- Dette er ikke fotball, det er krig

Minst 74 mennesker er døde og mange hundre skadd i fotballopptøyene i Egypt i kveld. Nå jakter folket på syndebukker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 23-tida i kveld var situasjonen ennå svært uoversiktlig på fotballstadionen i Port Said i Egypt.

Ifølge myndighetene er minst 74 mennesker døde og nærmere tusen skadd etter opptøyene, som sikkerhetsstyrkene var fullstendig ute av stand til å håndtere.

Nærmere 50 personer skal være arrestert i forbindelse med voldshandlingene.

Egypts statsminister har kalt inn til et krisemøte, og parlamentet skal i morgen møtes til en ekstraordinær sesjon for å håndtere tragedien.

- Krig Det ennå uklart hvordan resultatet av fotballpøblenes herjinger og den påfølgende panikken kunne bli så katastrofalt.

Videoopptak tyder på at lyset forsvant på store deler av stadion etter at hjemmefansen stormet banen. Samtidig hevder øyenvitner at opprørspolitiet skal ha latt dem i stikken, eller hindret ambulansepersonell i å komme raskt inn på arenaen for å hjelpe skadde.

-  Dette er ikke fotball, det er krig. Folk dør rett foran ansiktene våre. Det er ingen tiltak og ingen sikkerhet her, og ingen ambulanser, sa spilleren Mohamed Abo Treika på laget Al-Ahli, til den egyptiske fjernsynskanalen Ahli mens dødstallene ennå steg.

SKADD: Flere hundre personer skal være skadd i tillegg til de drepte. Her bæres ett av ofrene ut av stadion. Foto: REUTERS / SCANPIX
SKADD: Flere hundre personer skal være skadd i tillegg til de drepte. Her bæres ett av ofrene ut av stadion. Foto: REUTERS / SCANPIX Vis mer

Mohamed Hussein Tantawi, lederen for Egypts militærråd, sendte seint i kveld inn militære helikoptre for å redde ut fotballspillerne fra bortelaget og skadde fans fra stadioen. Spillerne skal ha ringt myndighetene og tryglet om hjelp fra garderoben.

- Folk har dødd, vi ser lik nå, sa Ahli-spilleren Mohamed Barakat til tv-stasjonen Ahram.

Samtidig bisto mange private biler med å kjøre de mange skadde til byens sykehus, melder al-Jazeera.

- Knivskader De fleste av de døde skal ifølge sykehusleger ha omkommet av kvelning eller hodeskader da de ble trampet ned i panikken, men det har også kommet ubekreftede meldinger om at noen av ofrene har knivskader.

Egyptere flest spør seg nå hvem som har ansvaret for den ufattelige tragedien.

- Dette er den største katastrofen i Egypts fotballhistorie, sier visehelseminister Hesham Sheiha
til statlig tv.

Rykter om at opptøyene var et planlagt angrep med politisk formål begynte raskt å svirre, til tross for at det ikke har kommet opplysninger fra stadion som underbygger påstandene.

Det muslimske brorskap, den største politiske grupperingen i landet etter revolusjonen i fjor, var blant dem som nøret opp under konspirasjonsteoriene.

KAOS: Med en gang kampen var over brøt det ut opptøyer politiet ikke klarte å håndtere på stadionen i Port Said. Foto: REUTERS / SCANPIX
KAOS: Med en gang kampen var over brøt det ut opptøyer politiet ikke klarte å håndtere på stadionen i Port Said. Foto: REUTERS / SCANPIX Vis mer

- Hendelsene i Port Said er planlagt og er en melding fra restene av det tidligere regimet, uttalte parlamentspolitikeren Essam al-Erian i kveld ifølge Al-Jazeera.

Stormet banen Tv-bilder fra stadionen viser hvordan kaoset startet da tilhengerne til hjemmelaget al-Masry stormet banen umiddelbart etter den overraskende 3-1 seieren mot Al-Ahli.

Spillere og bortefansen ble angrepet med fyrverkeri, flasker og andre gjenstander. Så startet angrepene og panikken som gjorde at flere titalls mennesker ble trampet i hjel eller drept på andre måter.

Egyptiske fotballfans regnes som notorisk voldelige, spesielt Ultras-fraksjonen i laget Ahlys supporterklubb. Vold under fotballkamper i flere land i Nord-Afrika har økt kraftig siden den politiske uroen begynte å sveipe over regionen for mer enn ett år siden, skriver NTB.

PANIKK: Spillerne på bortelaget prøvde å løpe i sikkerhet i garderoben mens de fikk kastet gjenstander etter seg. Foto: REUTERS / SCANPIX
PANIKK: Spillerne på bortelaget prøvde å løpe i sikkerhet i garderoben mens de fikk kastet gjenstander etter seg. Foto: REUTERS / SCANPIX Vis mer