- Dette er ikke en rikmannsklubb

Men er du medlem i World Economic Forum, er det et bevis for at du er stor og kul.

- ET FORUM FOR ALT JEG SYNES ER INTERESSANT: Tidligere utenriksminister fra Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide har ny jobb som direktør for World Economic Forum, der næringslivsledere og politikere i år diskuterer sosial ulikhet. Foto: Lise Åserud/ Scanpix.
- ET FORUM FOR ALT JEG SYNES ER INTERESSANT: Tidligere utenriksminister fra Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide har ny jobb som direktør for World Economic Forum, der næringslivsledere og politikere i år diskuterer sosial ulikhet. Foto: Lise Åserud/ Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Dagbladet): - Det står oppført 250 møter i denne boka, men det er over 400 andre møter som ikke står der, sier Espen Barth Eide og peker på det offisielle programmet for World Economic Forum 2014. 

Det er dette som gjør forumet så attraktivt. Mektige aktører, lukkede møter - på et vakkert, avsidesliggende sted. Møtet finner sted i den sveitsiske fjellbyen Davos hver vinter, og samler næringslivsledere, politiske ledere, organisasjonsledere, akademikere og kongelige for å snakke om de store tingene i verden. Torsdag kommer kronprinsparet, statsministeren og tre ministre. Kremen av næringslivsledere er her. For å komme inn, må du enten representere et av verdens tusen største selskaper eller være industripartner. Disse sponser konferansen. Hvor mye de betaler i inngangspenger, kan ikke Eide si.

- Ikke en rikmannsklubb Han mener det er en myte at forumet er en rikmannsklubb.

- Jeg mener det er et foreldet og feilaktig inntrykk. Her er det folk med faktisk innflytelse. De er jo ikke fattige, men de er ikke her fordi de er rike. Fra å være opprinnelig et forum for næringslivsledere, har vi i år ny rekord i antall statsoverhoder og regjeringssjefer, ledere for organisasjoner, FN-ledere, fagforeningsledere og ledere for trossamfunn, sier han til Dagbladet.

Ifølge ham, og forsåvidt også programmet, er World Economic Forum et forum for alt.

- Det er et globalt forum. For alt, ja, alt jeg er interessert i, kan jeg snakke om her, sier Eide.

Årets Davos-tema er ulikhet. Det handler ikke bare om økonomi, men også om utdanning, likestilling, helse, klima.

- Makroøkonomisk er vi ute av finanskrisen. Men de sosiale konsekvensene av den fortsetter. Det er en betydelig risiko for at vi får en verden med større forskjeller enn før finanskrisen, sier Eide.

DETTE ER WORLD ECONOMIC FORUM:

• Samler 2500 næringslivsfolk, statsledere, akademikere, organisasjonsfolk og andre samfunnsaktører.
• Arrangeres for 44. gang i Davos, Sveits.
• Årets tema er: The Reshaping of the World. Consequenses for Society, Politics and Business.
• Konferansen foregår på Davos Conference Center, men tar all hotellkapasiteten i regionen.

Han har nettopp vært i møte med den eksklusive gruppen av lederne for de 25 beste universitetene i verden.

- Alle vil være med der, men kun de beste får være med. I dag har vi diskutert om universitetene bidrar til å opprettholde sosiale forskjeller. Samtlige måtte innrømme at det gjør de, sier Eide.

- Bevis for at du er stor og kul Han sier han har landet drømmejobben - igjen. Ansvarsområdene hans er flere: strategisk langtidstenkning, global agenda, forumets fagrapporter og noe nytt: geopolitikk og sikkerhetspolitikk.

- Skal det bli et fredsforum?

- Ikke et fredsforum, men her kan motparter snakke om ting som kan være vanskelige i en bilateral kontekst. Dette er et nøytralt sted. På slutten av apartheidregimet i Sør-Afrika var Davos et møtepunkt. Torsdag kommer president Rouhani. Det er et kjempeviktig signal om et Iran i endring. Konflikten mellom Iran og Saudi-Arabia er en av de største i vår tid. Det er stor spenning til hva han vil si og hvem han vil møte. Vi har ikke ambisjoner om noen formell rolle, men gjennombrudd skjer ofte i marginen av noe annet, sier Espen Barth Eide.

- Her møtes folk som ellers ikke møtes. Her kan næringslivsledere møte politikere og få vite mer enn hva som rører seg i sin sektor, forstå verden. Dessuten er det jo status. Hvis du er med her, er det jo et bevis for at du er stor og kul, sier Eide.

DISSE NORDMENNENE DELTAR:

• Espen Barth Eide, direktør
• Erna Solberg, Siv Jensen, Vidar Helgesen og Børge Brende fra regjeringen
• Jens Stoltenberg
• Torbjørn Jagland
• Kronprinsparet
• Næringslivstoppene Johan H. Andresen jr., Rune Bjerke, Svein R. Brandtzæg, Jørgen Ole Haslestad, Olav Fjell, Stein Erik Hagen, Ole Robert Reitan, Jens Ulltveit-Moe med flere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer