«Dette er ikke en sak om en postkasse. Det dreier seg om min families sikkerhet»

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll henviser både til Orderud Paust-saken og situasjonen i Kosovo i kampen for sin postkasse på Stokmarknes i Nordland. I et åpenhjertig intervju med Dagbladet tar postkassenes øverste sjef i Norge kraftig til motmæle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er ikke en sak om en postkasse. Det dreier seg om min families sikkerhet. Den som er best egnet til å vurdere min egen trygghet og sikkerhet, er jeg selv, sier Fjærvoll.

Han etterlater ingen tvil om at han vet ting som andre ikke vet, og at han har åpenbare grunner til å kjempe for at postkassa bør henge hjemme på trappa.

Fjærvolls første brev

Saken tok fart da det ble kjent at Fjærvoll den 6. juli skrev et brev til Posten Norge der han argumenterte sterkt mot at han måtte flytte postkassa fra sin egen eiendom til et felles stativ i gangavstand fra huset. Ifølge Fjærvoll burde posten ta hensyn til at han er statsråd:

«Av sikkerhetsgrunner har jeg både i min forrige jobb Æforsvarsminister, red. anm.Å og i den nåværende hatt behov for at det nøye følges hva som leveres til postkasse,» het det. Like etter tok et tv-team seg fram til Stokmarknes for å filme Fjærvolls postkasse.

Statsråden opplevde dette besøket som et anslag mot hans personlige sikkerhet.

Dette er saken

  • Som samferdselsminister er Dag Jostein Fjærvoll politisk sjef for Posten.
  • Som privatperson er samme Fjærvoll i full krig med Posten. Det hele handler om plasseringen av postkassa hans hjemme på Stokmarknes.
  • Postkassa skulle flyttes fra huset hans til et fellesstativ. Dette motsatte Fjærvoll seg i et brev til Posten 6. juli. Begrunnelse: Han måtte kunne følge med postkassa si, siden han er et potensielt terrormål.
  • På grunn av all oppmerksomheten saken har fått, har Fjærvoll nå fjernet hele postkassa. Han henter nå posten sin på postkontoret.

Fjærvolls andre brev

I et innlegg til Aftenposten uttrykte Fjærvoll seg slik: «Til tross for et klart nei til å komme inn på gården/eiendommen i Stokmarknes for å filme ikke bare avispostkassen og dens plassering, men store deler av eiendommen, tok TV2 seg til rette uten å informere samferdselsministeren ytterligere og uten godkjenning.» Etter dette fjernet Fjærvoll postkassa, og uttalte at han heretter ville hente posten på postkontoret.

Samtidig gjorde han oppmerksom på at TV2s besøk i Vesterålen førte til at behovet for å ta hensyn til sikkerheten var økt kraftig.

Fjærvolls tredje brev

Da det viste seg at uttalelsene vakte oppmerksomhet, skrev han et tredje brev der han minnet om truslene mot hans sekretær Anne Orderud Paust og hennes mann i fjor sommer.

- Hva vil du svare dem som mener det er usmakelig av deg å bringe Orderud Paust-saken på banen?

- Jeg nevner Orderud Paust-saken og situasjonen i Kosovo fordi dette er episoder som media kjenner til. Men det er andre ting som har skjedd siden den gang som gjør at det er relevant å tenke sikkerhet for min familie, sier samferdselsministeren til Dagbladet.

- Betyr det at du er truet på livet?

- Jeg har prøvd å si indirekte at det er alvor , men jeg vil ikke gå i detalj.

- Forteller du nå at du blir forfulgt?

- Jeg føler meg ikke truet nå, men jeg ønsker å ha nødvendig kontroll med hva som puttes i kassa, og hvem som gjør det. Jeg vil ikke kommentere om jeg er truet.

- Hva svarer du dem som sier at du har håndtert denne saken nokså klønete, og at det beste ville vært at du ikke hadde skrevet noe brev til Posten?

- Jeg skrev mitt brev som privatperson. Alle som får pålegg om å flytte postkassa, har rett til å anke på vedtaket.

- Men du argumenterer jo ikke for å beholde postkassa av private årsaker, du gjør det som en potensielt truet statsråd?

- Ja, det er riktig, og jeg mener jeg har forklart hvorfor jeg har argumentert slik.

- Hva svarer du dem som kritiserer deg?

- At dette er en fillesak i agurktida. Men noen har følt de kunne bruke saken til å ta rotta på meg. Har de det moro med det, så ok. Men jeg vet hva dette dreier seg om, svarer Fjærvoll.

<B>OMSTRIDT:</B> Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll begrunner sitt ønske om å ha postkasse på trappe med sikkerheten for seg og sin familie.