KØ: Velger ventet i lange køer ute i solsteiken for å få lov til å avgi sin forhåndsstemme Foto: AP/Alan Diaz
KØ: Velger ventet i lange køer ute i solsteiken for å få lov til å avgi sin forhåndsstemme Foto: AP/Alan DiazVis mer

- Dette er ikke Cuba. Dette er ikke Kina. Dette er USA

Venter ni timer for å stemme i Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON (Dagbladet): Nok en gang er valget i Florida preget av kaos, sinne og anklager om juks. Forhåndsstemming skulle egentlig gjøre det lettere for folk å stemme, men slik har det ikke blitt.

- Dette er ikke Cuba. Dette er ikke Kina. Dette er USA og vi kan ikke tillate at dette skjer her, roper en sinna velger som CNN har filmet.

For å slippe å ta seg fri fra jobben i morgen hadde mange i solskinnstaten satt av litt tid i helgen eller i dag på å få avlagt sin stemme. Men veldig få hadde sett for seg at turen til stemmelokalet kunne ta så mye som sju-åtte timer. Over hele staten venter velgere i lange køer som kan strekke seg rundt kvartalet. Ofte ute i stekende sol.

- Vi snakker om et sammenbrudd som minner skremmende mye om det vi så her i 2000, sier Dan Smith til Huffington Post. Han er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Florida.

I går ble det fullstendig kaos i Miami da stemmelokalene stengte dørene foran nesa på rundt 200 velgere som hadde blitt lovet forlenget åpningstid på grunn av den lange køen.

- La oss stemme, la oss stemme, ropte velgere som nektet å forlate køen til tross for de stengte dørene.

Omgåelse
Til slutt ble dørene åpnet igjen, men gjenåpningen var en omgåelse av beslutningen til den republikanske guvernøren Rick Scott. Han har nemlig satt foten ned mot utvidete åpningstider for forhåndsstemming.

Teknisk sett var det de åpnet dørene for fjernstemming, altså prosessen du må gå gjennom om du ikke avlegger stemme i ditt eget valgdistrikt. Og denne omgåelsen fortsetter flere byer i Florida med i dag.

Velgerne står i en lang kø for å plukke opp konvolutten med valgmateriale. Så må de fylle ut papirene og stille seg i en ny kø for å få levert stemmeseddelen.

- Jeg sto i den køen i rundt tre og en halv time, sier student Blake Yagman.

Han forteller at han har prøvd å stemme hele tre ganger de siste dagene. Han har prøvd seg på to forskjellige stemmelokaler, men har måttet gi opp de lange køene siden han ikke er helt frisk.

- Hver kø varte i fire-fem timer, sier han.

Politisk spill
Den republikansk kontrollerte deltatsforsamlingen og guvernør Scott strammet kraftig inn på mulighetene for forhåndsstemming etter at det var forhåndsstemmene som avgjorde at Barack Obama vant Florida i 2008. Generelt er det demokratene som tjener på høy valgdeltakelse siden grupper der de står sterkt, som kvinner, studenter, minoriteter og lavinntektsgrupper ofte er de som er minst ivrige etter å stemme.

Beslutningen førte til at flere demokratiske politikere i går saksøkte staten for å få utvidet åpningstiden for forhåndsstemming.

Valget i Florida er helt jevnt. I dag kom det tre meningsmålinger. På to leder Romney og på en leder Obama. Romney er helt avhengig av å vinne Florida om han skal ha en sjanse til å vinne sammenlagt.