- Dette er ikke de bildene vi forventer fra en regjering som sier de har en lederrolle i Afrika

Amnesty-video viser nigerianske regjeringssoldaters påståtte henrettelser av Boko Haram-krigere. Vi advarer mot sterke bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amnesty International anklager nå den nigerianske hæren for å ha begått krigsforbrytelser mot terrororganisasjonen Boko Haram.

Videoklipp og bilder viser hvordan militæret brutalt henretter opprørere og dumper dem i massegraver.

- Dette er ytterligere bevis på de forferdelige forbrytelsene som blir begått på alle sider av denne konflikten. Nigerianerne fortjener bedre. Hva betyr det når militæret gjør slike forferdelige ting og tar bilde av og filmer det?, sier generalsekretær i Amnesty, Sail Shetty, i en pressemelding.

- Henretter regelmessig Soldatene på videoen er ifølge Amnesty medlemmer av det nigerianske militæret og den statssponsede militsen CJTF. Nord i Nigeria kjemper de mot flere opprørsgrupper, deriblant Boko Haram, som er kjent for sine terrorangrep og kidnappingen av nigerianske jenter.

Bare i år har mer enn 4000 mennesker har mistet livet i konflikten.

- Dette er ikke de bildene vi forventer fra en regjering som sier de har en lederrolle i Afrika. De grusomme bildene støttes opp av historier vi har samlet, som tyder på at utenomrettslige henrettelser utføres regelmessig av det nigerianske militæret og CJTF, sier Shetty.

Ifølge NTB har Nigerias forsvarsdepartement allerede reagert på anklagene, og sier at det tar påstandene «veldig alvorlig».

Kidnappet skolejenter For tre og en halv måned siden rettet verdens øyne seg mot Nigeria, da islamistgruppa Boko Haram kidnappet mer enn 200 jenter fra en skole nordøst i landet.

Nigerianske myndigheter har gjentatte ganger insistert på at det vet hvor jentene befinner seg, og president Goodluck Jonathan og andre militærtopper i landet har antydet at de vil bli brakt trygt hjem innen kort tid.

Lite framgang er derimot blitt gjort i prosessen for å løslate jentene, mens volden har eskalert sentralt og nord i landet.