SE TV LIVE: Spesialetterforsker Robert Mueller vitner for Kongressen om Russland-etterforskningen. Video: AP Vis mer

Mueller-høring i Kongressen:

- Dette er ikke en heksejakt

Spesialetterforsker Robert Mueller vitnet for Kongressen om Russland-etterforskningen onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Høringene er nå avsluttet.

Tidligere FBI-direktør og spesialetterforsker Robert Mueller vitnet foran justiskomiteen og etterretningskomiteen onsdag.

Formann i justiskomiteen Jerry Nadler spurte om Mueller frikjenner Trump fullstendig.

- Nei, svarte Mueller.

Han har tidligere sagt at han ikke kommer til å gå utover det som allerede står i rapporten, men det gikk hett for seg da Mueller ble anklaget for å endre sin egen forklaring under en høring i Kongressen i dag.

Det var republikaneren Doug Collins, nestlederen for justiskomiteen i representantens hus, et av to kamre, som rettet anklagen mot Mueller, etter å ha fått spesialetterforskeren til å snuble i sine egne ord.

- Du sa du valgte ordene dine forsiktig. Endrer du nå forklaring, spurte Collins Mueller, etter at spesialetterforskeren svarte noe annet under høringa enn det som ble skrevet i rapporten han leverte i april.

Deretter gikk Mueller tilbake på det han forklarte til komiteen, og viste til rapporten. For å forstå hva stridstemaet var, må man først forstå bakgrunnen for Muellers rapport og funnene i den.

Russland-etterforskningen

I to år etterforsket Robert Mueller og hans stab hvorvidt Russland blandet seg inn i det amerikanske valget, hvorvidt valgkamp-apparatet til USAs president Donald Trump samarbeidet med russerne og hvorvidt presidenten forsøkte å forhindre etterforskningen til Mueller.

I slutten av mars leverte spesialetterforskeren sin rapport, som måneden etter ble delvis offentliggjort. I rapporten slår Mueller fast at Russland blandet seg inn i det amerikanske valget, men at det ikke var noen sammensvergelse mellom Trump-leiren og russerne.

Rapporten klarer imidlertid ikke å frikjenne Trump fullt og helt for å ha forsøkt å forhindre Muellers etterforskning.

«Hvis vi hadde vært sikre, etter en grundig etterforskning av fakta, på at presidenten helt og klart ikke hindret en etterforskning, ville vi ha uttalt det. Basert på fakta og de tilgjengelige juridiske standardene, var vi ikke i stand til å nå en slik konklusjon», heter det i rapporten.

Dette gjentok Mueller i en offentlig uttalelse etter at rapporten var levert og hans spesialetterforskning var avsluttet og staben oppløst.

MUELLER: Spesialetterforsker Robert Mueller gav sin første offentlige uttalelse på to år om Russland-granskningen. Video: AP Vis mer

Ordforveksling

I rapporten drøftes det hvorvidt «collusion», som ikke er et strafferettslig begrep i USA, og «conspiracy», som er et strafferettslig begrep, er synonymer eller ikke.

Rapporten svarer «ja», men i dag svarte Mueller «nei» under høringen.

Det var Collins som stilte spørsmålet, og da Muller tilsynelatende gikk på tvers av det han og hans etterforskere stadfestet i rapporten, gikk han i strupen på den tidligere FBI-direktøren.

- «Er «collusion» og «conspiracy» synonymer», spurte jeg. «Nei», svarte du, men i rapporten skriver du at det er synonymer. Du sa at du valgte dine ord forsiktig. Endrer du nå forklaring, spurte Collins.

Mueller ble noe satt ut av Collins' konfronterende tone. Han gikk deretter tilbake på svaret han ga til Collins, og henviste i stedet til rapporten.

Begge ordene betyr for øvrig «sammensvergelse» på norsk.

Motvillige Mueller

Før dagens høring ga Mueller flere ganger uttrykk for at han ikke ønsket å vitne for Kongressen, men etter å ha blitt stevnet, gikk han med på å møte opp.

Men Mueller har gjort det klart, og gjorde det også klart i dag, at han i sitt vitnemål ikke kommer til å gå utover det som allerede står i rapporten.

Han ba også det amerikanske justisdepartementet, departementet som utnevnte Mueller til spesialetterforsker, om retningslinjer for hvordan han skulle forholde seg til spørsmålene som ville dukke opp.

Da svarte departementet at de forventet at Mueller ikke vil «gå utover» den offentlig tilgjengelige versjonen av rapporten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer