REAGERER: Ulf Leirstein (Frp) reagerer sterkt på opplysninger som kommer fram i Dagbladet i dag, om hvordan en 28-åring som i fjor ble dømt for å ha skutt en mann tre ganger på åpen gate i Oslo i 2009, ennå ikke var innkalt til soning da han i februar i år begikk et væpnet ransforsøk. Her med Frp-leder Siv Jensen. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl
REAGERER: Ulf Leirstein (Frp) reagerer sterkt på opplysninger som kommer fram i Dagbladet i dag, om hvordan en 28-åring som i fjor ble dømt for å ha skutt en mann tre ganger på åpen gate i Oslo i 2009, ennå ikke var innkalt til soning da han i februar i år begikk et væpnet ransforsøk. Her med Frp-leder Siv Jensen. Arkivfoto: Jacques HvistendahlVis mer

- Dette er ikke en rettsstat verdig

Ulf Leirstein (Frp) lanserer tre punkter for å unngå at dømte kriminelle begår nye forhold mens de venter på å sone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ulf Leirstein, stortingsrepresentant for Frp og medlem i Stortingets justiskomité, reagerer kraftig på opplysninger som kommer fram i Dagbladet i dag, om hvordan en 28-åring som i fjor ble dømt for å ha skutt en mann tre ganger på åpen gate i Oslo i 2009, ennå ikke var innkalt til soning da han i februar i år begikk et væpnet ransforsøk.

28-åringen ventet da fremdeles - etter at han hadde anket i to rettsinstanser - på å bli innkalt til soning av drapsforsøkdommen.

Leirstein var ikke tilgjengelig for ytterligere kommentarer seint lørdag kveld, men i et blogginnlegg han har sendt til Dagbladet, skriver han:

-  Burde ikke en person tiltalt for å skyte en person rett ned på åpen gate sittet inne? Vi har nemlig noe som heter varetekt. En grunn til varetekt kan være at den kriminaliteten vedkommende blir etterforsket for er alvorlig, og at det kan være fare for at vedkommende igjen begår ny kriminalitet.

Tre punkter Han lanserer tre punkter for å unngå lignende situasjoner i framtiden.

Punkt en, mener Leirstein, er å skaffe flere fengselsplasser, inkludert plasser for varetekt.

Han mener utenlandske statsborgere som begår kriminalitet i Norge må sone i sine hjemland.

Punkt to i Leirsteins innlegg er at farlige kriminelle faktisk settes i fengsel - raskt - når de er dømt for kriminalitet. Punkt tre som politikeren lanserer er å få ned saksbehandlingstid for å fullbyrde dommer.

Ikke verdig - Heldigvis skyter ikke folk på andre på åpen gate hver dag. Selv om det dessverre begynner å bli mange skyteepisoder, spesielt i Oslo. Så jeg antar at dette er alvorlig kriminalitet. Hvordan kan det ha seg at denne personen da kan gå fri i flere år etter en så alvorlig kriminell handling?

Han karakteriserer saken som «ikke en rettsstat verdig».

- Jeg mener at en slik lemfeldig håndtering av farlige kriminelle svekker vår rettsstat, skriver Leirstein på bloggen.

Ikke ekstraordinær tidsbruk Politiadvokat Leif Morten Eide ved Oslo politidistrikt har opplyst til Dagbladet at drapsforsøksaken ble sendt politiets domskontor rundt to måneder etter høyesterettsdommen -  da 28-åringen for lengst var pågrepet i den ferske ranssaken.

- Etter ankerunden i Høyesterett gikk dommen via Riksadvokaten og statsadvokaten til politiet, der det er en del som må gjøres i forbindelse med fullbyrdelse. Saken kom inn til meg i januar, da skulle vi kvittere ut beslag og sørge for at saken var gjort opp. I midten av februar ble saken sendt domskontoret, sier Eide til Dagbladet.

Ifølge ham er tidsbruken ikke ekstraordinær.

- Har tilstått Ifølge 28-åringens forsvarer, advokat Marius Oscar Dietrichson ved Advokatfirmaet Furuholmen, har mannen nå tilstått forsøket på kioskran.

28-åringen skal snart overføres fra varetektsfengsling til soning av drapsforsøkdommen.

- Det er en del av bildet at drapsforsøket han er dømt for var veldig hendelsesstyrt og langt fra planlagt. Det var ingen indikasjoner på at han skulle begå ny kriminalitet. Generelt sett bør dommer fullbyrdes så raskt som mulig, sier Dietrichson.