge.

- Det er snakk om personer som selger hus og hjem og engasjerer menneskesmuglere. De risikerer å miste alt de har. Det er et moralsk ansvar vi har, sier han.

MØTE I STORTINGET:
Utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) kommenterer asyl- og flyktningpolitikken i vandrehallen på Stortinget fredag ettermiddag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
MØTE I STORTINGET: Utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) kommenterer asyl- og flyktningpolitikken i vandrehallen på Stortinget fredag ettermiddag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Informasjonen, som foreløpig er på engelsk, skal etter hvert oversettes til blant annet pashto og dari, sier Kallmyr. Justisminister Anundsen sa fredag at kampanjen skal «intensiveres».

- Vi skal informere om det norske regelverket, som er strengt. Det er nødvendig å spre informasjonen og være tydelig slik at det ikke skapes en forventning til at det bare er å komme til Norge, for det er det ikke, sa han.

Vurderer aviser Justisdepartementet vurderer også å sette inn annonser i russiske aviser.

- Vi vurderer det fortløpende. Men hvor mange asylsøkere er det som kjøper en avis på vei til Storskog? Det kan være i andre land det kan være mer aktuelt, for eksempel land de kommer fra, sier Kallmyr.

- Målet er å stoppe rykter og misoppfatninger om Norge blant mennesker som søker asyl, sier han.

- Nå har det oppstått en del rykter og misoppfatninger som at Norge har åpnet for å ta imot alle asylsøkere og flyktninger så lenge det er 8000. Slikt må vi få slutt på.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram