«Dette er ikke for smågutter»

Det rister vanvittig i bilen når Tommy Rustad trår gassen i bånn på fartsstrekket ved Oslo S. Femti meter før rundkjøringa ved taxiholdeplassen viser speedometeret 160 km/t.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som eneste avis fikk Dagbladet i går anledning til å prøvekjøre racingløypa i Oslo sentrum sammen med Norges eneste racingstjerne, Tommy Rustad.

Rustad er regjerende norsk mester, han har konkurrert i samme løype som brukes under Monaco Grand Prix, og han har brukt tusenvis av timer i bilen sin.

Vill fart

Likevel må jeg vedgå at blodpumpa slår rimelig fort når Rustad stiger inn i bilen. - Slapp av. Vi kan ikke kjøre så fort som vi burde. De er ikke helt ferdig med å klargjøre banen, sier Tommy.

- Du er sikker på at du vil dette? Du vet hvordan det gikk med Tommy på et løp i fjor? undrer mannen som spenner meg fast i racingbilen. Jeg nikker. Han strammer reima til over livet på meg, og instruerer.

- Skulle det skje noe, så har du på deg brannsikker drakt. Ikke få panikk, sier han kaldt.

Når bilen - en Volvo S40 spesialbygd til formålet - skyter fart, er det som å lette med et fly. Forskjellen er at rullebanen som regel føles jevn. I bakgatene ved Oslo middelaldersenter rister det kraftig. Vi skyter fart på rettstrekket, og bråtopper for å ta en venstre- høyre-sving.

- Nå fikk vi testet bremsene, sier racingstjerna kjapt, og klemmer på nytt gasspedalen i bånn.

- Banen har alt

Størst fart oppnår vi like før Oslo S. Vi skytes ut av rundkjøringa, og Rustad viser hvorfor han er Mr. Racing.

På det vel 300 meter lange strekket er farten raskt oppe i 160 kilometer i timen.

Akkurat nok til at vi på en forsvarlig måte klarer å bremse ned før neste rundkjøring ved taxiholdeplassen. Deretter krysser vi E18, før vi legger igjen en støvsky like ved tomta for det nye operabygget.

- Banen er helt rå. Mer er det ikke å si om det. Den har alt, sier Rustad og nevner i fleng: raske nedbremsinger, lange fartsstrekk og krappe svinger.

- Ja takk, jeg vet det, svarer jeg og kryper ut av bilen.

STJERNE: Tommy Rustad er Norges eneste racingstjerne. I går tok han med seg Dagbladets medarbeider på en prøvetur i løypa til Oslo Racing Festival.