Dette er ikke et loppemarked

Bildet viser de over 1000 pyntegjenstandene familiefaren (36) fra Fredrikstad stjal til han ble tatt på fersk gjerning. I går startet rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utrolig nok ble den såkalte «pyntetyven» bare avslørt én gang i løpet av det maratonaktige tyveriraidet. Da gikk han tilbake til Torvbyen for å betale for en gjenstand han stjal fra en butikk. Deretter fortsatte han ufortrødent videre, inntil han ble tatt på fersk gjerning i Fredrikstad Glassmagasin sommeren 2003, skriver Fredriksstad Blad. Familiefaren raidet gallerier, kunstbutikker og institusjoner i Norge, Sverige og Danmark.

-  Tvangshandling

Tiltalte forklarte selv at de stadige pyntetyveriene hadde vært det reneste tvangshandlingsmønster.

-  Det ga meg en lykkefølelse å stjele. Kanskje er det det samme som oppleves med narkotikabruk. Dessuten ønsket jeg å glede min samboer med å komme hjem med fin kunst, framholdt han i Fredrikstad tingrett i går.

Tyveriene av kunstglass og andre pyntegjenstander startet så smått i 1990. Deretter balet det på seg, før det hele kom fullstendig ut av kontroll. Etter hvert begynte han også å forsyne seg med utsmykningskunst i offentlige bygg og mer kostbare gjenstander fra kunstutstillinger.

-  Innerst inne forsto jeg at jeg gjorde noe galt, men trangen til å stjele stadig nye gjenstander overskygget alt annet, forklarte han.

-  I dag ser jeg tilbake på det hele som en fantasiverden, fortalte familiefaren, som etter pågripelsen ikke har begått nye straffbare forhold.

Da politiet ransaket boligen i august 2003, fant de over 1000 ulike pyntegjenstander. Malerier, kunstglass, lysestaker, byster, figurer, bestikk og annen kostbar utsmykning var stuvet inn i alle rom.

 SAVNER DU NOE AV DETTE?  Her er resultatet av den kleptomane mannens mange tyveritokt. Politiet i Fred     rikstad måtte leie et eget lager for å få oversikt over alle gjenstandene. Foto: Geir A. Carlsson/Fredriksstad Blad
SAVNER DU NOE AV DETTE? Her er resultatet av den kleptomane mannens mange tyveritokt. Politiet i Fred rikstad måtte leie et eget lager for å få oversikt over alle gjenstandene. Foto: Geir A. Carlsson/Fredriksstad Blad Vis mer

Tiltale på 122 punkter

Mannen er vurdert som strafferettslig tilregnelig og må i retten legge alle kort på bordet i forhold til de 122 punktene i tiltalebeslutningen.

Den dyreste enkeltgjenstanden rakk han å stjele bare få dager før det 13 år lange kunstraidet ble stanset. Da tok han et relief til en verdi av 60 000 kroner fra kunstmuseet i Skövde i Sverige.

Tyvegodset representerer samlet en verdi på langt over én million kroner, skriver Fredriksstad Blad.

Ifølge avisen mener mannens forsvarer at tyveriene mellom 1990 og 1998 er strafferettslig foreldet.