GANSKE RENT: Det er langt flere bakterier på kjøkkenkluten og skjærefjøla enn det er på doringen. Foto: Colourbox.
GANSKE RENT: Det er langt flere bakterier på kjøkkenkluten og skjærefjøla enn det er på doringen. Foto: Colourbox. Vis mer

Dette er ikke det mest skitne stedet i huset

Gjenstandene med flere bakterier enn doringen er mange, og noen av dem finnes på kjøkkenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Toalettsetet har fått et ufortjent dårlig rykte som det mest uhygieniske stedet i hjemmet.

Men forskere sier at det finnes langt mer bakteriefylte steder. Noen av dem er steder vi aldri ville tenkt at var verre enn et dosete.

Kutte grønnsaker på do? Ville du ha skjært opp grønnsaker på doringen? De fleste vil nok svare nei, men kanskje bør vi tenke oss om to ganger.

Dr. Chuck Gerba, professor i mikrobiologi ved universitetet i Arizona, forsker på hvordan bakterier og sykdommer sprer seg i hjemmet.

I forbindelse med sine studier har han testet flere ulike husholdsartikler for å finne ut hvor mange bakterier de inneholder. Han har sett spesielt på bakterier som E. Coli og gule stafylokokker, og undersøkelsene hans viser at et dosete i gjennomsnitt har 50 bakterier per kvadrattomme.

  Pass deg for skjærefjøla - Toalettsetet er en av de reneste tingene du finner når det gjelder mikroorganismer. Den når opp til vår «gull-standard», sier han i følge BBC.

Han forteller at vi bør være mer bekymret for bakterienivået andre steder i huset.

- Vanligvis er det omtrent 200 ganger flere bakterier på en skjærefjøl enn på doringen, sier han.

  Kommer med kjøttet På kjøkkenet lager mange mat som inneholder kjøtt. Rått kjøtt inneholder bakterier, og bakteriene sprer seg blant annet til skjærefjøla.  

- Toalettet kan virke som et tryggere sted å lage mat, med tanke på antall bakterier, men vi anbefaler ikke folk å begynne med matlagning på do, sier Gerba.

Han tror frykten for bakterier på toalettet gjør at vi vasker det regelmessig, og at det er grunn til å behandle skjærefjøla på samme måte som doringen.

  Flest bakterier på kluten Den virkelig store synderen når det kommer til bakterier på kjøkkenet er likevel ikke fjøla, men kjøkkenkluten.

I følge Gerba inneholder en kjøkkenklut i gjennomsnitt en million bakterier per kvadrattomme.

Kluten har med andre ord over 20 000 ganger så mange bakterier som et dosete. Enda verre er kjøkkensvampen. Den er 200 000 ganger så skitten som dosetet.

  Samme verden over En ny undersøkelse fra Hygiene Council, som sammenligner hygienestandarder over hele verden, viser at det alltid er kjøkkensvampen og kjøkkenkluten som inneholder flest bakterier.

FULL AV BAKTERIER: Skjærefjøla inneholder 200 ganger flere bakterier enn doringen. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
FULL AV BAKTERIER: Skjærefjøla inneholder 200 ganger flere bakterier enn doringen. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

I sin siste undersøkelse har de sammenlignet prøver fra hjem i ni ulike land.

Resultatene viste at 21 prosent av alle «visuelt rene» kjøkkenkluter faktisk har et skyhøyt bakterieinnhold. De inneholder blant annet E.Coli-bakterier.

Pass på telefonen En annen gjenstand med høyt bakterieinnhold er mobiltelefonen. Svært få vasker telefonen sin, og den kryr derfor av ulike bakterier.

- Handlevogner er også ille. Og gjenbrukbare poser. Noen har faktisk flere bakterier i posen enn i undertøyet. Det kommer av at folk vasker undertøyet sitt, men svært få tenker på at posen også bør vaskes, sier Gerba.

VERSTING: Gjenstanden med flest bakterier i hjemmet er kjøkkensvampen. Denne er 200 000 ganger så skitten som toalettsetet i følge Dr. Chuck Gerba. Foto: Colourbox.
VERSTING: Gjenstanden med flest bakterier i hjemmet er kjøkkensvampen. Denne er 200 000 ganger så skitten som toalettsetet i følge Dr. Chuck Gerba. Foto: Colourbox. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer