Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er ikke et sjakkspill fra den kalde krigen

USAs president Barack Obama advarer.

I MEXICO: President Barack Obama måtte kommentere situasjonen i Ukraina da han i natt norsk tid møtte Mexicos president, Enrique Pena Nieto og Canadas statsminister, Stephen Harper, i Mexico.Foto: EPA/JOSE MENDEZ
I MEXICO: President Barack Obama måtte kommentere situasjonen i Ukraina da han i natt norsk tid møtte Mexicos president, Enrique Pena Nieto og Canadas statsminister, Stephen Harper, i Mexico.Foto: EPA/JOSE MENDEZ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I går varslet Ukrainas president, Viktor Janukovitsj, som har Russlands president Vladimir Putin som alliert, at han har inngått en «våpenhvile» med demonstrantene, som ønsker en nærmere tilknytning til Vesten.

Også i borgerkrigen i Syria står landets diktator, Bashar Al-Assad, med Russland ved sin side, mens opprørerne støttes av Vesten.

USAs president advarer likevel mot å at tolke situasjonen «kald krig»-briller.

Ikke konkurranse - Vår tilnærming er ikke å se dette som et sjakkspill fra «Den kalde krigen». Jeg tror ikke det er en konkurranse mellom USA og Russland. Jeg tror det er uttrykk for at folks håp og drømmer i Syria og i Ukraina, sa Obama under en pressekonferanse i Mexico i natt norsk tid.

Visepresident Joe Biden skal ha vært i telefonkontakt med den ukrainske presidenten under de voldelige sammenstøtene de siste døgnene.

- Vårt mål er å sikre at folk i Ukraina er i stand til å ta beslutninger selv om sin framtid, og at folk i Syria er i stand til å ta beslutninger uten at bomber eksploderer og dreper kvinner og barn fordi en despot klamrer seg til makta, sier Obama.

Den amerikanske presidenten mener USA har tatt ut en kurs som støtter demokrati og frihet i begge landene.

- Jeg håper Russland vil innse at de i det lange løp vil være med på disse verdiene og interessene, sier Obama.

Truet Tidligere på dagen, før Janukovitsj inngikk «våpenhvilen» med demonstrantene, hadde Obama i særdeles klare ordelag advarte den ukrainske presidenten.

- Det vil være konsekvenser dersom noen tråkker over streken, sa Obama, ifølge Reuters.

Både USA og EU har truet med økonomiske sanksjoner dersom volden i Ukraina ikke opphører.

- Vi holder ukrainske myndigheter ansvarlige for at de håndterer fredelige demonstranter på en passende måte, at det ukrainske folk har rett til å samle seg og ytre seg fritt om sine interesser uten frykt for undertrykkelse, sa Obama.

VOLDELIG: De voldsomme sammenstøtene mellom demonstranter og opprørspoliti i Kiev har kostet minst 26 menneskeliv. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko
VOLDELIG: De voldsomme sammenstøtene mellom demonstranter og opprørspoliti i Kiev har kostet minst 26 menneskeliv. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko Vis mer
Hele Norges coronakart